Categories: Τουρισμός

Τουρισμός για Όλους: Κλήρωση για 3η Συνεχή Χρονιά

Share

Το πρόγραμμα “Τουρισμός για Όλους” που ξεκίνησε το 2020 – 2021 με στόχο την στήριξη του τουρισμού κατά την διάρκεια της πανδημίας, κληρώνει φέτος για 3η συνεχόμενη φορά!   Λαμβάνοντας μέρος στις 30 Ιανουαρίου 2023, 125.000 δικαιούχοι θα έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν το voucher 150 ευρώ για τις χειμερινές τους διακοπές.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, οι κάρτες Voucher θα μπορούν να εξαργυρωθούν μέχρι και το τέλος Ιουνίου δίνοντας έτσι περιθώριο στους κατόχους των να τις αξιοποιήσουν όπως κρίνουν μέχρι τότε. Συνεχίζοντας, επισήμανε πως έως σήμερα μέσω του εν λόγω προγράμματος έχουν εξαργυρωθεί 19 εκατομμύρια ευρώ από 200.000 ανθρώπους. Το πρόγραμμα έχει ώς στόχο να στηρίξει τους συμπολίτες μας σε περιόδους παγκόσμιας κρίσης αλλά και να βοηθήσει στην επέκταση κίνησης του τουρισμού σε όλη τη χώρα καθόλη την διάρκεια του χρόνου. Σημαντικό γεγονός, στο οποίο δόθηκε μεγάλη έμφαση, αποτελεί η αναβάθμιση του εν λόγω προγράμματος φέτος, καθώς πλέον η επιδότηση voucher ανέρχεται στα 150 ευρώ ανά άτομο ενώ φτάνει στα 200 ευρώ για δικαιούχους ΑΜΕΑ. Επιπροσθέτως, το voucher πλέον διατίθεται και χορηγείται σε μορφή ψηφιακής κάρτας διασφαλίζοντας έτσι μεγαλύτερη διευκόλυνση και ασφάλεια των κατόχων.  Καλύπτει μεγαλύτερο εύρος κίνησης σε ολόκληρη την χώρα ενώ επεκτείνεται η διάρκεια της τουριστικής σεζόν καλύπτοντας και τους χειμερινούς μήνες του χρόνου.

Συνεχίζοντας, επισημάνθηκε από την κ. Ζαχαράκη ότι προνοήθηκε η άμεση πίστωση χρημάτων στις επιχειρήσεις, ενώ ο προϋπολογισμός για την χρονιά 2022-2023 είναι πάνω από 64 εκατομμύρια ευρώ σε αντίθεση με τα 4,5 προηγούμενα χρόνια κατά την διάρκεια των οποίων το υπουργείο Τουρισμού δεν είχε χορηγήσει κάποιου είδους επιδότηση. Όσον αφορούν άλλα προγράμματα ή επιδοτήσεις στον τομέα του Τουρισμού, όπως ενημερωθήκαμε από το ferryroute.com, προς το παρόν είναι άγνωστο τι θα γίνει με τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Οι κορυφαίοι προορισμοί του προγράμματος

Λόγω του προγράμματος προορισμοί στην ενδοχώρα με χαμηλό τουρισμό έως τώρα έχουν πλέον ενισχυθεί, ενώ μεγάλη θετική αλλαγή κατά τους χειμερινούς μήνες εμφανίστηκε στις Δυτική Μακεδονία, το Βόρειο Αιγαίο και Δυτική Ελλάδα. Κύριες περιφέρειες τουριστικού προορισμού αποτελούν αυτές της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου, και Αττικής. Η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα ξεχώρισαν στις προτιμήσεις, ακολουθώντας πιο εναλλακτικοί προορισμοί όπως η Καστοριά, τα Γιάννενα, τα Καλάβρυτα, το Τολό, η Πάργα, και η Θάσος.

Η υφυπουργός Τουρισμού τόνισε την προσήλωση της κυβέρνησης για “έμπρακτη και στοχευμένη στήριξη” των πολιτών, ενώ δεν δίστασε να αναφέρει πως ήδη υπάρχουν σχέδια για την συνέχεια και συνεχή βελτίωση του προγράμματος “Τουρισμός για Όλους” με στόχο το όφελος του ελληνικού τουρισμού και των δικαιούχων αμφοτέρων.

Πληροφορίες που αφορούν τους δικαιούχους και κληρωθέντες

Οι επιλαχόντες της κλήρωσης της 30ης Ιανουαρίου οφείλουν να έχουν υπόψη ότι η κάθε

ψηφιακή προπληρωμένη κάρτα εξαργυρώνεται από τον δικαιούχο έως τις 30 Ιουνίου  του 2023. Η εν λόγω εξαργύρωση μπορεί να λάβει μέρος είτε σε μια δόση στο τουριστικό κατάλυμα επιλογής του δικαιούχου είτε τμηματικά, ανάλογα με το διαθέσιμο υπόλοιπο σε διαδοχικά τουριστικά καταλύματα.

Στην αίτηση για την ενεργοποίηση της άυλης προπληρωμένης κάρτας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοσδήποτε κινητό τηλέφωνο, ενώ με το που πραγματοποιηθεί η ενεργοποίηση, πρέπει να συνδεθεί στις υπηρεσίες Google Pay ή Apple Pay για να χρησιμοποιηθεί από smartphone που υποστηρίζει συναλλαγές NFC και έπειτα φυσικά σε τερματικό POS.

Σαν εναλλακτική λύση, οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν τα στοιχεία της ψηφιακής προπληρωμένης κάρτας στους αντίστοιχους διαδικτυακούς τόπους των παρόχων διαμονής, χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί τεχνολογία NFC. Σημαντικό να γνωρίζουν οι δικαιούχοι πως για κάθε κινητό μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μια ψηφιακή κάρτα και όχι παραπάνω.

Να σημειωθεί ότι η κάθε άυλη προπληρωμένη κάρτα μπορεί να εξαργυρωθεί μέχρι τις 30/06/2023 σε οποιαδήποτε τουριστικό κατάλυμα, ξενοδοχείο ή άλλο τύπο και είναι καθαρά ατομική. Εφόσον το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει όλα  τα τουριστικά κατα΄υματα της χώρας, δεν τίθεται κάποιος γεωγραφικός περιορισμός. Επιπροσθέτως, επίσης δεν υπάρχει περιορισμός στις διανυκτερεύσεις, ή την περίοδο χρήσης που θα επιλέξει ο δικαιούχος και κάτοχος της κάρτας. Η μόνη προϋπόθεση είναι ότι το ποσό της ανέπαφης συναλλαγής δεν πρέπει να ξεπερνά τα 150 ευρώ για τους επιλαχόντες ή αντίστοιχα τα 200 ευρώ για τους δικαιούχους ΑΜΕΑ.

Παράδειγμα χρήσης του ποσού του προγράμματος

Ο επιλαχών δικαιούται να κάνει χρήση του ποσού των 150 ευρώ σε μια δόση όλο μαζί ή να χρησιμοποιήσει το συνολικό σε διαφορετικές περιόδους και καταλύματα όπως επιθυμεί.

Για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιήσει 70 ευρώ για την διαμονή του σε κάποιο  κατάλυμα κατά την διάρκεια της χειμερινής περιόδου και το υπόλοιπο ποσό των 80 ευρώ (ή 130 ευρώ για δικαιούχους ΑΜΕΑ) σε άλλο κατάλυμα για την θερινή, φθινοπωρινή διαμονή του, ή ακόμα και για τον επόμενο χρόνο, αρκεί να γίνει “κράτηση” μέχρι τα τέλη  Ιουνίου του 2023. Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή ερώτηση, μπορείτε πάντα να στείλετε το ερώτημα σας στο email tourism4all2022@ktpae.gr, για καλύτερη διευκρίνιση.