Αρθρογραφία

Tουλάχιστον ασχολούνται πιο σοβαρά με τα σκουπίδια…

dematopoihtis.jpg

Γράφει ο Χρίστος Πλευριάς xr_plevrias@yahoo.gr
H λύση για το θέμα των απορριμμάτων –προσωρινή όπως πάντα- βρέθηκε έστω και την ύστατη ώρα αλλά «ταλαιπώρησε» αρκετά και πάλι την τοπική κοινωνία.

Είτε αναφερόμαστε σε αυτήν με την ευρύτερη έννοια για ένα σύνολο κατοίκων ενός αυτοδιοικητικού χώρου, είτε με την κλειστή σημασία της, που προσδιορίζει μια ομάδα συνανθρώπων μας, που είναι αναγκασμένοι να δεχθούν στην «αυλή» τους το πρόβλημα των σκουπιδιών.

Δεν είναι ασφαλώς η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, και ίσως να μην είναι και η τελευταία. Αν υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις, στη διέξοδο που επιχειρείται μέσω του εργοστασίου.

Το περιβαλλοντικό αυτό «αγκάθι» που είναι από τα μεγαλύτερα της Ηλείας, και το οποίο κακώς, δεν μπορέσαμε να το βγάλουμε από επάνω μας πολλά χρόνια νωρίτερα στέλνει κάθε φορά ένα σημαντικό μήνυμα που συνήθως αρνούμαστε να αποδεχθούμε:

Ότι, για τη στασιμότητα ή τη βραδυκινησία του τόπου μας σε σχέση με την πρόοδο και την εξέλιξή του, δεν (μπορεί) να φταίνε μόνο όλοι οι υπόλοιποι εκτός από εμάς.

Όταν μάλιστα για το συγκεκριμένο, πράγματι δύσκολο ζήτημα, εμείς οι ίδιοι έχουμε την αποκλειστική ευθύνη να το επιλύσουμε…

Επιτρέψαμε έτσι, τη λειτουργία μολυσματικών χωματερών, την προκλητικώς παρατεταμένη εναπόθεση απορριμμάτων σε κορεσμένες εκτάσεις, όπως και την ανεξέλεγκτη διάθεσή τους σε χώρους όπου θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει ήδη η αποκατάστασή τους.

Στο πρόσφατο παρελθόν ζήσαμε «μικρές επαναστάσεις» πολιτών, καθώς δεν άντεξαν στη γειτονιά τους καταστάσεις, όπως τις ανωτέρω περιγραφόμενες.

Και, πίεσαν –δικαιολογημένα– με κάθε τρόπο, για τη λύση, που όμως σε κάθε περίπτωση γινόταν απλώς «μετατόπιση» του προβλήματος!…

Βάσιμη ελπίδα ότι από εδώ και στο εξής, θα δούμε κάτι καλύτερο από εκείνο που βλέπουμε έως τώρα, δίνει ο διαφορετικός τρόπος της αντιμετώπισης του θέματος από την πλευρά των δήμων.

Το γεγονός ότι κάθισαν την περασμένη εβδομάδα και οι επτά (πέντε δήμαρχοι και δύο εκπρόσωποι αυτών) στο ίδιο τραπέζι αποφασίζοντας να διαχειριστούν από κοινού την ιδιαιτερότητα της «ατζέντας» των σκουπιδιών είναι τουλάχιστον μια κίνηση που μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι ασχολούνται πιο σοβαρά για να κλείσουν τη μακροχρόνια «πληγή» του περιβάλλοντος στον νομό…

Προσδιόρισαν την οριστική διευθέτηση της διαχείρισης των απορριμμάτων μέχρι το τέλος του 2015 με κατασκευή εργοστασίου και ΧΥΤΥ διατηρώντας ενιαία στόχευση και στρατηγική.

Δεσμεύτηκαν για την πιστή εφαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων και υποσχέθηκαν πως οποιαδήποτε προσωρινή αντιμετώπιση του προβλήματος έως τότε δεν θα δημιουργήσει περαιτέρω επιβάρυνση στους πολίτες ή καλύτερα σε κάποιους από αυτούς, που έχουν ή θα… έχουν την ατυχία να βρουν τον δεματοποιητή και τα σκουπίδια μπροστά τους…

Να τους πιστέψουμε; Συγκρατημένα ναι, γιατίφαίνεται ότι τούτη τη φορά το πιστεύουν.

Όλη η επικαιρότητα