Κόσμος

Τουρκία και Λιβύη υπέγραψαν συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο

Ακούστε το άρθρο

Τουρκία και Λιβύη έδωσαν τα χέρια και υπέγραψαν συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο καθώς και μια άλλη για την επέκταση της συνεργασίας τους στην ασφάλεια και τον στρατιωτικό τομέα. Αυτό ανακοίνωσε την Πέμπτη (28.11.2019)

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για τη συμφωνία. Σύμφωνα όμως με το Reuters, η συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη μπορεί να περιπλέξει περαιτέρω διενέξεις σχετικά με την εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο!

Το Reuters σημειώνει πως η διένεξη αντιπαραθέτει την Τουρκία με διάφορες χώρες της ανατολικής Μεσογείου που έχουν συμφωνήσει στην οριοθέτηση των θαλάσσιων και των οικονομικών ζωνών τους με την Ελλάδα και την Κύπρο, με αποτέλεσμα η Άγκυρα να αναζητεί συμμάχους στην περιοχή.

Οι νέες συμφωνίες υπογράφηκαν χθες Τετάρτη (27.11.2019), στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Φάγεζ αλ-Σάρατζ, τον επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνηση της Λιβύης, την οποία στηρίζει και η Τουρκία σε βάρος μιας αντίπαλης στρατιωτικής δύναμης που έχει τη βάση της στην ανατολική Λιβύη.

«Η συμφωνία (ασφαλείας) καθιερώνει εκπαιδευτική συνεργασία, διαρθρώνει το νομικό πλαίσιο και ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας», έγραψε στο Twitter o διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν. «Θα συνεχίσουμε επίσης να υποστηρίζουμε μια πολιτική λύση για την οικοδόμηση μιας δημοκρατικής, σταθερής και ευημερούσας Λιβύης», πρόσθεσε.

Σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Αλτούν αναφέρεται πως οι δύο χώρες υπέγραψαν μνημόνιο συνεννόησης για τον «καθορισμό θαλάσσιων δικαιοδοσιών», που αποσκοπεί στην προστασία των δικαιωμάτων των δύο χωρών βάσει του διεθνούς δικαίου.

Τσαβούσογλου: Προστατεύουμε τα δικαιώματά μας!

Χαρακτηριστικό της βαρύτητας που δίνει η Τουρκία στη συμφωνία με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο, το γεγονός πως λίγες ώρες αφού “έπεσαν” οι υπογραφές, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδωσε συνέντευξη Τύπου!

Ο Τσαβούσογλου είπε πως η συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα έχει στόχο την προστασία των δικαιωμάτων της Άγκυρας βάσει του διεθνούς δικαίου. Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν ανάλογες συμφωνίες και με άλλες χώρες στο μέλλον, σημειώνοντας πως παρόλο που η Τουρκία δεν μπόρεσε να καταλήξει σε τέτοιες συμφωνίες με μερικές άλλες χώρες, μπορεί να το πράξει στο μέλλον.

Ποια είναι η κυβέρνηση της Λιβύης που στηρίζει η Τουρκία

Η Λιβύη είναι από το 2014 διαιρεμένη σε αντίπαλα στρατιωτικά και πολιτικά στρατόπεδα τα οποία έχουν την έδρα τους στην πρωτεύουσα Τρίπολη και στην ανατολική Λιβύη. Η κυβέρνηση Σάρατζ βρίσκεται σε σύγκρουση με τις δυνάμεις με επικεφαλής τον Χαλίφα Χάφταρ που έχουν την έδρα τους στην ανατολική Λιβύη.

Ο Χάφταρ ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των λιβυκών πετρελαιοπηγών και πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, όμως τα πετρελαϊκά έσοδα ελέγχονται από την κεντρική τράπεζα στην Τρίπολη. Οι δύο αντίπαλες στρατιωτικές συμμαχίες αντιπαρατίθενται επίσης στα περίχωρα της πρωτεύουσας.

Τον Ιούνιο, ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του Χάφταρ ανακοίνωσε πως διέκοψε όλες τις σχέσεις με την Τουρκία και πως όλες οι τουρκικές εμπορικές πτήσεις ή τα τουρκικά πλοία που προσπαθούν να φθάσουν στη Λιβύη θα αντιμετωπίζονται ως εχθρικά.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, η Άγκυρα έχει προμηθεύσει τον Σάρατζ με μη επανδρωμένα αεροπλάνα και με φορτηγά, ενώ ο LNA δέχεται υποστήριξη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

newsit.gr

Όλη η επικαιρότητα