Categories: Κόσμος

Τουρκία: Χρεώνουν τη θερμάστρα ανά τραπέζι στις καφετέριες!

Share

Ηλεκτροσόκ προκαλούν στους καταναλωτές οι υψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Τουρκία, αναγκάζοντας πολλούς επαγγελματίες της εστίασης να χρεώνουν τη χρήση σόμπας ανά πελάτη καθώς αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

«Οι καφετέριες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος, άρχισαν να βάζουν θερμάστρες στα τραπέζια και να τις χρεώνουν σαν ταξίμετρα, Έναρξη λειτουργίας 2,99 λίρες και 3,99 λίρες την ώρα» έγραψε το Politic Türk, σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Ξεπέρασαν τα ενοίκια»

«Οι λογαριασμοί ρεύματος στις επιχειρήσεις ξεπέρασαν τις τιμές ενοικίασης. Η ρύθμιση που έγινε δεν ωφέλησε τον κλάδο μας. Τις τελευταίες ημέρες, η μείωση του αριθμού των πελατών προστέθηκε στο κόστος των τροφίμων, των αλκοολούχων ποτών και των αυξήσεων μισθών και ρεύματος» γράφουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα δηλώσεις του Zeki Özen, προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Επενδυτών και Επιχειρηματιών Γαστρονομίας της Αττάλειας (AGYID).

Ο ίδιος προσθέτει ότι «παρόλο που οι επιχειρήσεις διατηρούν τα περιθώρια κέρδους τους σε χαμηλό επίπεδο, προσπαθούν να επιβιώσουν σε μια δύσκολη κατάσταση. Οι επιχειρήσεις εστιατορίων και καφέ δεν αντέχουν πλέον τους λογαριασμούς ρεύματος».

Εχει καταγγελθεί ότι εστιατόρια και γαστρονομικές επιχειρήσεις στην Αττάλεια θα πρέπει να κατεβάσουν τα ρολά τους επειδή οι λογαριασμοί ρεύματος υπερβαίνουν τις τιμές ενοικίασης, ενώ ξεκίνησαν οι αποχωρήσεις εργαζομένων στον κλάδο.

«Ενώ ο λογαριασμός ρεύματος κυμαίνεται μεταξύ 2% και 5% του τζίρου των εστιατορίων στη Γερμανία, στη χώρα μας έχει φτάσει στο επίπεδο του 10-15%. Εάν οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος συνεχίσουν να πιέζουν τις επιχειρήσεις μας με αυτόν τον τρόπο, καμία δεν θα έχει τη δύναμη να αντέξει» επισημαίνει ο Zeki Özen.

Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας

Ο Seyhmus Kökerer, πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Εστιατορίων, Υπηρεσιών Τροφίμων και Ποτών ATSO 37, δήλωσε ότι τέτοιο σύστημα δεν έχει υπάρξει σε καμία χώρα στον κόσμο.

Από την επίσκεψη εκπροσώπων των επαγγελματιών της εστίασης και της γαστρονομίας στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αττάλειας όπου εξέθεσαν τα προβλήματά τους

Εξηγώντας ότι πολλές επιχειρήσεις καφέ και εστιατορίων στην Αττάλεια βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ο Kökerer είπε: «Το ενοίκιο μιας από τις επιχειρήσεις μας είναι 30 χιλιάδες λίρες, αλλά ο λογαριασμός ρεύματος είναι 75 χιλιάδες λίρες. Ενώ οι ιδιωτικές τράπεζες δίνουν δάνεια με επιτόκιο 34%, οι δημόσιες τράπεζες το δυσκολεύουν επίσης.

»Η βιομηχανία δεν μπορεί πλέον να δει το μέλλον της. Οι επιχειρήσεις βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Πολλές επιχειρήσεις του κλάδου άρχισαν να απολύουν τους υπαλλήλους τους. Το κόστος λειτουργία ενός θερμαντικού στοιχείου ανέρχεται σε 7 χιλιάδες 500 λίρες».

Ο πρόεδρος της ATSO αποκαλύπτει ότι σε κλειστό ξενοδοχείο έρχεται λογαριασμός ρεύματος 40-50 χιλιάδες λίρες. «Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα γίνει όταν ανοίξουν τα ξενοδοχεία» λέει.

Στην κορυφή των παραπόνων

«Σήμερα, οι λογαριασμοί που έρχονται στις επιχειρήσεις μας έχουν αυξηθεί τόσο πολύ που ξεπέρασαν τα ενοίκια. Πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας το συντομότερο δυνατό. Το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται στην κορυφή των παραπόνων σε κάθε τομέα, από τον τουρισμό μέχρι τη βιομηχανία, από τη γεωργία μέχρι το λιανικό εμπόριο.

»Ακόμη και μια ξενοδοχειακή επιχείρηση που είναι κλειστή τη χειμερινή περίοδο λαμβάνει σήμερα τιμολόγιο 40-50 χιλιάδων λιρών. Δεν θέλουμε καν να σκεφτούμε τι λογαριασμός θα έρθει στην επιχείρηση κατά την τουριστική σεζόν. Τα εστιατόρια και τα καφέ μας, που παρέμειναν κλειστά την περίοδο της πανδημίας και δεν έλαβαν επαρκή υποστήριξη, διανύουν σήμερα μια πολύ πιο δύσκολη περίοδο», καταλήγει ο Seyhmus Kökerer.

Πηγή: haberhurriyeti.com, tourkikanea.gr