Κόσμος

Τουρκία: Αυτοί δεν είχαν πάμπερς, έβαζαν τις μίζες σε κουτιά παπουτσιών

aytoi_den_eihan_pampers_evazan_tis_mizes_se_koytia_papoytsion.jpg
Ακούστε το άρθρο

Εκτεθειμένος ανεπανόρθωτα φέρεται να είναι ο ισχυρός άντρας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από το μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς που έχει ξεσπάσει στη χώρα και προκαλεί πολιτικό σεισμό…

Ανάμεσα στους 52 συλληφθέντες, που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς (κατηγορούνται για δωροδοκία σε σχέση με κρατικές συμβάσεις), βρίσκονται οι γιοι τριών υπουργών και ισχυροί επιχειρηματίες.

Πρόκειται για τους γιους των υπουργών Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν και Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας Ερντογάν Μπαϊρακτάρ. Η εισαγγελική έρευνα αφορά σε ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, λαθρεμπόριο χρυσού και δωροδοκία δημοσίων λειτουργών.

Μάλιστα, μετά την αποπομπή πλήθους διοικητών υπηρεσιών στην Ασφάλεια της Άγκυρας και της Σμύρνης, η κυβέρνηση Ερντογάν «ξήλωσε» και το διοικητή της ασφάλειας Κωνσταντινούπολης, Χουσεΐν Τσαπκίν.
  
Εκτός από τον Χουσεΐν Τσαπκίν, η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν έχει αντικαταστήσει 43 διοικητές σε αστυνομικές υπηρεσίες, από τη στιγμή που έγινε γνωστό το σκάνδαλο διαφθοράς, για το οποίο διεξάγεται έρευνα. 

Σήμερα η καθημερινή τουρκική εφημερίδα «Daily Radikal» φέρνει στο φως της δημοσιότητας φωτογραφίες από το σπίτι του γιου του υπουργού Εσωτερικών, Μουαμέρ Γκιουλέρ, εκεί όπου βρέθηκε, έπειτα από έφοδο της αστυνομίας, ένα μεγάλο ποσό από δολάρια και ευρώ, μέσα σε κουτιά φύλαξης.

Εν τω μεταξύ, έναν ολόκληρο «θησαυρό», συγκεκριμένα 4,5 εκατομμύρια δολάρια, κατέσχεσαν οι αρχές και από την έφοδο στο σπίτι του γενικού διευθυντή της τράπεζας «Halkbank», Σουλεϊμάν Ασλάν.

Τα χρήματα βρέθηκαν κρυμμένα σε κουτιά παπουτσιών στη βιβλιοθήκη του σπιτιού του Ασλάν, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στους συλληφθέντες. Ανάμεσα στους συλληφθέντες και ο προσκείμενος στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δήμαρχος της συνοικίας Φατίχ της Κωνσταντινούπολης!

Μεταξύ των συλληφθέντων, είναι και γνωστοί επιχειρηματίες, όπως ο μεγιστάνας του κατασκευαστικού τομέα Αλί Αγιάογλου, ο Αζέρος επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ, που κατηγορείται ότι δωροδόκησε τους γιους των υπουργών.

Την ίδια ώρα γίνεται λόγος και για τέταρτο υπουργό για τον οποίο η τουρκική εισαγγελία διαθέτει οπτικό υλικό από τη στιγμή κατά την οποία ο ίδιος παίρνει από επιχειρηματία το ποσό του 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τέταρτος υπουργός είναι ο αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα υπουργός, Εγκεμέν Μπαγίς.

Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα είναι πρώτον αν η υπόθεση θα πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις και δεύτερον κατά πόσον το όλο συνδέεται με κάποιο τρόπο, με τον ανοιχτό πλέον πόλεμο μεταξύ του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον ηγέτη ισχυρού θρησκευτικού τάγματος.

Τουρκικά μέσα κάνουν λόγο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ισχυρό θρησκευτικό κίνημα, που μέχρι πρότινος υποστήριζε τον Ερντογάν και έχει διεισδύσει στον κρατικό μηχανισμό. Το τάγμα ελέγχεται από τον ιμάμη Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ και έχει εκατομμύρια πιστών σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη προκειμένου να δοθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», η τουρκική Εισαγγελία διεξάγει τρεις έρευνες.

Η πρώτη αφορά στις δραστηριότητες του επιχειρηματία Ρεζά Ζαράφ, ο οποίος κατηγορείται για δωροδοκία και για παράνομη εξαγωγή χρυσού στο Ιράν. Η δεύτερη έρευνα αφορά στο δήμαρχο της συνοικίας Φατίχ της Κωνσταντινούπολης και την άδεια που παρείχε ο δήμος για κατασκευή ξενοδοχείου σε σημείο από όπου περνά η γραμμή μετρό «Μαρμαραϊ» που εγκαινιάστηκε πρόσφατα και σύμφωνα με την έκθεση των ειδικών δεν ήταν κατάλληλη για κατασκευή. Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται οι γιοι των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας.

Η τρίτη υπόθεση αφορά δημόσιες εκτάσεις για τις οποίες οι κατά τόπους δημοτικές αρχές δεν χορηγούσαν άδεια κατασκευής, με αποτέλεσμα να εκδοθούν οι άδειες μετά από δωροδοκία, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας. Στην υπόθεση εμπλέκονται ο γιος του υπουργού Περιβάλλοντος και επιχειρηματίες όπως ο Αλί Αγάογλου ο οποίος δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό κλάδο.

Από την πλευρά του, σε καταγγελία εναντίον όσων παραβιάζουν τη μυστικότητα της εισαγγελικής έρευνας σχετικά με την υπόθεση της διαφθοράς προέβη ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ.

Ο Μποζντάγ, μιλώντας σήμερα στην επιτροπή Δικαιοσύνης της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, είπε πως «παρά τη μυστικότητα της εισαγγελικής έρευνας και τη στιγμή που κι εμείς ως κυβέρνηση δεν διαθέτουμε καμιά πληροφορία, βλέπουμε ότι τα μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν στοιχεία από την έρευνα» και προχώρησε στην καταγγελία «όσων παραβιάζουν τη μυστικότητα, είτε είναι εισαγγελείς, είτε γραμματείς, είτε αστυνομικοί».

Ο Μπεσίρ Αταλάι, επίσης αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι «TGRT», είπε ότι «δεν πρόκειται να αμαυρώσουμε το όνομά του κόμματός μας, αλλά ούτε και θα επιτρέψουμε δραστηριότητες που σχεδιάζονται στο εξωτερικό και αποσκοπούν στην παρεμπόδιση του κόμματός μας».

Ο Αταλάι έκανε λόγο για λαϊκή βούληση, τονίζοντας: «Ας προσφύγουν στην κάλπη για να κυβερνήσουν τη χώρα».

«Σε εκλογικές περιόδους, κάποιοι κύκλοι και κοινότητες προβαίνουν σε ενέργειες οι οποίες μένουν στον αέρα. Εμείς θα κερδίζουμε πάντα, αν συνεχίσουμε στο σωστό δρόμο και σε αυτόν της Δικαιοσύνης. Για το λόγο αυτό, όσοι κάνουν αυτά τα πράγματα θα ζημιωθούν πολύ» σχολίασε.

Συνάντηση Γκιουλ με Ερντογάν – Αίρεται η ασυλία των συλληφθέντων υπουργών που αναμένεται να παραιτηθούν

Σε λίγη ώρα , ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να συζητήσουν πώς θα χειριστούν το θέμα, ενώ η εισαγγελία έχει στείλει στο υπουργείο Δικαιοσύνης αίτηση για την άρση της ασυλίας των τεσσάρων υπουργών που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκαλεί στον τουρκικό Τύπο η απόλυση διακεκριμένης δημοσιογράφου της χώρας, η οποία είχε ζητήσει την παραίτηση των υπουργών.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να βγάλει από πάνω του τη… ρετσινιά του σκανδάλου, χαρακτηρίζοντας  «βρώμικο σχέδιο» την επιχείρηση των αρχών.

Τόνισε πως «εάν επί 14 μήνες πραγματοποιούνται παρακολουθήσεις δίχως να ενημερώνονται οι ανώτεροι, τότε αυτό είναι ένα είδος πολιτικού σχεδιασμού που δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με ένα είδος συμμορίας διεθνών διαστάσεων με εσωτερικά παρακλάδια».

Η πολύκροτη υπόθεση που στριμώχνει τον Ερντογάν αποτελεί «βούτυρο στο ψωμί» των αντιπάλων του, οι οποίοι τον κατηγορούν ανοιχτά για εκστρατεία συγκάλυψης του σκανδάλου των δωροδοκιών,  ύστερα από την αποπομπή  29 ανώτατων αξιωματικών της αστυνομίας, οι οποίες σχετίζονται με τις συλλήψεις  52 υπόπτων. 

Από την πλευρά του, ο τουρκικός Τύπος εστιάζει στο σκάνδαλο του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος κατηγορείται ότι εισέπραξε 1,5 εκατομμύριο δολάρια από Ιρανοαζέρο επιχειρηματία τα οποία του παραδόθηκαν σε κουτιά υποδημάτων. 

Στο μεταξύ, η δημοφιλής στη χώρα της, δημοσιογράφος της «Σαμπάχ», Ναζλί Ιλιτσάκ, έμεινε χωρίς δουλειά αφού η διεύθυνση της εφημερίδας της ότι πρέπει να εγκαταλείψει το πόστο της.
 
Ήδη έχουν απομακρυνθεί από τα καθήκοντά τους 11 διοικητές στην ασφάλεια Κω/νσταντινούπολης, 18 διοικητές στην ασφάλεια Άγκυρας και 4 διοικητές στην ασφάλεια Σμύρνης.

Διατυπώνονται επίσης ερωτήματα για το ενδεχόμενο της παρεμπόδισης της εισαγγελικής έρευνας και της απόκρυψης στοιχείων.

Ίσως για το λόγο αυτό, ο σημερινός τουρκικός Τύπος είναι γεμάτος από πολλά στοιχεία που, όπως σημειώνουν τα ρεπορτάζ, διαθέτει η εισαγγελία και στρέφονται εναντίον υπουργών.
  
Οι εφημερίδες που δημοσιεύουν τα στοιχεία αυτά πρόσκεινται στο θρησκευτικό τάγμα του Φετχουλάχ Γκιουλέν, αλλά και στον ευρύτερο αντιπολιτευτικό χώρο.

Η προσκείμενη στον Γκιουλέν εφημερίδα «Ταράφ» γράφει ότι η εισαγγελία διαθέτει, έπειτα από παρακολούθηση, τηλεφωνική συνομιλία του γιου του υπουργού Εσωτερικών με τον πατέρα του στην οποία ο δεύτερος προειδοποιεί τον πρώτο για το ενδεχόμενο να παρακολουθείται το τηλέφωνό του.
 
Η προσκείμενη στον κεμαλιστικό αντιπολιτευτικό χώρο εφημερίδα «Σοζτζού» δημοσιεύει δύο φωτογραφίες του κεντρικού προσώπου της υπόθεσης επιχειρηματία Ρεζά Ζαράφ καθώς εισέρχεται και εξέρχεται από το γραφείο του Μπαγίς στην Κωνσταντινούπολη, δηλαδή από τα γραφεία του υπουργείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Ορτάκιοϊ.
   
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται, ο Ζαράφ δωροδόκησε τον Μπαγίς με αντάλλαγμα να πάρουν τουρκική ιθαγένεια, αλλά και θεωρήσεις και άδειες παραμονής ευρωπαϊκών χωρών, συγγενικά του πρόσωπα και άλλα άτομα του περιβάλλοντός του.

www.protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα