Κόσμος

Τουρκία: Ο Ερντογάν κρατά στη φυλακή τον Οσμάν Καβάλα

Ακούστε το άρθρο

Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε να παραμείνει στη φυλακή ο φιλάνθρωπος Οσμάν Καβάλα, σε μια εν εξελίξει δίκη που έχει εντείνει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και των δυτικών συμμάχων της.

Ο Καβάλα παραμένει στη φυλακή μετά από τέσσερα χρόνια κράτησης, χωρίς ωστόσο να υπάρχει καταδικαστική απόφαση. Συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2017 και φυλακίστηκε με την κατηγορία της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης.

Η υπόθεση έχει επικριθεί ως πολιτικά υποκινούμενη και ως συμβολική κίνηση καταστολής της διαφωνίας υπό τον πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Διπλωματική διαμάχη

Η υπόθεσή του προκάλεσε διπλωματική διαμάχη μεταξύ της Άγκυρας και των δυτικών συμμάχων της, οι οποίοι ζήτησαν την άμεση απελευθέρωσή του.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς και επιμένει ότι τα δικαστήρια της Τουρκίας είναι ανεξάρτητα.

Τον περασμένο μήνα, ο Ερντογάν απείλησε να απελάσει τους πρεσβευτές 10 χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας και της Γαλλίας, όταν επανέλαβαν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) ότι ο Καβαλά έπρεπε να απελευθερωθεί.

Η προοπτική περαιτέρω επιδείνωσης των σχέσεων με τη Δύση ενίσχυσε εκείνη την εποχή την πίεση στο νόμισμα της τουρκικής λίρας, η οποίο σημειώνει νέα ιστορικά χαμηλά από τον Σεπτέμβριο, κυρίως λόγω των επιθετικών μειώσεων των επιτοκίων.

Ο Καβάλα αθωώθηκε πέρυσι από κατηγορίες που αφορούσαν σε διαδηλώσεις το 2013, αλλά η απόφαση ανατράπηκε φέτος και συνδυάστηκε με κατηγορίες σε άλλη υπόθεση, που αφορούσε την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Δεν παρίσταται στο δικαστήριο

Ο 64χρονος Καβάλα είπε ότι «δεν έχει νόημα» για αυτόν να παραστεί στις ακροάσεις του δικαστηρίου, καθώς είναι αδύνατη η διεξαγωγή δίκαιης δίκης, δεδομένων των σχολίων του Ερντογάν για εκείνον.

«Ως πολίτης που υπερασπίζεται το κράτος δικαίου, νομίζω ότι δεν είναι σωστό να ενεργούμε με τρόπο που να νομιμοποιεί την τρέχουσα κατάσταση στην οποία είναι εκτεθειμένη η δικαιοσύνη» ανέφερε σε δήλωσή του.

Ο Καβάλα δικάζεται με άλλα 51 άτομα σε έναν συνδυασμό τριών ξεχωριστών υποθέσεων για τις διαδηλώσεις του 2013 και την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 κατά του Ερντογάν και της κυβέρνησής του.

Το ΕΔΔΑ ζήτησε την απελευθέρωση του Καβαλά στα τέλη του 2019 λόγω έλλειψης εύλογης υποψίας ότι διέπραξε αδίκημα, κρίνοντας ότι η κράτησή του χρησίμευσε για την φίμωσή του.

Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα