Κόσμος

Τουρκία: Φοβάται το μέλλον η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ

Μέλη της κοινότητας ήλπιζαν πως η επιθετικότητα αυτή ήταν απλώς ένα προεκλογικό εργαλείο συσπείρωσης της συντηρητικής βάσης.
Ακούστε το άρθρο

Η επινίκια ομιλία του Ερντογάν μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής απηχούσε τη γνωστή προεκλογική του ρητορική εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, στην οποία συχνά αναφερόταν με τους χαρακτηρισμούς «αποκλίνουσα» ή «πανούκλα».

Μέλη της κοινότητας ήλπιζαν πως η επιθετικότητα αυτή ήταν απλώς ένα προεκλογικό εργαλείο συσπείρωσης της συντηρητικής βάσης. «Ανησυχούσα ήδη για το τι θα μας συνέβαινε», δήλωσε η Γιασεμίν Οζ ανοιχτά λεσβία δικηγόρος από την Κωνσταντινούπολη. Μετά την ομιλία, όμως, κατάλαβε ότι «όλα θα γίνουν πιο δύσκολα». Τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ αναδείχθηκαν σε μείζον ζήτημα της προεκλογικής περιόδου. Με τον Ερντογάν να βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση των τελευταίων δύο δεκαετιών, οι συστηματικές επιθέσεις κατά των ομοφυλοφίλων τού έδωσαν την ευκαιρία να προσεταιριστεί τους συντηρητικούς. Η αντιπολίτευση από την πλευρά της απέφευγε το ζήτημα, υπό τον φόβο αποξένωσης μερίδας των ψηφοφόρων της. «Ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος. Πολλοί φοβούνται μήπως πέσουν θύματα βίαιων επιθέσεων», δήλωσε ο Ογκουλκάν Γιεντιβερέν, συντονιστής της SPoD, ομάδας υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στην Κωνσταντινούπολη.

Συντηρητική θεώρηση

Από την έναρξη της θητείας του το 2003, o Ερντογάν προωθεί μια συντηρητική μουσουλμανική θεώρηση της κοινωνίας. Επιμένει για παράδειγμα πως ο γάμος επιτρέπεται μόνο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, ενώ χαρακτηρίζει τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα «δηλητήριο» που διεισδύει στον θεσμό της οικογένειας, απειλώντας την ισχύ του και προαναγγέλλοντας την κατάρρευση ολόκληρου του έθνους. «Προσδοκούν το διάχυτο μίσος και τη βία εναντίον μας», δήλωσε ο Ναζλικάν Ντογκάν, 26 ετών, ο οποίος διώκεται για τη συμμετοχή του σε διαδηλώσεις υπέρ της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στο Πανεπιστήμιο Bogazici της Κωνσταντινούπολης. «Αισθανόμαστε πως δεν μπορούμε να υπάρξουμε σε αυτή τη χώρα, είναι σαν να πρέπει να φύγουμε».

ΛΟΑΤΚΙ άτομα αναφέρουν πως η συμπερίληψή τους στην κοινωνία έχει περιοριστεί. Από την εύρεση εργασίας και στέγης, μέχρι την πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και την κοινωνική αποδοχή οι προκλήσεις ποικίλλουν. Παράλληλα, αρκετά άτομα καταγγέλλουν πως έχουν πέσει θύματα αστυνομικής βίας, ενώ κατηγορούν τις Αρχές για αδιαφορία σε περιπτώσεις παρενόχλησής τους.

Σε έρευνα του οργανισμού δικαιωμάτων ILGA-Europe, η Τουρκία κατατάχθηκε πέρυσι στην προτελευταία θέση μεταξύ 49 ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τα δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ, ενώ η ομάδα Transgender Europe κατέγραψε 62 δολοφονίες τρανσέξουαλ ατόμων στην Τουρκία για την περίοδο 2008-2022. Πολλοί φοβούνται ότι η προεκλογική δαιμονοποίηση της κοινότητας θα οξύνει τους κινδύνους και τις απειλές. Η διασπορά μίσους από την κυβέρνηση μπορεί να ενθαρρύνει τη βία και τη μισαλλοδοξία. Σε πείσμα των κινδύνων, τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τον αγώνα για τα δικαιώματα και την ύπαρξή τους στην κοινωνία. Στην Κωνσταντινούπολη, το drag performer με το καλλιτεχνικό όνομα Florence Konstantina Delight, πιστεύει πως είναι ανησυχητικό ότι η κοινωνία στρέφει το βλέμμα στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. «Η ενηλικίωση στην Τουρκία είναι γεμάτη κακοποίηση, εκφοβισμό, άρνηση, καθώς και δασκάλους και γονείς που αγνοούν την ύπαρξή σου» δήλωσε, βλέποντας τη νίκη του Ερντογάν ως αποκαρδιωτική εξέλιξη. «Εμεινα να κοιτώ το κενό», είπε.

Όλη η επικαιρότητα