Ηλεία

Τουρισμός – Γιορτές: Κάτι παραπάνω… ήθελαν οι ξενοδόχοι της Ηλείας

Κάνουν τον απολογισμό τους...
Ακούστε το άρθρο

Με θετικό πρόσημο «έκλεισε» η χρονιά για ξενοδοχεία της ορεινής κυρίως Ηλείας, που δέχθηκαν αρκετούς επισκέπτες κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Με τον κόσμο να κλείνει από νωρίς δωμάτια στην ευρύτερη περιοχή της Ανδρίτσαινας, που ενδείκνυται για χειμερινές εξορμήσεις, η εορταστική περίοδος, προσέφερε ποικιλία διακοπών, καθώς και σε χαμηλότερα υψόμετρα ή περιοχές που «κινούνται» πιο πολύ την καλοκαιρινή σεζόν, υπήρξε πληρότητα που άγγιξε το 50% ενώ σε παραθαλάσσιες περιοχές, όπως την Ζαχάρω, πολλοί ταξιδιώτες απόλαυσαν και το μπάνιο τους στην παραλία.

Αν και δεν ήταν η κίνηση που οι ξενοδόχοι σε σύνολο Νομού ανέμεναν, ειδικά μετά τα δύο χρόνια «εγκλεισμού» και αποφυγής διακοπών λόγω Covid-19, ωστόσο φαίνεται πως ο καλός καιρός αλλά και η δυνατότητα ετεροδημοτών να έρθουν στις περιοχές καταγωγής τους και να κάνουν πιο «άνετα» τις διακοπές τους, βοήθησαν αρκετά την τουριστική κίνηση. Τα μεγαλύτερα ποσοστά τουρισμού – εγχώριου – καταγράφηκαν στην ορεινή και νότια Ηλεία ενώ χαμηλότερα ποσοστά επισκεψιμότητας είχαν τα ξενοδοχεία στον Κάμπο και την Αρχαία Ολυμπία, τα περισσότερα από τα οποία λειτουργούν εποχικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Λιγότεροι φαίνεται πως ήταν οι επισκέπτες στην πόλη του Πύργου, με τα ξενοδοχεία να καταγράφουν χαμηλή πληρότητα την περίοδο των εορτών.

Πάντως, η εικόνα στο Νομό από ετεροδημότες και επισκέπτες που προτίμησαν να μείνουν για τις χειμερινές διακοπές τους στην Ηλεία, ήταν ικανοποιητική με την Ανδρίτσαινα και τις γύρω περιοχές να «σφύζουν» από κόσμο.

Τους «κυνηγούν» τα τέλη

Στο μεταξύ η εικόνα που διαμορφώνεται σε ξενοδοχεία και μικρές ξενοδοχειακές μονάδες των δήμων Πηνειού και Ανδραβίδας – Κυλλήνης, είναι τραγική καθώς οι ξενοδόχοι «τρέχουν» να προλάβουν τα έξοδα που τους επιβάλλονται για τα δημοτικά τέλη. Συγκεκριμένα, όπως επιβεβαίωσε στην εφ. Πατρίς, ο πρόεδρος των ξενοδόχων της περιοχής, Αντώνης Μαυρόπουλος, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του Κάμπου που λειτουργούν ως εποχικές, καλούνται πλέον από τους δήμους να πληρώσουν δημοτικά τέλη όλης της χρονιάς παρά το γεγονός ότι δεν λειτουργούν. Έτσι οι ιδιοκτήτες εξαιτίας αυτής της υπερχρέωσης προσπαθούν να γλιτώσουν τα έξοδα, δηλώνοντας με δικαιολογητικά προς τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων, τον χρόνο λειτουργίας τους κάτι για το οποίο λαμβάνει απόφαση το εκάστοτε δημοτικό συμβούλιο.

«Πολλές επιχειρήσεις τρέχουν να δηλώσουν ως εποχικές για να μην πληρώσουν τα δημοτικά τέλη για όλο τον χρόνο. Ενώ πρέπει να πληρώνουν τέλη για τον χρόνο λειτουργίας τους, από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων τους ζητούνται να καταβάλλουν δημοτικά τέλη για όλο τον χρόνο», αναφέρει ο κ. Μαυρόπουλος.

Κλειστά σε Αρχ. Ολυμπία

Από την άλλη όπως δήλωσε στην εφ. Πατρίς, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αρχαίας Ολυμπίας, Γιάννης Μαμούσης, τα ξενοδοχεία κατά την εορταστική περίοδο ήταν κλειστά, καθώς δεν υπήρξε ζήτηση από κόσμο για διακοπές την συγκεκριμένη περίοδο. Ο κ. Μαμούσης, χαρακτήρισε «κρανίου τόπο» την περιοχή, η τουριστική κίνηση της οποίας έχει υποστεί πλήγμα, κατά τη διάρκεια της Πανδημίας και της οικονομικής κρίσης. «Δεν ήρθαν τουρίστες στην Ολυμπία για τις εορτές. Η περιοχή ήταν κρανίου τόπος δυστυχώς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαμούσης.

Η περιοχή της Ανδρίτσαινας είχε την τιμητική της ως χειμερινός προορισμός.

Γεράσιμος Ζαχαρόπουλος, Πρόεδρος Ξενοδόχων Δ. Πύργου

«Δεν ήταν το αναμενόμενο η πληρότητα στην περιοχή μας. Ήταν χαμηλή για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς γιατί ο κόσμος δεν επέλεξε την πόλη μας για φέτος. Ευελπιστούμε ότι η τουριστική σεζόν θα επανέλθει ξανά τώρα που δεν ισχύουν μέτρα πανδημίας και ο κόσμος κάνει πιο ελεύθερα τις διακοπές του».

Γιάννης Μαμούσης, Αντιπρόεδρος Ξενοδόχων Δ. Αρχαίας Ολυμπίας

«Δυστυχώς η περιοχή μας ήταν κρανίου τόπος. Δεν ήρθε επισκέπτης στην περιοχή μας για τις εορτές. Τα πάντα ήταν κλειστά γιατί δεν υπήρξε ζήτηση».

Αντώνης Μαυρόπουλος, πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Δυτικής Ηλείας

«Οι δικές μας επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές την χειμερινή περίοδο καθώς είναι εποχικές και κυρίως λειτουργούμε από την Άνοιξη μέχρι τις αρχές του Φθινοπώρου. Εξάλλου πολλές επιχειρήσεις παραμένουν εποχικές για να μην πληρώνουν τα δημοτικά τέλη για όλο τον χρόνο, αυτή την υπερχρέωση που τους επιβάλλεται».

Νικόλαος Μπολιάρης, πρόεδρος Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Ζαχάρως και Περιχώρων «Η Αναγέννηση»

«Η κίνηση κυμάνθηκε σε μια μέτρια επίπεδα καθώς η περιοχή μας δεν είναι σεζόν χειμερινών διακοπών. Οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές και υπήρξε κόσμος που έκλεισε δωμάτια και πράγματι χαρήκαμε που πήγαν στη θάλασσα και απόλαυσαν και το μπάνιο τους, επισκέφθηκαν τη λίμνη Καϊάφα και έκαναν την βόλτα τους στο φυσικό κάλος. Εύχομαι καλή χρονιά με υγεία στον κόσμο και περιμένουμε το καλοκαίρι τους επισκέπτες να γνωρίσουν και να ευχαριστηθούν την περιοχή μας».

Κώστας Κίζηλης, ιδιοκτήτης ξενοδοχείο Kaiafas Lake Hotel

«Υπήρχε πληρότητα για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς παρά το γεγονός ότι δεν φημιζόμαστε για χειμερινό προορισμό. Πάντως υπήρξαν επισκέψεις, ήρθε κόσμος που έκλεισε δωμάτια και έμεινε στην περιοχή μας την οποία περισσότερο επισκέπτονται καλοκαίρι γιατί η Ζαχάρω και η ευρύτερη περιοχή αποτελεί καλοκαιρινό προορισμό».

Ιωάννα Χριστοφόρου, Ξενοδοχείο Αρχοντικόν Ανδρίτσαινα

«Υπήρχε πληρότητα από τις 21 Δεκεμβρίου μέχρι και μετά την εορτή των Θεοφανείων στο 100%. Ανά δύο ημέρες είχαμε αφίξεις επισκεπτών. Ήταν τουρίστες εγχώριοι, κυρίως από Αθήνα που επέλεξαν την Ανδρίτσαινα και πέρασαν Χριστούγεννα Πρωτοχρονιά και Φώτα εδώ».

Νίκος Κοροβέσης, ιδιοκτήτης Ostria Hotel, Κακόβατος

«Υπήρξε πληρότητα στο 50% περίπου, κυρίως από επισκέπτες που ήρθαν από Αθήνα και πέρασαν τις εορτές εδώ με αφορμή και τον αγώνα θαλάσσιου σκι που έγινε στην περιοχή. Παρότι δεν θεωρείται σεζόν για εμάς η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ωστόσο υπήρξε πληρότητα περίπου στο 50%».

Χριστίνα Κανελλοπούλου, υπάλληλος υποδοχής Ξενοδοχείο Ορίζοντες

«Σε γενικές γραμμές οι γιορτές ήταν αρκετά καλές με σύγκριση τους προηγούμενους χρόνους του κορονοϊού. Οι δικές μας περιοχές δεν είναι χειμερινοί προορισμοί ωστόσο υπήρξε πληρότητα περίπου στο 50% με 60%. Είχαμε κυρίως Έλληνες επισκέπτες από Αθήνα περισσότερο που ήρθαν για τις εορτές εδώ. Είμαστε ευχαριστημένοι και αισιόδοξοι για την νέα χρονιά».

Όλη η επικαιρότητα