Categories: Κόσμος

Τουρκία: Αποφυλακίστηκε η τραγουδίστρια Gulsen

Share

Αποφυλακίστηκε η τραγουδίστρια Γκιουλσέν (Gulsen) με απόφαση του Πρωτοδικείου Κακουργημάτων, η οποία είχε φυλακιστεί με την κατηγορία της υποκίνησης μίσους για σχόλια που είχε κάνει επί σκηνής.

Σύμφωνα με το CNN Turk, το Πρωτοδικείο Κακουργημάτων έκανε δεκτή την έφεση που άσκησαν οι δικηγόροι της, ωστόσο της επιβλήθηκε κατ΄ οίκον περιορισμός.

Υπενθυμίζεται ότι οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τη γνωστή ποπ τραγουδίστρια, μετά την οργή που προκάλεσαν τα σχόλια της επί σκηνής σε σχέση με τους αποφοίτους των θρησκευτικών λυκείων, γεγονός που σχολιάστηκε από κοσμικούς κύκλους της χώρας ως μία πρακτική που συνηθίζεται σε θεοκρατικά καθεστώτα.

Συγκεκριμένα, η τραγουδίστρια αστειεύτηκε ότι η “διαστροφή” ενός μέλους του συγκροτήματός της οφειλόταν στο γεγονός ότι είχε φοιτήσει σε θρησκευτικό σχολείο.

Παρά το γεγονός ότι τα σχόλια ήταν παλιά, έγιναν πρόσφατα viral στο διαδίκτυο, προκαλώντας επικρίσεις από συντηρητικούς κύκλους.

Οι επικριτές έκαναν λόγο για μια προσπάθεια του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κατοχυρώσει την υποστήριξή του ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους.

Πριν από τη σύλληψή της, η Γκουλσέν -που θεωρείται η Μαντόνα της Τουρκίας- είχε ζητήσει συγγνώμη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είχε υπονοήσει ότι τα λόγια της είχαν γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από εκείνους που έχουν ως στόχο την “πόλωση της κοινωνίας”.

Με αναρτήσεις της στο Twitter και το Instagram, η τραγουδίστρια είπε ότι ενώ “υπερασπιζόταν την ελευθερία της έκφρασης” με το αστείο της “μεταξύ συναδέλφων”, ζήτησε συγγνώμη “από όλους όσους προσβλήθηκαν”.

Ο πρόεδρος Ερντογάν, σπούδασε σε ένα από τα πρώτα θρησκευτικά σχολεία της χώρας, το Ιμάμ Χατίπ, το οποίο ιδρύθηκε από το κράτος για να εκπαιδεύει νέους άνδρες που θα γίνουν ιμάμηδες και ιεροκήρυκες.

Πολλοί άλλοι στην κυβέρνηση έχουν επίσης φοιτήσει στα ιδρύματα αυτά.

Η τραγουδίστρια, το πλήρες όνομα της οποίας είναι Gulsen Colakoglu, έχει επικριθεί στο παρελθόν από συντηρητικά στοιχεία της τουρκικής κοινωνίας για τα ρούχα της και την υποστήριξή της στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+.

Η σύλληψη της 46χρονης δίχασε τη χώρα, με τους συντηρητικούς και φιλοκυβερνητικούς υποστηρικτές να χαρακτηρίζουν ευρέως τα σχόλιά της ως “θράσος”, ενώ οι πιο φιλελεύθερες και υπέρ της αντιπολίτευσης φωνές επέκριναν τη σύλληψή της ως δυσανάλογη και αντιδραστική.

Πολλοί χρήστες του Twitter καταδίκασαν τη σύλληψη της Gulsen, με ορισμένους να την αντιπαραβάλλουν με την έλλειψη νομικών μέτρων κατά ενός θεολόγου που πρότεινε πρόσφατα τη δολοφονία όσων δεν κάνουν προσευχές.