Κόσμος

Τραμπ και Πούτιν συζήτησαν για την πανδημία του κορονοϊού, τον έλεγχο των εξοπλισμών και την κατάσταση στις διεθνείς αγορές πετρελαίου

Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα με αφορμή την 75η επέτειο της Νίκης επί του φασισμού, συζητήσαν για την κατάσταση σε σχέση με την πανδημία του κορονοϊού, για τον έλεγχο των εξοπλισμών, αλλά και για την κατάσταση στις διεθνείς αγορές πετρελαίου μετά την πρόσφατη συμφωνία του ΟΠΕΚ+ (της 1ης Μαΐου) για την μείωση της παραγωγής.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε την επιθυμία των ΗΠΑ για έλεγχο των εξοπλισμών ο οποίος περιλαμβάνει τόσο τη Ρωσία όσο και την Κίνα, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος. «Ο Πρόεδρος Τραμπ επιβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τάσσονται υπέρ ενός αποτελεσματικού ελέγχου των εξοπλισμών, ο οποίος περιλαμβάνει όχι μόνο τη Ρωσία, αλλά και την Κίνα και επίσης προσβλέπει σε μελλοντικές συζητήσεις ώστε να αποφευχθεί ένας δαπανηρός ανταγωνισμός των εξοπλισμών» αναφέρει ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωση του.

Ο Τραμπ προσφέρθηκε να στείλει στην Ρωσία ιατρική βοήθεια για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφερε εξάλλου ότι είναι έτοιμος να στείλει ιατρική βοήθεια στην Μόσχα για να συνδράμει στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, αναφέρεται στην γραπτή ανακοίνωση, που διένειμε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζαντ Ντιρ μετά το τέλος της συνομιλίας των δύο ηγετών, μεταδίδει το TASS από την Ουάσιγκτον.

Ο ίδιος υπογράμμισε, ότι η συνομιλία έγινε σε σχέση με τον εορτασμό της 75ης επετείου από την Νίκη. «Ο πρόεδρος Τραμπ επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται εντατικά για να παράσχουν βοήθεια στους Αμερικανούς και είναι επίσης έτοιμες να παράσχουν βοήθεια σε όποια χώρα χρειάζεται συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας» επεσήμανε ο Ντιρ σε ανάρτηση του στο Twitter.

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ συζητήσαν για την κατάσταση που επικρατεί στις διεθνείς αγορές πετρελαίου και τη συμφωνία των χωρών του ΟΠΕΚ+, επισημαίνοντας την επίδραση που είχε στη σταθεροποίηση των τιμών πετρελαίου.

Παράλληλα αναφέρει ότι ο Ρώσος πρόεδρος κατά την διάρκεια της συνομιλίας τους, επισήμανε ότι Ρωσία και ΗΠΑ μπορούν να επιτύχουν πολλά, εάν ακολουθήσουν τις παραδόσεις που διαμορφώθηκαν κατά την συμμαχία τους κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

ΟΙ δύο πρόεδροι, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου «εξέφρασαν την ικανοποίηση του για την συνομιλία τους, η οποία είχε εποικοδομητικό και ουσιαστικό χαρακτήρα».

Πρόκειται για την έκτη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των προέδρων από τις αρχές του χρόνου. Οι τρεις εξ αυτών ήταν τριμερείς. Δύο φορές στην συνομιλία των δύο ηγετών συμμετείχε ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχαμέντ μπεν Σαλμάν Αλ Σαούντ και μια φορά ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπεν Αμπντέλ Αζίζ Αλ Σαούντ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα