Χωρίς κατηγορία

Τουρκία: Δυόμισι χρόνια φυλάκισης για τη σύζυγο του Ντεμιρτάς εξαιτίας… τυπογραφικού λάθους

Καταδίκη της Τουρκίας από το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Ακούστε το άρθρο

Σε μια πρωτοφανή απόφαση, τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σε δυόμισι χρόνια φυλάκισης τη σύζυγο του επιφανούς κούρδου πολιτικού, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που βρίσκεται επίσης στη φυλακή. Αιτία για την καταδίκη της, όπως καταγγέλλει ο δικηγόρος της, ήταν ένα… τυπογραφικό λάθος.

Δικαστήριο της Ντιγιαρμπακίρ καταδίκασε σε 30 μήνες κάθειρξης τόσο την Μπασάκ Ντεμιρτάς, εκπαιδευτικό στο επάγγελμα, όσο και τον γιατρό της, επειδή υποτίθεται ότι πλαστογράφησε ένα ιατρικό έγγραφο, σύμφωνα με τοπικό κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το χρονικό της υπόθεσης

Οι κατηγορίες, που απαγγέλθηκαν τον Μάρτιο του 2018, σχετίζονται με την εισαγωγή της στο νοσοκομείο και τις δύο επεμβάσεις στις οποίες υπεβλήθη η Ντεμιρτάς μετά την αποβολή που υπέστη το 2015. Σύμφωνα με τη νομική της ομάδα, η εκπαιδευτικός κατηγορήθηκε για απάτη επειδή η σύσταση για αναρρωτική άδεια που έγραψε ο γιατρός της εκδόθηκε στη διάρκεια ιατρικού ραντεβού στις 11 Δεκεμβρίου του 2015, όμως εκ παραδρομής χρονολογήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου, δηλαδή τέσσερις ημέρες αργότερα.

Στη συνέχεια, η Ντεμιρτάς έλαβε άδεια άνευ αποδοχών από το σχολείο όπου εργάζεται για το δεύτερο μέρος της σχολικής χρονιάς 2015-16 προκειμένου να αναρρώσει.

«Η καταδίκη της Ντεμιρτάς σε δυόμισι χρόνια φυλάκισης εξαιτίας ενός απλού τυπογραφικού λάθους είναι αποτρόπαια και υπερβαίνει τη λογική. Φαίνεται απολύτως πολιτική απόφαση. Δείχνει πόσο ανησυχητική είναι η κατάσταση του τουρκικού δικαστικού συστήματος», έγραψε στο Twitter ο Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ, απεσταλμένος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Τουρκία.

Η φυλάκιση του Ντεμιρτάς

Ο σύζυγός της, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην πρόεδρος του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) και ανήκει στους πλέον επιφανείς εκ των χιλιάδων πολιτικών, ακαδημαϊκών, δικαστών και δημοσίων υπαλλήλων που έχουν φυλακιστεί στην Τουρκία στη διάρκεια των τελευταίων ετών, στο πλαίσιο της άγριας καταστολής της αντιπολίτευσης που έχει επιβάλει ο Ερντογάν.

Φυλακίστηκε το 2015, όταν το κόμμα του εξασφάλισε αρκετές έδρες στις γενικές εκλογές ώστε να καταστρέψει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Ερντογάν και αντιμετωπίζει περισσότερες από 100 κατηγορίες, οι περισσότερες εκ των οποίων συνδέονται με την τρομοκρατία. Ο πολιτικός αρνείται όλες τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί.

Καταδίκη της Τουρκίας από το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων απαίτησε πέρσι την άμεση απελευθέρωση του Ντρεμιρτάς, κρίνοντας ότι η κράτησή του αντιτίθεται «στην ίδια την καρδιά της ιδέας μιας δημοκρατικής κοινωνίας». Σε συνέντευξη της τον Οκτώβριο, η Μπασάκ Ντεμιρτάς δήλωσε ότι δεν επέτρεπαν επισκέψεις στην ίδια και τα δυο παιδιά του ζευγαριού μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Σε ανακοίνωσή τους μετά το τέλος της δίκης, οι συνήγοροι της Ντεμιρτάς δήλωσαν ότι παρά το γεγονός ότι το δικαστικό συμβούλιο του Ντιγιαρμπακίρ έκρινε ότι θα πρέπει να υποβληθεί ως αποδεικτικό στοιχείο το αρχείο του νοσοκομείου όπου φαίνονται οι ημέρες της νοσηλείας της, το δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του χωρίς καν να το εξετάσει.

«Αν και η αλήθεια είναι προφανής, η καταδίκη της Μπασάκ Ντεμιρτάς ως αποτέλεσμα μιας τέτοιας δίκης είναι ξεκάθαρα έκνομη και απίστευτα άδικη. Είναι το προϊόν μιας νοοτροπίας συλλογικής τιμωρίας», δήλωσε η ομάδα της Ντεμιρτάς. «Παρά την κατάσταση, θα συνεχίσουμε τον νομικό μας αγώνα. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η απόφαση μπορεί να ανατραπεί από το εφετείο και ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη.

Πηγή in.gr

Όλη η επικαιρότητα