Κόσμος

Τουρκία: Πιθανότερο σενάριο η προκήρυξη νέων εκλογών

kilitsntaroglou-tourkia_0.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου αναζητεί ελάσσονα εταίρο για τον σχηματισμό μιας τέτοιας κυβέρνησης, καθώς το κυβερνών από το 2002 ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) απέτυχε στις εκλογές της 7ης Ιουνίου να κερδίσει αυτοδυναμία στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Το AKP και το CHP βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις και μια συμμαχία σε κυβερνητικό επίπεδο φαντάζει η μόνη πιθανότητα για την αποφυγή νέων εκλογών.

Το τρίτο τη τάξει κοινοβουλευτικό κόμμα, το ακροδεξιό κεμαλικό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα, ενώ το αριστερό, φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατιας των Λαών (HDP) διατηρεί δεσμούς με το παράνομο PKK και θεωρείται δύσκολο να προσκληθεί σε κυβερνητική συμμαχία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να προτιμά τη διενέργεια νέων εκλογών, καθώς θεωρεί ότι μπορούν να δώσουν στο AKP την αυτοδυναμία και να επιτρέψουν την ενίσχυση των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων του ύπατου άρχοντα της χώρας, κάτι το οποίο ο ίδιος επιζητεί.

Ο κ. Κιλιτσντάρογλου, πάντως, παρά τον σκεπτικισμό του για τις πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης, τόνισε ότι θεωρεί τη συγκεκριμένη λύση ως την καλύτερη για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Όλη η επικαιρότητα