Κόσμος

Τούρκος πρέσβης: Άδικη η κριτική στην Τουρκία για το προσφυγικό

Ακούστε το άρθρο

«Αν δεν μας δώσουν την απαραίτητη στήριξη, δεν θα μπορέσουμε να εμποδίσουμε τους 3.650.000 Σύρους πρόσφυγες και άλλα 2.000.000 προσφύγων που θα φτάσουν στα σύνορά μας από το Ιντλίμπ» είπε το βράδυ της Κυριακής ο Ερντογάν, απειλώντας την Ευρώπη. Αλλά κατά τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, η Τουρκία όχι μόνο δεν απειλεί, αλλά θεωρεί και άδικο να την κατηγορούν πως το κάνει.

«Η υπόνοια ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί το ζήτημα των προσφύγων για να κερδίσει χρήματα είναι μεγάλη απρέπεια» λέει σε συνέντευξή του στα Νέα ο πρέσβης της χώρας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούργκεργκιν. Στην ερώτηση μάλιστα σχετικά με τις κατηγορίες πως η Άγκυρα έχει ξεκινήσει «πόλεμο» με την Ελλάδα και την Κύπρο, μέσω του προσφυγικού, ο Τούρκος πρέσβης απαντά: «Είναι πολύ άδικη κατηγορία».

«Έχουμε κάποιους ανθρώπους να λένε ότι η Τουρκία εκμεταλλεύεται το θέμα για τα χρήματα. Είναι πολύ προσβλητικό», τονίζει ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα και υποστηρίζει ότι η Τουρκία δεν έχει λάβει 5,6 δισ. από την Ε.Ε., αλλά μόνο λίγο πάνω από 2 δισ., κι αυτά δεν είναι χρήματα που, όπως λέει, πάνε στο τουρκικό κράτος αλλά στους πρόσφυγες. «Έχουμε δαπανήσει πάνω από 30 δισ. για τους πρόσφυγες» λέει.

Αναφερόμενος στις προσφυγικές ροές, ο Μπουράκ Οζούργκεργκιν είπε πως «την εβδομάδα που 500 άνθρωποι πέρασαν στις ελληνικές ακτές, την ίδια εβδομάδα ήρθαν στην Τουρκία περισσότεροι από 13.500 άνθρωποι. Μπορεί για την Ελλάδα ο αριθμός να είναι μεγάλος αλλά στην Τουρκία οι ροές αυξάνονται ραγδαία. Ίσως στην Τουρκία να κάνουμε κάποια λάθη, σίγουρα κάνουμε, η τελειότητα ανήκει στους θεούς, ωστόσο οποιαδήποτε επίθεση προς την Τουρκία είναι άδικη».

Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ

Ο Μπουράκ Οζούργκεργκιν μιλά για το ενδεχόμενο ενός «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίο, αλλά και για την προκλητική στάση της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ. Και φυσικά παρουσιάζει τα πράγματα από την… οπτική της Τουρκίας.

«Το καθήκον μας ως διπλωματών είναι να φροντίσουμε να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο (σ.σ. ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο)», λέει αλλά προσθέτει πως «δεν μπορώ να προβλέψω το μέλλον». Και στην ερώτηση πως μπορούν να λυθούν τα προβλήματα στο Αιγαίο, η απάντησή του είναι «διάλογος και διεθνές δίκαιο».

Ακόμα κι αν η Τουρκία παρουσιάζει χάρτες που εμφανίζουν… όλο το Αιγαίο δικό της. «Υπάρχουν διάφοροι χάρτες σε όλο τον κόσμο. Αντί να εστιάζουμε και να εξαντλούμε την προσοχή μας σε χάρτες που δεν μας αρέσουν, καλύτερο είναι να καθίσουμε και να συζητήσουμε για τα προβλήματα κι αν δεν μπορούμε να απευθυνθούμε σε θεσμούς».

Αλλά κατά τον Τούρκο πρέσβη, είναι η Ελλάδα που «δεν θέλει να πάει στο διεθνές δικαστήριοΘεωρεί ότι το μόνο μας πρόβλημα είναι η υφαλοκρηπίδα. Δεν είναι μόνο αυτό, υπάρχουν διαφορές στα θέματα εναέριου χώρου, στα χωρικά ύδατα, στρατικοποίηση νησιών. Όταν υπάρχει διαφορά τη συζητάς και αν δεν μπορείς να τη λύσεις, πας στο δικαστήριο». Ο Μπουράκ Οζούργκεργκιν επαναλαμβάνει ότι η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω για τους S-400 αλλά λέει πως οι πύραυλοι δεν απειλούν την Ελλάδα.

Όσον αφορά στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ ο Τούρκος πρέσβης υποστηρίζει ότι «από τη δική μας την πλευρά οι Ελληνοκύπριοι είναι η αιτία και όχι εμείς. Δεν μπορούμε να κατηγορηθούμε γιατί ξεκινήσαμε εργασίες εκεί που θεωρούμε ότι είναι δική μας υφαλοκρηπίδα».

newsit.gr

Όλη η επικαιρότητα