Τουρκία: Αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου

Share

Με επιστολή-πρόκληση στα Ηνωμένα Έθνη και εμπρηστική ρητορική, η Τουρκία έκανε λόγο για «δικαιώματα» του ψευδοκράτους στα υποθαλάσσια κοιτάσματα πέριξ της Κύπρου. Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού επιτέθηκε στην ευρωπαϊκή Frontex, αποκαλώντας την «εγκληματική δύναμη» και κατηγόρησε την Ελλάδα για παράνομες επαναπροωθήσεις.

Καθώς τα μηνύματα και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού καλούν προς αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα απαντά με ευθείες απειλές κατά Ελλάδας και Κύπρου για τις έρευνες των Exxon Mobil και Qatar Petroleum στο κοίτασμα Γλαύκος του οικοπέδου 10 της Κυπριακής ΑΟΖ. Με επιστολή της στα Ηνωμένα Έθνη η Τουρκία μιλά για δικαιώματα του ψευδοκράτους στους πόρους πέριξ του νησιού.

«Οι πόροι υδρογονανθράκων μέσα και γύρω από το νησί της Κύπρου ανήκουν στον τουρκοκυπριακό και στον ελληνοκυπριακό λαό μαζί ως συνιδιοκτητών και ισότιμων κυρίαρχων του νησιού» ανέφερε στην επιστολή του ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας Φ. Σινιρλίογλου στον ΟΗΕ.

Η Άγκυρα κλιμακώνει τη ρητορική της όσον αφορά στο οικόπεδο 5, ισχυριζόμενη ότι μέρος του ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, επικαλούμενη τα ψευδεπίγραφα όρια της αποκαλούμενης Γαλάζιας Πατρίδας.

«Η Τουρκία θα προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και συμφέροντα και δε θα επιτρέψει καμία μη εξουσιοδοτημένη δραστηριότητα υδρογονανθράκων εντός της υφαλοκρηπίδας της» επισημαίνεται στην επιστολή του Φ. Σινιρλίογλου.

Εκτός κάθε ορίου, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών αποκάλεσε τη Frontex εγκληματική δύναμη, κατηγορώντας την Ελλάδας για παράνομες επαναπροωθήσεις.

«Στελέχη της FRONTEX είναι επίσης συνεργοί σε αυτό το έγκλημα αγνοώντας το διεθνές δίκαιο. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η FRONTEX είναι ο μαύρος θεσμός του αιώνα μας» είπε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Στον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας απάντησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, υπενθυμίζοντας ότι η Άγκυρα δεν πράττει αυτά που πρέπει για να περιορίσει τη δράση των λαθροδιακινητών.

«Προστατεύουμε τα σύνορά μας με αποφασιστικότητα και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Θα έπρεπε βέβαια η Τουρκία εφαρμόζοντας την Κοινή Δήλωση να είχε προλάβει ως όφειλε τις παράνομες αναχωρήσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα είχε προλάβει και τα πρόσφατα θανατηφόρα ναυάγια» σημείωσε ο κ. Μηταράκης.

Τη σκυτάλη των προκλήσεων από τον Σ. Σοϊλού πήρε ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ, αναφερόμενος σε παράνομες ενέργειες της Ελλάδας στη διαχείριση του μεταναστευτικού.
«Πολλές χώρες μένουν σιωπηλές για αυτές τις ενέργειες της Ελλάδας, λέγοντας ότι «υπερασπίζονται τα σύνορά μας και ταυτόχρονα η Ελλάδα κατηγορείται για παράνομες ενέργειες». Εν τέλει, η Ελλάδα χρησιμοποιείται για άλλη μια φορά από κάποιες χώρες» είπε ο Ομέρ Τσελίκ.

Έως τις 3 Ιανουαρίου θα παραμείνει στη Σούδα το θηριώδες αμερικανικό αεροπλανοφόρο Χάρι Τρούμαν.