Ηλεία

Τραγανό: Σε απόγνωση ο πιο παλιός λεμονάς – «Κάηκε» ο καρπός και από τις 400 λεμονιές

Ακούστε το άρθρο

Ένας από τους πιο παλιούς «λεμονάδες» του Κάμπου, ίσως ο παλαιότερος, βρίσκεται στον οικισμό Πηγάδι Τραγανού και περισσότερο από μισό αιώνα τώρα καλλιεργεί πρώιμη ποικιλία η οποία όμως φέτος «κάηκε» λόγω υψηλών θερμοκρασιών, σε ποσοστό μεγαλύτερο από 80%!

Είναι ο παραγωγός εσπεριδοειδών κ. Σχίζας Νικόλαος, από το Τραγανό που βρίσκεται σε απόγνωση. Καλλιεργεί περίπου 400 λεμονιές όπου η κάθε μία τις καλές εποχές αποδίδει μέσο όρο 170 κιλά. Ο κ. Σχίζας περίμενε πως αυτή τη χρονιά θα ήταν μια καλή παραγωγή, αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες τον διέψευσαν. Πάνω από το 80% της παραγωγής «κάηκε» και ο καμένος μικρός καρπός έπεσε κάτω από τις λεμονιές «εικόνα που ραγίζει την καρδιά» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην εφ. «Πατρίς».

Βρεθήκαμε με τον κ. Σχίζα στο περιβόλι του, στο Πηγάδι (Κόκλα) και η εικόνα είναι απογοητευτική. Το έδαφος κάτω από τις λεμονιές γεμάτο μαύρους-καμένους καρπούς.

Παλιός λεμονάς

Ο ίδιος δηλώνει:  «Είμαι πολύ παλιός λεμονάς και συγκεκριμένα από το 1967, με περιβόλια που καλλιεργούσε ο πατέρας μου. Καλλιεργώ τώρα περιβόλι ποικιλίας «ιντερντονάτο». Η σάρκα αυτού του λεμονιού έχει χρώμα πρασινοκίτρινο, είναι τραγανή, πλούσια σε χυμό και ξινή στη γεύση. Έχω περίπου 400 δένδρα ηλικίας 55 και 35 χρονών. Στην περιοχή του Τραγανού είναι και άλλοι λεμονάδες με μικρότερα δένδρα, δηλαδή πενταετίας και διετίας. Η ποικιλία αυτή βγαίνει σε πρώιμη περίοδο  και για το λόγο αυτό είναι και ακριβά. Από τα 400 δένδρα ανάλογα με τη χρονιά παράγω περίπου 60-70 τόνους . Η καλλιέργεια θέλει προσοχή και έχει κόστος, ράντισμα, πότισμα, κλάδεμα, γεωπόνος. Πέρυσι δεν είχα πολύ παραγωγή δηλαδή έπιασα γύρω στους 30 τόνους λεμόνι».

«Καταστροφή»

Και ο κ. Νίκος Σχίζας συνεχίζει; «Φέτος που υπολόγιζα ότι θα έχω πολύ καλή παραγωγή, αφού περνούσα ανάμεσα από τις λεμονιές και είχα σκυμμένο το κεφάλι για  να μην τις ματιάσω, η καταστροφή και δεν είναι υπερβολή αυτό που λέω η καταστροφή είναι 80-90%. Ο καύσωνας χτύπησε τις λεμονιές πάνω στην καρπόδεση και τις έκαψε. Κάτω από τα δένδρα όπως βλέπετε υπάρχει ο καρπός σε σχήμα μικρού στραγαλιού που έχει καεί από τον καύσωνα. Στα δένδρα έμεινε το 10% της παραγωγής. Μιλάμε για μεγάλη ζημιά. Η συγκομιδή του θα άρχιζε περίπου στις 10 Σεπτέμβρη. Μέχρι τέλη Οκτώβρη η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί».

Αθρόες εισαγωγές

Και ο κ. Σχίζας συνεχίζει: «Η τιμή πώλησης σε μικροεμπόρους που προμηθεύουν μανάβηδες  ή λαϊκατζήδες ξεκινά από 70-90 λεπτά. Στον καταναλωτή το προϊόν φθάνει και έως 3,5 ευρώ! Πακέτο το δίνω γύρω στα 55-60 λεπτά, μιλάμε για κάποιον που αγοράζει  μεγάλες ποσότητες. Φέτος δυστυχώς θα πουλήσω λίγα κιλά… Και βέβαια ο εχθρός του ελληνικού λεμονιού είναι το εισαγόμενο, από Αργεντινή, Μαρόκο, Τουρκία…Κύρια χώρα εξαγωγής των ελληνικών λεμονιών είναι η Βουλγαρία (το 65% των εξαγωγών), ενώ στη συνέχεια ακολουθούν Ουγγαρία, Κύπρος »

Όλη η επικαιρότητα