Κόσμος

Τουρκία: Σε καθεστώς ‘μαύρης εργασίας’ 1 στις 2 γυναίκες εργαζόμενες

Ακούστε το άρθρο

Το στοίχημα της ισότητας των δύο φύλων στην εργασία βάζουν εργαζόμενοι και εργοδότες στην Τουρκία, καθώς σύμφωνα με έρευνα από την ενεργή είσοδο γυναικών στον εργασιακό στίβο εξαρτάται η βιωσιμότητα της τουρκικής οικονομίας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Τουρκικής Συνομοσπονδίας Επιχειρήσεων Ταρκάν Καντάογλου “η αδήλωτη εργασία στις γυναίκες στην Τουρκία είναι πολύ υψηλότερη από την αντίστοιχη των ανδρών”.  Για την ακρίβεια μία στις δύο γυναίκες που εργάζονται, εργάζονται υπό καθεστώς μαύρης εργασίας.

Σε συνέδριο για την γυναικεία συμβολή και συμμετοχή σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της γείτονος χώρας, τονίστηκε η ανάγκη περαιτέρω ενεργοποίησης στον εργασιακό τομέα. Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, η Τουρκία δεν θα κατορθώσει να διατηρήσει βιώσιμη ανάπτυξη, αν οι γυναίκες δεν μπουν ενεργά στο χώρο εργασίας.

Μελέτες δείχνουν πως το 30% των οικονομικών απωλειών παρατηρείται σε χώρες όπου υπάρχει έλλειψη γυναικείου “αρώματος” στην αγορά εργασίας, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Καντάογλου. “Είναι ξεκάθαρος ο λόγος που η χώρα μας πρέπει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση ως το 2050” προσθέτει ο Τούρκος επιχειρηματίας.

“Από το 2015, 1,12 εκατομμύρια γυναίκες αδυνατούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας καθώς πρέπει να μείνουν σπίτι προκειμένου να φροντίσουν κάποιο άλλο μέλος της οικογενείας (κυρίως τα μικρά παιδιά). Οι υψηλές τιμές των συνοδών/μπεϊμπισίτερ αποτρέπουν τις γυναίκες αυτές από το να εργαστούν” σημειώνουν υψηλόβαθμα στελέχη της Συνομοσπονδίας που ζητούν από την κυβέρνηση να συμπεριλάβει τα έξοδα αυτά στις κοινωνικές παροχές.

Πηγή: news247.gr

Όλη η επικαιρότητα