Life

Τουπάκ: Ο ράπερ που λάτρευε τον Σαίξπηρ

Η καριέρα του Τουπάκ διήρκεσε μόλις πέντε χρόνια, αλλά ο κόσμος της ραπ μουσικής και η μουσική βιομηχανία εξακολουθούν ακόμη να αισθάνονται τον αντίκτυπό του, τρεις δεκαετίες σχεδόν, μετά τον πρόωρο θάνατό του.
Ακούστε το άρθρο

Ο Τουπάκ Αμαρού Σακούρ ήταν Αμερικανός ράπερ, ηθοποιός και ακτιβιστής. Είναι αναγνωρισμένος στο βιβλίο Guinness of World ως ο καλλιτέχνης ραπ με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως – πάνω από 75.000.000 άλμπουμ -ενώ έχει ψηφιστεί ως ένας από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες όλων των εποχών.

Τη δεκαετία του 1990, η hip hop μουσική βρισκόταν σε άνοδο με τα περισσότερα κομμάτια μιλούσαν για ναρκωτικά, όπλα και συμμορίες. Ζώντας στο γκέτο, ο Τουπάκ θέλησε να μιλήσει μέσα από τους στίχους του για την πραγματικότητα που ζούσε. Μια πραγματικότητα που ανάγκαζε εκατομμύρια νέους να ακολουθήσουν το δρόμο των ναρκωτικών και των συμμοριών. Έγραψε επίσης τραγούδια που ανύψωσαν τις γυναίκες και τόνιζαν τη σημασία της πατρότητας.

Έγινε η φωνή της αλήθειας για εκατομμύρια νέους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο και κατάφερε να ξεφύγει από το γκέτο. Λάτρευε τον Σαίξπηρ και το θέατρο ενώ ήρθε αρκετές φορές σε σύγκρουση με υψηλά ιστάμενα πολιτικά πρόσωπα και αποτέλεσε στόχο για δικηγόρους και αστυνομικούς.

Η ανεξιχνίαστη, μέχρι σήμερα δολοφονία του, το 1996, σε ηλικία 25 ετών, τον κατέταξε στο πάνθεον των καλλιτεχνών που έφυγαν νωρίς.

Πληθώρα βιβλίων και ντοκιμαντέρ αναφέρουν λεπτομερώς τη ζωή, την καριέρα και τον τραγικό θάνατό του, ενώ οι μουσικοί συνεχίζουν να αποτίνουν φόρο τιμής στην επιρροή του μέσα από τα τραγούδια τους.

Ποιος ήταν ο Τουπάκ

Ο Τουπάκ γεννήθηκε στις 16 Ιουνίου 1971 και πήρε το όνομα του από ένα ηγέτη των Ίνκα. Η μητέρα του, Αφένι Σακούρ ήταν μέλος του Κόμματος των Μαύρων Πανθήρων, γνωστής αριστερής πολιτικής οργάνωσης κατά του φυλετικού ρατσισμού. Ο πατέρας του ήταν ο Μπίλι Γκάρλαντ, ένας γκάνγκστερ που τους παράτησε. Η μητέρα του βρισκόταν στην φυλακή όταν ήταν έγκυος, με τις κατηγορίες απόπειρας δολοφονίας και βομβαρδισμού κτιρίων. Αδικήματα τα οποία δεν είχε διαπράξει και αθωώθηκε.

Ο Τουπάκ μεγάλωσε στις χειρότερες περιοχές της Αμερικής. Σε μία εποχή που η αστυνομική βαρβαρότητα και η διαφθορά συνέχισαν να μαστίζουν τις «μαύρες» γειτονιές. Επιπλέον, ένα νέο ναρκωτικό εισήχθη στους δρόμους: το κρακ. Η μητέρα του δεν ξέφυγε και εθίστηκε σε αυτό με αποτέλεσμα να μετακομίζουν συνεχώς, σε άλλες γειτονιές. Όταν εκείνος ήταν 18 ετών, εκείνη τον έδιωξε από το σπίτι αφού δεν μπορούσε πλέον να συντηρεί αυτόν, τα αδέλφια του και τον εθισμό της στα ναρκωτικά. Προκειμένου να συντηρήσει τον εαυτό του και τα αδέλφια του, ο Τούπακ παράτησε το σχολείο και ξεκίνησε να εμπορεύεται ναρκωτικά. Αυτό κράτησε μόνο μια βδομάδα και τα παράτησε όταν ένας πελάτης ήθελε να του δώσει τις βέρες του για να τον ξεχρεώσει.

Παρόλα αυτά, το ταλέντο του είχε αρχίσει να εμφανίζεται. Ήδη από το Λύκειο, ο Τουπάκ ξεχώριζε ως κορυφαίος μαθητής. Πήρε μεταγραφή στην Σχολή Τεχνών της Βαλτιμόρης όπου αναγνωρίστηκε ως μουσική ιδιοφυΐα. Εκεί μελέτησε τζάζ, μπαλέτο, ποίηση και υποκριτική. Πρωταγωνίστησε σε πολλά θεατρικά έργα του Σαίξπηρ ενώ γνώρισε και έγινε κολλητός με την Τζάντα Πίνκετ Σμιθ, την σύζυγό του Γουίλ Σμιθ. Ο ίδιος θα παραδεχτεί πως λάτρευε τα κείμενα του Σαίξπηρ.

Αφού διώχτηκε από το σπίτι του, ο Τουπάκ παρακολουθούσε μαθήματα ποίησης όταν η καθηγήτρια του αντιλήφθηκε το ταλέντο του και έγινε η μάνατζερ του.

Η καριέρα του μόλις ξεκίνησε!

Η μεγάλη επιτυχία και η καθιέρωση

Ξεκίνησε ως χορευτής στο συγκρότημα «Digital Underground» αλλά ένα χρόνο μετά κυκλοφόρησε το 1ο του άλμπουμ, «2Pacalypse Now». Το άλμπουμ ασκεί έντονη κοινωνική και πολιτική κριτική. Επιπλέον, εξερευνά διάφορες μάστιγες της Αμερικανικής κοινωνίας, όπως η αστυνομική βία, η πολιτική διαφθορά, ο ρατσισμός, η εφηβική εγκυμοσύνη και η βία των συμμοριών. Λίγο αφότου κυκλοφόρησε το άλμπουμ, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Νταν Κούειλ, το επέκρινε δημόσια. Ο λόγος ήταν διότι ο δικηγόρος ενός Αφροαμερικανού που είχε δολοφονήσει έναν αστυνομικό, είχε ισχυριστεί το άλμπουμ ήταν το κίνητρο για να διαπραχθεί το έγκλημα.

Ένα χρόνο αργότερα, ξεκίνησε και την κινηματογραφική του καριέρα πρωταγωνιστώντας στην ταινία «Poetic Justice» με την Τζάνετ Τζάκσον. Το 1993 κυκλοφόρησε το «Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z», το οποίο περιέχει το κομμάτι «Keep Ya Head Up». Το τραγούδι μιλά για τον σεξισμό και την βιαιότητα που βιώνουν οι γυναίκες στην κοινωνία του γκέτο. Η αποκορύφωση όμως, ήρθε με το τρίτο άλμπουμ «Me against the world» το 1995.

Οι δικαστικές διαμάχες και ο θάνατος

Ο Τουπάκ είχε ορκιστεί πως θα μείνει μακριά από τους κινδύνους αλλά δυστυχώς, δεν τα κατάφερε! Το 1992 σε ένα φεστιβάλ καθώς υπέγραφε αυτόγραφα, ξεκίνησε μια αντιπαράθεση. Τότε, έβγαλε το νόμιμο όπλο του και το ακούμπησε στο πάτωμα. Ο αδερφός του, το σήκωσε και πάτησε κατά λάθος την σκανδάλη. Το αποτέλεσμα ήταν ένα 6χρονο αγόρι που έκανε ποδήλατο 90 μέτρα μακριά, να σκοτωθεί. Η μητέρα του αγοριού υπέβαλε αγωγή στον Τούπακ, η οποία έληξε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό για 30.000 δολάρια.

Τον Οκτώβριο του 1993, ο Τούπακ συνελήφθη όταν μαζί με έναν φίλο του, είδαν δυο αστυνομικούς να παρενοχλούν έναν μαύρο ανήλικο. Ο Τούπακ τους είπε να σταματήσουν. Οι δύο αστυνομικοί τον πυροβόλησαν στο χέρι και αυτός τους πυροβόλησε στο πόδι και στην πλάτη. Όπως αποδείχτηκε, οι αστυνομικοί ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ και σκληρών ναρκωτικών. Ο Τουπακ αθωώθηκε μετά από την κατάθεση του ανήλικου.

Στα τέλη του 1994, δύο φίλοι και ο μάνατζερ του Τούπακ κατηγορήθηκαν για βιασμό, ενώ ο ίδιος για σεξουαλική κακοποίηση. Σύμφωνα με την Αγιάννα Τζάκσον, την φερόμενη ως θύμα, ο Τούπακ την είχε καλέσει στο δωμάτιο ξενοδοχείου του και λίγο μετά αποχώρησε. Οι δύο φίλοι του ράπερ της επιτέθηκαν και την βίασαν, ενώ ο μάνατζερ του δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει την πράξη. Ο Τούπακ κατέθεσε ότι ο ίδιος κοιμόταν σε ένα διπλανό δωμάτιο και δεν γνώριζε τίποτα. Παρόλα αυτά, ο Τούπακ και ο μάνατζερ του ήταν οι μόνοι που καταδικάστηκαν για το αδίκημα και οδηγήθηκαν στην φυλακή στις 14 Φεβρουαρίου 1995.

Στο απόγειο της καριέρας του, ο Τουπακ δολοφονήθηκε. Συγκεκριμένα, στις 7 Σεπτεμβρίου είχε πάει να παρακολουθήσει έναν αγώνα μποξ του Μάικ Τάισον. Όταν έφυγε με τον ιδιοκτήτη της εταιρίας του, καθώς περίμεναν στο φανάρι, μία άσπρη κάντιλακ σταμάτησε δίπλα τους. Από το πίσω παράθυρο κάποιοι τον πυροβόλησαν πέντε φορές πριν εξαφανιστούν. Εκείνος έπεσε σε κώμα. 6 ημέρες μετά, στις 13 Σεπτεμβρίου πέθανε από εσωτερική αιμορραγία στο νοσοκομείο. Η δολοφονία παραμένει ανεξιχνίαστη μέχρι σήμερα.

Ο Τουπακ θεωρείται μέχρι σήμερα ως ο κατ’ εξοχήν ποιητής – ράπερ ενώ οι στίχοι του μελετούνται ως λογοτεχνικό είδος σε πανεπιστήμια της Αμερικής.

Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα