Τουρισμός: Η Δυτική Ελλάδα γίνεται το επίκεντρο της ανάκαμψης

Share

Γράφουν: Γιούλη Ηλιοπούλου, Πηγή Γιακουμέλου

Σε επίπεδα προ πανδημίας κινείται η φετινή τουριστική περίοδος στην Δυτική Ελλάδα και τα μηνύματα μέχρι στιγμής είναι θετικά για όλη τη σεζόν.

«Όσον αφορά τις κρατήσεις και τις προβλέψεις αναφορικά με τη θερινή σεζόν του 2022 στη Δυτική Ελλάδα είμαστε αρκετά αισιόδοξοι» λέει στην εφ. «Πατρίς» η Γ.Γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ. Ολυμπία Αναστασοπούλου και συνεχίζει: «Οι δείκτες είναι θετικοί και πιστεύουμε ότι ο Τουρισμός θα μπορέσει να ανακάμψει στα επίπεδα του 2019 το καλοκαίρι και ενδεχομένως και να τα ξεπεράσει καθώς αναμένουμε σε υψηλά επίπεδα τις αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων στην εν λόγω περιοχή». «Φιλοδοξούμε να αναδείξουμε τη Δυτική Ελλάδα σε κορυφαίο, σύγχρονο, ελκυστικό, υγειονομικά ασφαλή, ολοκληρωμένο τουριστικά προορισμό, που προσφέρει αυθεντικές εμπειρίες θεματικού τουρισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και αποτελεί πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Ανάσα» τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού

Τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού αναμένουν Ηλείοι για να μπορέσουν να προγραμματίσουν ολιγοήμερες διακοπές.

Όπως και το προηγούμενο καλοκαίρι, έτσι και φέτος, προγράμματα κοινωνικού τουρισμού θα τα υλοποιήσουν η  ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), το υπουργείο Τουρισμού καθώς και ο ΟΠΕΚΑ.
Αναλυτικά, τα τρία προγράμματα κοινωνικού τουρισμού έχουν ως εξής:

– Τουρισμός για όλους μέσω… «Freedom Pass»

Το υπουργείο Τουρισμού  θα υλοποιήσει και φέτος το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει στις 5 Ιουλίου.
Πιο συγκεκριμένα, στις 5 Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα αιτήσεων που θα χορηγήσει στους δικαιούχους, μία ψηφιακή κάρτα ύψους 150 ευρώ, όπως περίπου συνέβη και με την εφαρμογή του «Freedom Pass».

Η ψηφιακή κάρτα θα επιδοτεί τις τουριστικές δαπάνες που έχουν κάνουν με την διαμονή των ωφελούμενων.

– Κοινωνικός τουρισμούς από τη ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ)

Μέχρι τα τέλη Ιουλίου οι δικαιούχοι του προγράμματος δωρεάν διακοπές από τον ΟΑΕΔ πρέπει να έχουν «εξαργυρώσει» τις επιταγές που έλαβαν την προηγούμενη χρονιά. Σε περίπτωση που δεν ταξιδέψουν, τότε κινδυνεύουν να αποκλειστούν για τα επόμενα δύο χρόνια από το πρόγραμμα της Υπηρεσίας.
Πάντως, το επόμενο διάστημα ανοίγει η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα που θα τρέξει μετά την 1η Αυγούστου.

Ολυμπία  Αναστασοπούλου: Ουσιαστική στήριξη των συμπολιτών μας για τις διακοπές τους

Στη δυνατότητα που δίνεται φέτος σε χιλιάδες οικονομικά αδύναμες οικογένειες να κάνουν τις διακοπές τους σε ταξιδιωτικούς προορισμούς όλης της χώρας αναφέρθηκε η Γ.Γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ .Ολυμπία  Αναστασοπούλου μιλώντας στην εφ. «Πατρίς».
«Φέτος μας δόθηκε η δυνατότητα μετά την άδεια της υγειονομικής Επιτροπής, να έχουμε ανοιχτό τον χειμερινό τουρισμό μας.

Κατά κύριο λόγο, στο 90%, κινήθηκε από εσωτερικούς επισκέπτες.
Ήταν πλήρεις όλοι οι δημοφιλείς τουριστικοί χειμερινοί προορισμοί» αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει:

« Παράλληλα υπάρχουν και φέτος προγράμματα κοινωνικού Τουρισμού από τον ΟΑΕΔ. Συγκεκριμένα, έως και τις 31 Ιουλίου, συνεχίζονται οι διακοπές με το ενισχυμένο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού 2021-2022 σε περισσότερα από 1.800 τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων του ΟΑΕΔ, ενώ φέτος επιδοτούνται και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Σε κάθε περίπτωση, δεν υποτιμούμε τη δυναμική του εσωτερικού τουρισμού, ο οποίος με την κατάλληλη ενίσχυση μπορεί να διατηρήσει την ανθεκτικότητα του οικοσυστήματος σε περιόδους κρίσης, ενώ σε περιόδους ανάκαμψης μπορεί να μας οδηγήσει σε νέες κορυφές.

Γι’ αυτό ευελπιστούμε ότι με τη συμβολή και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο εσωτερικός τουρισμός θα ανακάμψει, ενώ προσφάτως (18/5/2022) ψηφίστηκε η τροπολογία του Υπουργείου Τουρισμού για το νέο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους»,  το νέας μορφής και δομής πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού για την περίοδο 2022-2025.

Συγκεκριμένα το εν λόγω πρόγραμμα, ύψους 30 εκατ. ευρώ, είναι χρηματοδοτούμενο από το ΕΠΑ και αφορά σε 200.000 δικαιούχους, οι οποίοι θα λάβουν μία ψηφιακή κάρτα ύψους 150 ευρώ, έκαστος, για την επιδότηση των τουριστικών δαπανών διαμονής τους».


Αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος

Η κ. Αναστασοπούλου μιλώντας στην εφ. Πατρίς υπογράμμισε ότι το υπουργείο Τουρισμού, στον σχεδιασμό που υλοποιεί για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και την προσέλκυση ταξιδιωτών, δεν θα μπορούσε να μη συμπεριλάβει παρεμβάσεις για τους Έλληνες πολίτες που δικαιούνται να πάρουν μια ανάσα από τις δυσκολίες και να απολαύσουν, πρώτα απ’ όλα αυτοί, τις μοναδικές ομορφιές της χώρας τους.

Όπως μας εξήγησε: «Το νέο πρόγραμμα χρησιμοποιεί ως βάση την επιτυχημένη εφαρμογή του “Freedom Pass”, προβλέποντας μία διαδικασία πλήρως ψηφιακή -χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις- απλή και αποτελεσματική, τόσο για τους δικαιούχους, όσο και για τις τουριστικές επιχειρήσεις.
Κατά αυτόν τον τρόπο– τόνισε η γγ – επιτυγχάνεται η ουσιαστική στήριξη των συμπολιτών μας για τις διακοπές τους μέχρι το τέλος του έτους, με ένα επιπλέον μέτρο ενίσχυσης του εισοδήματός τους έναντι της πληθωριστικής και ενεργειακής κρίσης».

«Επενδύουμε στην μετεκπαίδευση»

Ειδική αναφορά έκανε η κ. Αναστασοπούλου στην τροπολογία του Υπουργείου Τουρισμού με την προβλέπεται και η απρόσκοπτη χρηματοδότηση -μέχρι το 2025- των τμημάτων μετεκπαίδευσης εργαζομένων και εποχικά ανέργων του τουριστικού τομέα, η οποία επισημαίνεται ότι είχε ανασταλεί για τρεις εκπαιδευτικές περιόδους (2015 – 2018).

«Στο Υπουργείο Τουρισμού, πιστεύουμε στην επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό και στην καλλιέργεια των απαραίτητων δεξιοτήτων, θωρακίζουμε θεσμικά την απρόσκοπτη συνέχιση των προγραμμάτων μετεκπαίδευσης, για τα οποία θα έληγε η διάταξη της χρηματοδότησης τους στο τέλος του 2022, και με χρήση των κονδυλίων ΠΔΕ, τα συνεχίζουμε μέχρι και το 2025» ανέφερε χαρακτηριστικά
Υπογραμμίζεται ότι με την εν λόγω  ρύθμιση, οι απόφοιτοι των τμημάτων μετεκπαίδευσης κατοχυρώνουν δια νόμου επαγγελματικά δικαιώματα -μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών τους- αποκτώντας ταυτόχρονα την υπαλληλική ιδιότητα και τα δικαιώματα που απορρέουν από την εφαρμογή του σχετικού νόμου (2112/1920 Α’67), ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού της μετεκπαίδευσης έχει προστεθεί και νέα έκτη ειδικότητα για τους εργαζομένους στον τουρισμό (spa-θαλασσοθεραπεία).
Επιπλέον, με ξεχωριστή ρύθμιση, προβλέπονται σχετικές προθεσμίες και αντιμετωπίζονται οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων (Α.Ε.Π.Ο.), προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων εν μέσω της τουριστικής περιόδου.

Αυξημένες «προσεγγίσεις αλλά… χαμηλές πληρότητες

Συνολικά 210 κρουαζιερόπλοια θα δεχθεί το λιμάνι του Κατακόλου μέσα στο 2022 σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην εφ. Πατρίς ο τουριστικός πράκτορας, Παναγιώτης Φάκλαρης.
Η φετινή χρονιά αν και είναι μια χρονιά που έρχεται μετά τα δύο χρόνια πανδημίας και αυστηρής καραντίνας, φαίνεται πως οι προσεγγίσεις είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι ωστόσο η πληρότητα φτάνει περίπου το 50% κάτι που αποδεικνύει πως ο περισσότερος κόσμος δεν ταξιδεύει καθώς ο κορονοϊός έχει αφήσει το στίγμα του και στον τουρισμό.

Όπως τόνισε ο κ. Φάκλαρης, το 2022 θα έχουμε περίπου στις 210 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων κάτι οποίο μεταφράζεται σε αύξηση της τάξης των 10 πλοίων παραπάνω σε σύγκριση με το 2019 που είχαν προσεγγίσει το λιμάνι του Κατακόλου περί τα 200 καράβια.

Όσον αφορά την πληρότητα ο κ. Φάκλαρης επεσήμανε ότι η πληρότητα κυμαίνεται από 40% έως 50% το 2022 τη στιγμή που συγκριτικά το έτος 2019 η πληρότητα της κρουαζιέρας είχε αγγίξει το 90%.
Επίσης ο τουριστικός πράκτορας Παναγιώτης Φάκλαρης, τόνισε χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει πλέον να γίνουν τα έργα της χερσαίας ζώης του λιμανιού έτσι ώστε το Κατάκολο να είναι ένα ελκυστικό λιμάνι

δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη δυνατότητα στην τουριστική ανάπτυξή του και αναβάθμισή του.

«Κουμπωμένοι» οι Ηλείοι ξενοδόχοι

•   Λένε «ναι» υπό προϋποθέσεις
• Συναντήσεις εντός των ημερών στα αρμόδια υπουργεία

Υπό προϋποθέσεις συμμετέχουν οι ξενοδόχοι της Ηλείας στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και τουρισμού για όλους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφ. Πατρίς.

Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι ξενοδόχοι θα λάβουν μέρος στα δύο αυτά προγράμματα, σε μεγάλο βαθμό, υποδεχόμενοι τους τουρίστες από άλλες περιοχές της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ωστόσο εκείνο που θέλουν είναι να υπάρξει σωστή μέριμνα από το υπουργείο ώστε να λάβουν τα χρήματα που τους αναλογούν χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Όπως επεσήμαναν, τα προγράμματα αυτά, είναι μια ανάσα κι ένα κίνητρο για τους εγχώριους τουρίστες αφού μπορούν να κάνουν επιδοτούμενες διακοπές, επισκεπτόμενοι περιοχές που θα ήθελαν να μείνουν.
Πάντως, ξενοδόχοι από την Ηλεία, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να έχουν συνάντηση με τον γραμματέα του αρμόδιου υπουργείου από τον οποίο, σύμφωνα με πηγές, θα ζητήσουν να ξεπεραστούν σύντομα οι όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες ώστε και οι ίδιοι να λάβουν τα χρήματά τους χωρίς καθυστέρηση.

Γιάννης Μαμούσης, ξενοδόχοι Αρχαίας Ολυμπίας

«Πέρυσι είχαμε υπογράψει σύμβαση στο πρόγραμμα και για την πληρωμή μας πέρασαν 8 μήνες. Όλοι οι πελάτες είχαν ολοκληρώσει τις διακοπές τους τον Σεπτέμβριο και εμείς δεν είχαμε πληρωθεί. Οπότε πριν κάνουμε συμβάσεις θα μιλήσουμε με τον γραμματέα του υπουργείου. Συμμετέχουμε πάντα στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού αλλά πρέπει κι εμείς να πληρωνόμαστε για να υπάρχει και καλό σέρβις στους πελάτες. Δεν μπορούμε να το βάλουμε εμείς όλο το κόστος του κοινωνικού τουρισμού».

Μάκης Ζαχαρόπουλος, ξενοδόχοι Πύργου

«Για γραφειοκρατικούς κυρίως λόγους αλλά και για το γεγονός πως υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση των χρημάτων που λαμβάνουμε από τα προγράμματα αυτά, συνήθως οι ξενοδόχοι μέλη μας δεν συμμετέχουν. Είναι αρκετά υψηλό το κόστος των συγκεκριμένων διακοπών για να καλυφθεί από τους ξενοδόχους σε περιόδους που ήδη οι επιχειρήσεις μας βρίσκονται σε δύσκολη θέση».

Αντώνης Μαυρόπουλος, ξενοδόχοι Δυτικής Ηλείας

«Κάποιοι ξενοδόχοι από την περιοχή μας συμμετέχουν σε αυτά τα προγράμματα, ανάλογα με το πώς έχουν σχεδιάσει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα».