WEB tv Ελλάδα Κύπρος

Ίμια: «Κόκκινος» συναγερμός στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις [ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ]

Ακούστε το άρθρο

Συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς οι Τούρκοι τις τελευταίες ώρες ξεπέρασαν κάθε όριο προκλητικότητας.

Την ώρα που οι τουρκικές δυνάμεις επιχειρούν στην Αφρίν με τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας του Ταγίπ Ερντογάν με τις ΗΠΑ να βρίσκονται σε κρίση, οι γείτονές μας επιλέγουν να στήσουν νέο σκηνικό έντασης στο Αιγαίο το οποίο “μεταφέρεται” και στην κυπριακή ΑΟΖ.
 Το θερμό επεισόδιο που προκάλεσαν οι Τούρκοι το βράδυ της Δευτέρας (12/02/2018) στα Ίμια, αποτέλεσε το έναυσμα για 24 ώρες γεμάτες ένταση. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τέθηκαν σε επιφυλακή, ενώ η Άγκυρα συνέχισε το επικίνδυνο παιχνίδι των προκλήσεων, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, να απειλεί ανοιχτά με πόλεμο την Ελλάδα και την Κύπρο. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, “έδειξε” τους λόγους για τους οποίους στήθηκε το σκηνικό στα Ίμια. “Οι έρευνες για φυσικό αέριο στην Κύπρο και οι καιροσκοπικές απόπειρες στο Αιγαίο πρέπει να τελειώσουν. Προειδοποιούμε να μην κάνουν το λάθος βήμα στο Αιγαίο και την Κύπρο”, είπε, ξεδιπλώνοντας τα πλάνα του για το διπλό μέτωπο που ανοίγει προς τη Δύση. Στο “μπλοκάρισμά” του προς τις έρευνες και τις εξορύξεις, αναφέρθηκε άλλωστε και ο γερμανικός Τύπος με εκτενή ρεπορτάζ του.

“Για τέταρτη κατά σειρά ημέρα τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμπόδισαν ένα πλοίο-γεωτρύπανο που έχει μισθώσει η ιταλική ενεργειακή εταιρεία ΕΝΙ να προσεγγίσει μια περιοχή ερευνών νοτιοανατολικά της Λάρνακας. Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε σαφή προειδοποίηση προς την Κύπρο και την Ελλάδα”, έγραψε το Spiegel χαρακτηριστικά.

Το πλωτό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού κατέπλευσε αρχικά για επισκευές στη Λέρο και πλέον βρίσκεται στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας:

Ο κ. Ερντογάν αναλυτικότερα είπε: “Κανείς να μην νομίζει ότι μας διαφεύγουν οι ευκαιριακές πρωτοβουλίες σε σχέση με τις βραχονησίδες στο Αιγαίο και οι έρευνες φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου. Από εδώ προειδοποιούμε όσους ξεπερνούν τα όριά τους στην Κύπρο και το Αιγαίο να μην κάνουν λάθος υπολογισμούς”.

Και απειλώντας, τόνισε: “Οι μαγκιές τους είναι μέχρι να δουν τα αεροσκάφη, το στρατό και τον στόλο μας. Αυτές οι δουλειές δεν γίνονται με κρυφές φωτογραφήσεις σε απόμακρες βραχονησίδες με συμφωνίες που δεν ισχύουν και με αποστολή πλωτών γεωτρύπανων”.

Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα – ελληνικού ΥΠΕΞ

Το βράδυ της Τρίτης, και μετά τις πρότερες ανακοινώσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ που δεν εκτόνωσαν την κατάσταση μιας και έκαναν λόγο για “τουρκικά Ίμια”, ο Αλέξης Τσίπρας είχε επικοινωνία με τον τούρκο ομόλογό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Όπως σημείωνε σε ανακοίνωσή του το Μαξίμου, “ο πρωθυπουργός επισήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο”.

Επίσης, υπογράμμισε “την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης”.

Τέλος, “συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, απ’ την πλευρά του ο τούρκος πρωθυπουργός φέρεται να είπε στον κ. Τσίπρα ότι το επεισόδιο δεν έγινε εσκεμμένα, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι δύο άντρες αναφέρθηκαν και στο θέμα της ΑΟΖ.

«Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου»

Πέραν των δηλώσεων Τσίπρα, και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς απάντησε προς τον τούρκο ομόλογό του και στους ισχυρισμούς του σχετικά με τα Ίμια ότι “είναι υπό τουρκική κυριαρχία”.

“Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου” τόνισε ο κ. Γεννηματάς επισημαίνοντας ότι η γειτονική χώρα “εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία”.

Όλα αυτά, ενώ τα τουρκικά πλοία συνέχιζαν μέχρι το απόγευμα της Τρίτης να πλέουν κοντά στα Ίμια, όντας “σε επιφυλακή” όπως ανέφερε το Πρακτορείο Ειδήσεων Anadolu.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet από τις 14.30 το μεσημέρι υπάρχει συγκέντρωση πλοίων στις βραχονησίδες και συγκεκριμένα υπάρχουν 8 ελληνικά πλοία και 11 τουρκικά εκ των οποίων δύο πλοία ακτοφυλακής και δύο ταχύπλοα.

Έντονο διάβημα διαμαρτυρίας της Αθήνας στην Άγκυρα και απόρριψή του

Είχε προηγηθεί έντονο διάβημα διαμαρτυρίας του Γενικού Γραμματέα του ελληνικού ΥΠΕΞ, Πρέσβη Δημήτρη Παρασκευόπουλου, προς τον Τούρκο ομόλογό του, το οποίο ανέφερε:

“Σχετικά με το περιστατικό εμβολισμού Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος στην περιοχή των Ιμίων, από τουρκική ακταιωρό, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Δημήτριος Παρασκευόπουλος, προέβη σήμερα σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο ομόλογό του.

Παράλληλα, κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, από τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων, ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα.

Επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία.

Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πράξεις που υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται”.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τουρκική πλευρά απέρριψε σχεδόν αμέσως το διάβημα, εμμένοντας στη σκληρή γραμμή της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τη δική της μεριά, κάλεσε νωρίτερα την Τουρκία να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ.

“Η Τουρκία οφείλει να δεσμευθεί αμετάκλητα στις σχέσεις καλής γειτονίας και να αποφύγει κάθε είδος πηγής προστριβής, απειλών ή δράση εναντίον Κρατών Μελών της ΕΕ, που βλάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών. Η ΕΕ τονίζει την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των Κρατών Μελών στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους”, επανέλαβε ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, όπως ανέφερε ρεπορτάζ του News 24/7.

Αυστηρό μήνυμα Κομισιόν σε Ερντογάν: Σεβάσου την εθνική κυριαρχία Ελλάδας και Κύπρου

Νέα προειδοποίηση προς την Άγκυρα ότι πρέπει να σέβεται τη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας, απηύθυνε την Τρίτη (13/02) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας ότι οι εντάσεις των τελευταίων ημερών αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι με τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών, στο περιθώριο της Συνόδου του Κουβέιτ για το Ιράκ.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο Αιγαίο, προσθέτοντας ότι «το ελληνικό πλοίο που συμμετείχε στην επιχείρηση συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή και άρα πρόκειται για χρήματα Ευρωπαίων φορολογουμένων».

Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής επισήμανε ότι η Τουρκία «πρέπει να απέχει από αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας». Αυτό, είπε ο Μ. Σχοινάς, είναι αναγκαίο, ειδικά ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί στις 26 Μαρτίου στη Βάρνα της Βουλγαρίας, με τη συμμετοχή των τριών ηγετών της ΕΕ -Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Αντόνιο Ταγιάνι- με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Σχοινάς επανέλαβε, επίσης, ότι «η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί ξεκάθαρα στη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας, και να απέχει από κάθε προστριβή, απειλή ή ενέργεια έναντι ενός κράτους-μέλους διαταράσσοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών». Επεσήμανε, ακόμη «την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία την κυριαρχία των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά τη χερσαία επικράτεια, τα εθνικά χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο τους».

State Department προς Ελλάδα-Τουρκία: Βρείτε τα

Θέση πήρε και το State Department το οποίο κάλεσε τις δύο χώρες “να τα βρουν άμεσα”. Απαντώντας σε ερώτηση του Μ. Ιγνατίου, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε:

“Έχουμε επίγνωση των αναφορών των Μέσων Ενημέρωσης για αυτό το συμβάν. Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν καθιερωμένα διπλωματικά κανάλια για την αντιμετώπιση θεμάτων του Αιγαίου. Ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να λάβουν μέτρα που θα μειώσουν την τρέχουσα κατάσταση. Ως θέμα αρχής, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας”.

Αυστηρό μήνυμα ιταλού ΥΠΕΞ σε Τσαβούσογλου

Απαντώντας για τα δικά της συμφέροντα στις παραπάνω εξελίξεις, η Ιταλία αποφάσισε να στείλει φρεγάτα στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας La Repubblica.

Η ιταλική φρεγάτα συμμετέχει στην αποστολή του NATO “Sea Guardian” στην Ανατολική Μεσόγειο και, όπως έγραψε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, έλαβε εντολή να μεταβεί στην κυπριακή ΑΟΖ, αποφεύγοντας όμως την ένταση με τα τουρκικά πλοία που, εδώ και τέσσερις ημέρες, παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο SAIPEM 12000 της ΕΝΙ.

Η ιταλογαλλική κοινοπραξία ΕΝΙ-TOTAL, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διακόψει τις εργασίες εξόρυξης φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ, με τον πρόεδρο της ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκλάζι, να εκφράζει την έκπληξή του για το μπλοκάρισμα των εξορύξεων από τουρκικά πλοία.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Ιταλίας, ο Ντεσκλάζι δήλωσε πως δεν περίμενε σε καμία περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο γιατί σε αντίστοιχη εξόρυξη μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ δεν υπήρξε καμία αντίδραση, ενώ εκτίμησε πως η αντίδραση των Τούρκων έχει άλλα κίνητρα.

“Δεν μπορούμε να περιμένουμε για πάντα, η διάφορα αυτή δεν αφορά εμάς αλλά την Κύπρο την Τουρκία και την ΕΕ και περιμένουμε να επιλυθεί”, τόνισε.

Εξάλλου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΡΙΚ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, πολεμικό σκάφος της Γαλλίας έχει επίσης μεταβεί στην ευρύτερη περιοχή

Παράλληλα, ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο ζήτησε από τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επιλυθεί άμεσα η αντιπαράθεση που εμποδίζει την ιταλική εταιρεία στις ερευνές της.  Η Ιταλία “αναμένει να βρεθεί μια λύση που να συνάδει με τη διεθνή νομοθεσία και να είναι προς το συμφέρον της ENI, των χωρών της περιοχής και των δύο κυπριακών κοινοτήτων” τόνισε ο ιταλός ΥΠΕΞ.

Οι δύο υπουργοί, που βρίσκονται στο Κουβέιτ σε συνάντηση της Συμμαχίας κατά του ISIS, συμφώνησαν ότι η σχέση εμπιστοσύνης των δύο χωρών δεν πρέπει να διακυβευθεί λόγω και πιθανών μελλοντικών έργων στον ενεργειακό τομέα.

«Δικές μας οι βραχονησίδες», λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ

Η ένταση, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, κλιμακώθηκε επικίνδυνα το απόγευμα της Τρίτης, όταν το τουρκικό ΥΠΕΞ προχώρησε σε μία ανακοίνωση – «φωτιά».

«Τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση, με την Τουρκία να καλεί την Ελλάδα να σταματήσει τις προκλήσεις στην περιοχή των Ιμίων. Μάλιστα, κάνουν λόγο για εχθρικές κινήσεις της Αθήνας.

«Δεν πρόκειται να δείξουμε καμία ανοχή», διαμηνύει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προσθέτοντας πως η Ελλάδα παραπληροφορεί την κοινή γνώμη.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

Περίπου δώδεκα ώρες μετά το σοβαρό επεισόδιο το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος προχώρησε στην παρακάτω ανακοίνωση:

‘Θαλάσσιο συμβάν στην περιοχή των Ιμίων

Περί ώρα 23:40 χθες, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων και προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) “090” του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην περιοχή.

Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο Π.Α.Θ. Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. “090”, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος. Το εν λόγω Π.Α.Θ. αποκτήθηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την επιτήρηση των θαλασσίων ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων’.

Πώς η τουρκική ακταιωρός εμβόλισε το ελληνικό σκάφος

Θυμίζουμε ότι η νέα τουρκική πρόκληση σημειώθηκε στο Αιγαίο, όταν σκάφος του λιμενικού σώματος με 27 άτομα πλήρωμα που βρισκόταν σε περιπολία στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, εμβολίστηκε με την πλώρη από τουρκική ακταιωρό το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη, στις 12 παρά 15.

Η τουρκική ακταιωρός μετά το συμβάν απομακρύνθηκε προς τα τουρκικά παράλια, ενώ το αρχηγείο Λιμενικού -και συγκεκριμένα το Κέντρο Επιχειρήσεων- ενημέρωσε άμεσα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, για το συμβάν.

Το σκάφος του λιμενικού σώματος υπέστη υλικές ζημιές και μεταφέρθηκε στη Λέρο για επισκευή, ενώ δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός στα μέλη του πληρώματος.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Ιανουαρίου είχε σημειωθεί και άλλο συμβάν με τουρκική ακταιωρό, όταν ήρθε σε επαφή με την κανονιοφόρο «Νικηφόρος» του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων.

Ειδικότερα, κατά τη διέλευση του “Νικηφόρου”, η τουρκική ακταιωρός προχώρησε σε επικίνδυνο ελιγμό, ο οποίος οδήγησε σε επαφή με το πλοίο του πολεμικού ναυτικού.

Πηγή: news247, newsbomb

Όλη η επικαιρότητα