Αγροτικά Ηλεία

Τραγανό: Το πορτοκάλι χάθηκε… – «Πάγωσαν» οι ελπίδες των αγροτών

Απελπισμένοι μετά και την τελευταία κακοκαιρία οι αγρότες στο Τραγανό.
Ακούστε το άρθρο

Στην απελπισία βυθίζονται ολοένα και περισσότερο οι καλλιεργητές εσπεριδοειδών στην περιοχή του Τραγανού, αφού οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο πάγος που έπεσε στην περιοχή «μηδένισε» και τις τελευταίες ελπίδες τους για έσοδα τη φετινή χρονιά.

Η ακαρπία στις πρώιμες και ο πάγος τώρα στις όψιμες ποικιλίες, σε συνδυασμό με τις τεράστιες αυξήσεις των τιμών, αποτελούν σημαντικό «βραχνά» για τους καλλιεργητές που πλέον βλέπουν το μέλλον τους αμφίβολο.

Το κύμα κακοκαιρίας που σάρωσε τη χώρα με χιονιάδες και ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να μην είναι  τόσο έντονο στην Ηλεία όσο σε άλλες πόλεις, ωστόσο έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα σε καλλιέργειες. Με τη θερμοκρασία στις περιοχές του Κάμπου να φτάνει ακόμα και τους -5°C, οι πορτοκαλεώνες με όψιμες ποικιλίες που ήταν λίγο πριν τη συγκομιδή δέχθηκαν «πρωτόγνωρο χτύπημα».

Κάνοντας κάποιος μια βόλτα σε εκτάσεις με πορτοκαλιές, μπορούσε να δει τον πάγο στο κάτω μέρος των δέντρων να έχει το σχήμα «σταλακτιτών».

Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας καταστροφής ωστόσο δεν είναι ορατά άμεσα, αλλά ξεκινούν να δείχνουν τις παρενέργειές τους στα δέντρα μετά από σχεδόν ένα μήνα.

«Να δοθεί λύση στα προβλήματά μας»

Για την κατάσταση που βιώνει ο αγροτικός κόσμος τη δεδομένη στιγμή μίλησε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Τραγανού «Δίας» Δημήτρης Τσάκωνας, ο οποίος τόνισε πως είχαν εναποθέσει όλες τους τις ελπίδες στις όψιμες ποικιλίες μετά την ακαρπία που αντιμετώπισαν οι πρώιμες, ενώ δεν παρέλειψε να συμπληρώσει πως οποιαδήποτε επίπτωση στον καρπό των δέντρων θα διαπιστωθεί μετά από ένα μήνα.

Παράλληλα, εστίασε και στις αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούν οι αγρότες και φτάνουν ακόμα και το 50-60%, όπου σε συνδυασμό με τις παραπάνω καταστροφές καθιστούν αμφίβολο το μέλλον των αγροτών.

Επεσήμανε δε πως θα πρέπει οι αρμόδιοι να κοιτάξουν τα προβλήματα των αγροτών και να δώσουν άμεσα λύση, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο σημαντικό πρόβλημα που είναι η έλλειψη των εργατών γης επισημαίνοντας πως θα πρέπει να βρεθεί η «χρυσή τομή» προκειμένου το ζήτημα αυτό να λυθεί μια και καλή και να είναι νόμιμοι και οι ιδιοκτήτες και οι εργάτες και να γίνεται η συγκομιδή του καρπού τη στιγμή που πρέπει.

Σε δύσκολη μοίρα οι αγρότες

Δύσκολο εκτιμούν πως θα είναι το μέλλον τους οι πορτοκαλοπαραγωγοί, μιας και η ακαρπία και ο πάγος τους έχουν στερήσει έσοδα τον τελευταίο χρόνο και σε συνδυασμό με τις αυξήσεις σε προϊόντα που χρησιμοποιούν στην παραγωγή τους, καθιστούν δύσκολη τη συνέχεια στο επαγγελματικό μονοπάτι που έχουν επιλέξει.

Επισημαίνουν πως η ζημιά είναι τεράστια και πως σε περίπτωση που δε βοηθήσει η Πολιτεία και ο ΕΛΓΑ, τότε τα πράγματα είναι αμφίβολα για τους ίδιους:

Γιώργος Ανδρικόπουλος-Αγρότης και μέλος ΔΣ Ομάδας Παραγωγών Τραγανού «Δίας»  

«Από ότι βλέπετε κι εσείς η ζημιά είναι στο 100%. Όλο το χρόνο παιδευόμαστε για να μπορούμε να καλλιεργήσουμε και να πουλήσουμε τον καρπό.

Δυστυχώς τα πράγματα ήρθαν αλλιώς και ζητάμε από τον ΕΛΓΑ να έρθει να δει την υπάρχουσα ζημιά. Τα έξοδα παραγωγής έχουν ανέβει και δεν θα μπορούμε να καλλιεργήσουμε. Αν δε βοηθήσει το κράτος, δυστυχώς δεν θα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις οικονομικές μας υποχρεώσεις. Η κατάσταση είναι δύσκολη. Δεν έχουμε τρόπους να προστατεύσουμε την παραγωγή. Κάποια φάρμακα που ίσως θα μπορούσαν να βοηθήσουν, τα δοκιμάσαμε αλλά οι χαμηλές θερμοκρασίες αυτές τις μέρες δεν βοηθούν. Πρόκειται για την δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που έχουμε πρόβλημα με τον πάγο. Παρόμοια κατάσταση είχαμε και πέρυσι το Φλεβάρη.

Τα δέντρα δεν είναι αρκετά φορτωμένα και γι’ αυτό φταίει το κρύο πέρυσι. Τώρα πάμε να χάσουμε και την ελάχιστη παραγωγή που έχουμε και κινδυνεύει και αυτή της επόμενης χρονιάς. Ουσιαστικά, πάμε για τρεις συνεχόμενες χρονιές που ζούμε σε δύσκολες καταστάσεις. Δεν μπορούμε άλλο. Το ΕΛΓΑ πρέπει να έρθει και να βοηθήσει».

Γιώργος Φωτόπουλος- Αγρότης και μέλος ΔΣ Ομάδας Παραγωγών Τραγανού «Δίας»

«Και το 2021 και το 2022 η καταστροφή είναι μεγάλη. Πέρυσι ακαρπία είχε χτυπήσει τις πρώιμες ποικιλίες. Η μείωση της παραγωγής έφτανε ακόμα και το 70% συγκριτικά με το 2020. Το 2022 έχει έρθει με πάγους για να συμπληρώσει την καταστροφή. Όσον αφορά τα εσπεριδοειδή, έχουμε θέματα πολλά και προβλήματα που πρέπει η Πολιτεία να εξετάσει μαζί με τον ΕΛΓΑ και να βοηθήσουν τους παραγωγούς. Δεν μπορούμε πλέον να ανταπεξέλθουμε.

Είναι δύσκολο να συνεχίσουμε στο ίδιο επαγγελματικό μονοπάτι, μιας και πέρα από όλα τα προβλήματα έχουμε και αύξηση του κόστους παραγωγής τουλάχιστον κατά 50% συγκριτικά με πέρυσι σε όλους τους τομείς του πρωτογενούς τομέα. Πλέον θα συνεχίσει όποιος μπορέσει να σταθεί μετά από όλα αυτά τα προβλήματα. Είναι αδύνατο για εμάς να αντέξουμε. Ελπίζουμε η πολιτεία και ο ΕΛΓΑ να βοηθήσουν. Το πορτοκάλι είναι δεντροκαλλιέργεια και μονοκαλλιέργεια, αφού μόνο μια φορά ετησίως εισπράττουμε από αυτό. Η ζημιά της μίας χρονιάς φαίνεται και στην επόμενη. Δεν μπορούμε να προσφέρουμε προστασία στην καλλιέργεια με δίχτυα και ότι άλλο χρειάζεται, αφού τα κόστη είναι μεγάλα. Κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό μόνο αν υπήρχε επιδότηση από το κράτος».

Όλη η επικαιρότητα