Categories: Κόσμος

Τουρκικές εκλογές: Διπλή ήττα Ερντογάν δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Share

Με τον Πρόεδρο Ερντογάν να υπογράφει στις 10 Μαρτίου το διάταγμα για την προκήρυξη εκλογών η Τουρκία μπήκε επίσημα σε προεκλογική περίοδο.

Σε μία δύσκολη και σύνθετη συγκυρία ο Ταγίπ Ερντογάν με την χώρα του ακόμη κάτω από τα συντρίμμια των φονικών δονήσεων του Φεβρουαρίου καλείται να σχεδιάσει ένα πρόγραμμα που θα πείσει πρώτα τους εκατομμύρια σεισμόπληκτους και σε δεύτερο χρόνο τους αναποφάσιστους να τον στηρίξουν. Οι δημοσκοπήσεις πάντως, οι πρώτες μέχρι τις κάλπες της 14ης Μαΐου τον φέρνουν σε δύσκολη αφετηρία. Τρεις εταιρείες προχώρησαν σε μετρήσεις στην γείτονα με την διαφορά να είναι μεγάλη ανάμεσα στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου και τον επί 20 χρόνια ηγέτη της Τουρκίας. Διαφορά υπάρχει, αν και όχι διψήφια, και στα ποσοστά του κόμματος του Ερντογάν να βρίσκεται πίσω από το «μπλοκ» των 6 της αντιπολίτευσης.

Αναλυτικά η δημοσκόπηση της Aksoy Research που δημοσιεύθηκε το περασμένο Σάββατο με μετρήσεις μέχρι και τις 6 Μαρτίου δίνει 55,6% αποδοχή του τουρκικού λαού στο πρόσωπο του Κιλιντσάρογλου και 44,4% στον Ερντογάν. Το μπλοκ της αντιπολίτευσης συγκεντρώνει 44,1% στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων ενώ το κυβερνών κόμμα του Τούρκου Προέδρου με τον ακροδεξιό Μπαχτεσλί βρίσκεται στο 38,2%.

Σημειώνεται πως σημαντικά είναι τα δεδομένα της δημοσκόπησης και για το φιλοκουρδικό κόμμα το οποίο σε περίπτωση «ανάγκης» έχει αφήσει ανοιχτό παράθυρο συνεργασίας με την σημερινή αντιπολίτευση. Το HDP μετρήθηκε στο 10,3%.

Στο ίδιο μήκος κύματος, με διπλή ήττα για Ερντογάν σε πολιτικό και προσωπικό επίπεδο καταγράφει και η δημοσκόπηση για την Alf Research που έγινε στις 6 και 7 Μαρτίου. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση ο Κιλιντσάρογλου θεωρείται καταλληλότερος για Πρόεδρος από το 55,1% των ερωτηθέντων την ώρα που πιστοί στον Πρόεδρο Ερντογάν παραμένουν οι 44,9% όσων απάντησαν. Το μπλοκ της αντιπολίτευσης φαίνεται να λαμβάνει 43,5% ενώ το δίπολο της Προεδρία 37,5%. Και πάλι το φιλοκουρδικό HDP είναι πάνω από το 11%.

Το μεγαλύτερο ποσοστό στον Κιλιντσάρογλου δίνει η δημοσκόπηση της Piar Research στην οποία ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης λαμβάνει 57,1%, ενώ ο Ερντογάν 42,9%. Το HDP μετρήθηκε στο 11,6%., με την αντιπολίτευση να βρίσκεται στο 46,4% και τον Κυβερνητικό συνασπισμό στο 37,8%. Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση έγινε στις 10 Μαρτίου και είναι από τις πλέον πρόσφατες.

Σημειώνεται πως οι σεισμοί δεν είναι η βασική κατηγορία που προσάπτει η κοινωνία στον Ερντογάν καθώς στις συγκεκριμένες μετρήσεις και στο ερώτημα «ποιος ευθύνεται» η πλειονότητα των απαντήσεων και της οργής κατευθύνεται προς τους εργολάβους και τους κατασκευαστές.

Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν πως η συγκεκριμένη εικόνα είναι ενδεικτική και αναμενόμενη αλλά υπογραμμίζουν πως κανένας δεν μπορεί να «ξεγράψει» έναν Πρόεδρο και πολιτικό όπως ο Ερντογάν ο οποίος τα 20 τελευταία χρόνια έχει βρει τον τρόπο να πείσει τον τουρκικό λαό κάτω από δύσκολες περιστάσεις.

Πηγή: cnn.gr