Κόσμος

Τουσκ: Έτοιμη η ΕΕ να αντιδράσει εντός 48 ωρών στην εκκίνηση του Brexit

Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί μέσα σε 48 ώρες στην ειδοποίηση της Βρετανίας ότι σχεδιάζει να φύγει από την Ένωση των 28 χωρών μελών, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Η Βρετανία έχει πει ότι θα υποβάλει την επίσημη ειδοποίηση ότι θα φύγει από την ΕΕ έως τα τέλη Μαρτίου μετά το δημοψήφισμα του περασμένου καλοκαιριού. Ορισμένοι διπλωμάτες αναμένουν ότι αυτή η ειδοποίηση μπορεί να έρθει ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα.

Η ειδοποίηση θα ενεργοποιήσει μια νομική διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει δύο χρόνια στη διάρκεια της οποίας το Λονδίνο θα διαπραγματευθεί τους όρους του διαζυγίου. Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ελπίζει πως αυτός ο χρόνος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να συζητηθούν οι μελλοντικές εμπορικές και άλλες σχέσεις.

«Είμαστε καλά προετοιμασμένοι για την όλη διαδικασία και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα είμαστε έτοιμοι μέσα σε 48 ώρες, νομίζω πως είναι ο κατάλληλος χρόνος για να αντιδράσουμε», δήλωσε ο Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είπε πως ανάλογα με το πότε ακριβώς θα έρθει η βρετανική ειδοποίηση, οι ηγέτες της ΕΕ θα διοργανώσουν μια ειδική σύνοδο κορυφής, στην οποία θα συμφωνήσουν το πλαίσιο των διαπραγματευτικών κατευθυντήριων οδηγιών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα διεξαγάγει τις συνομιλίες του διαζυγίου με το Λονδίνο.

«Αν η επιστολή έρθει την ερχόμενη εβδομάδα, η ειδική σύνοδος κορυφής θα διεξαχθεί στις 6 Απριλίου», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου.

«Αν έρθει αργότερα, τότε θα πρέπει να βρούμε μια ημερομηνία μετά την 6η Απριλίου. Είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι και θα περιμένουμε με ενδιαφέρον. Όμως ποια ημέρα θα έρθει τον Μάρτιο δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία», είπε.

Ο ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η ειδική σύνοδος κορυφής της 6ης Απριλίου μπορεί να πραγματοποιηθεί αν η Βρετανία ενημερώσει έως τις 15 Μαρτίου.

Οι ηγέτες της ΕΕ μπορούν τότε μέσα σε 48 ώρες να εκδώσουν τις κατευθυντήριες οδηγίες για τις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία.

«Θα υπάρξουν κατευθυντήριες οδηγίες που θα εκδοθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μέσα σε 48 ώρες και η συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να εγκρίνει αυτές τις κατευθυντήριες οδηγίες θα πραγματοποιηθεί στις 6 Απριλίου», είπε ο Κένι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα