Categories: WEB tvΕλλάδα

Τραγικός απολογισμός από το διπλό ναυάγιο με μετανάστες, σε Λέσβο και Κύθηρα – «Τεράστιες οι ευθύνες της Τουρκίας» διαμηνύει η Αθήνα

Share

Τραγικός ο απολογισμός από το διπλό ναυάγιο με μετανάστες, σε Λέσβο και Κύθηρα που σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης (05.10.2022).

Μάχη με το χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων δίνουν δυνάμεις του λιμενικού, του πολεμικού ναυτικού και εθελοντές, υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι έως και 7 μποφόρ.  Στη Λέσβο 18 μετανάστες βρήκαν τραγικό  θάνατο, όταν ναυάγησε το σκάφος στο οποίο επέβαιναν. Διασώθηκαν 28, ενώ αγνοούνται ακόμη επτά. Κι ενώ αυτά συνέβαιναν στο βόρειο Αιγαίο, την ίδια ώρα 95 μετανάστες στα Κύθηρα όλο το βράδυ να μείνουν ζωντανοί μέσα στα κύματα.

«Τεράστιες οι ευθύνες της Τουρκίας» διαμηνύει η Αθήνα. Για «προσχεδιασμένο έγκλημα» κάνουν λόγο οι διασωθέντες στην ΕΡΤ από το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στο Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης.

Ναυάγιο στα Κύθηρα: Έχουν διασωθεί 80, 15 άνθρωποι αγνοούνται

Εικόνες γροθιά στο στομάχι, με σορούς μεταναστών, να επιπλέουν στη θάλασσα στα Κύθηρα, ανάμεσα σε συντρίμμια και προσωπικά τους αντικείμενα. Η τραγωδία σημειώθηκε κοντά στο λιμάνι Διακόφτι, όταν ιστιοφόρο στο οποίο επέβαιναν στοιβαγμέενοι περίπου 95 μετανάστες, οι περισσότεροι άνδρες και χωρίς σωσίβια, μετά από πρόσκρουση σε βράχια, καταστράφηκε ολοσχερώς και βούλιαξε με αποτέλεσμα όλοι οι επιβαίνοντες να βρεθούν στη θάλασσα σε εξαιρετικά δυσπρόσιτη περιοχή. Άλλοι κρέμονταν στα βράχια ενώ πυροσβέστες, διασώστες, εθελοντές, σχηματίζαν ανθρώπινη αλυσίδα προκειμένου να τους τραβήξουν με σχοινιά. Κάποιοι από τους μετανάστες στην προσπάθεια τους να σκαρφαλώσουν, δεν τα καταφέρναν και έπεφταν και πάλι στη θάλασσα.

ΝΑΥΑΓΙΟ ΜΕ ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ.Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022 (ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ/EUROKINISSI)

Ναυάγιο με 18 νεκρούς στη Λέσβο – 28 διασωθέντες – 7 αγνοούμενοι

Τραγωδία και στην Μυτιλήνη όταν φουσκωτό, στο οποίο επέβαιναν 53 άτομα, κυρίως γυναίκες αφρικανικής καταγωγής, βούλιαξε. Το κέντρο επιχειρήσεων του λιμενικού ενημερώθηκε από το παρατηρητήριο του Στρατού, για την ύπαρξη των παράτυπων μεταναστών. Πρόκειται για περιοχή απόκρημνη και βραχώδη ενώ στο σημείο έπνεαν δυνατοί άνεμοι. Μέχρι στιγμής 18 άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί εκ των οποίων 16 γυναίκες, ένα ανήλικο αγόρι και ένας άνδρας. Διασώθηκαν 28 άτομα ενώ αγνοούνται ακόμη 7.

Όπως μεταδίδει από το κέντρο υποδοχής προσφύγων στο Καρά Τεπέ η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Αναστασία Σπυριδάκη «είναι συγκλονιστικές οι μαρτυρίες των διασωθέντων και κυρίως όσων αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους που ακόμη αγνοούνται. Συγκλονίζει η μαρτυρία νεαρής γυναίκας που αγωνιά για την τύχη των δύο αδελφών της, που ακόμη αγνοούνται. Οι διασωθέντες κάνουν λόγο για προσχεδιασμένο έγκλημα καθώς ξεκίνησαν από τα απέναντι τουρκικά παράλια χθες το βράδυ  με μία πλαστική λέμβο, 53 άνθρωποι και με ανέμους επτά μποφόρ. Αφού πλήρωσαν αδρά για τη μεταφορά τους βρέθηκαν στα μανιασμένα νερά του Αιγαίου».

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα επισκέφθηκε τους διασωθέντες στο νοσοκομείο Μυτιλήνης. Δήλωσε συντετριμμένη για το νέο ναυάγιο και είπε ότι το κράτος θα παρέχει κάθε βοήθεια προς αυτές τις γυναίκες. «Γενικά οι γυναίκες είναι σε καλή κατάσταση, αλλά βέβαια είναι ταλαιπωρημένες, φοβισμένες» είπε η υπουργός.

Μόλις λίγα 24ωρα πριν στις 2 Οκτωβρίου, στα θαλάσσια περιοχή ακρωτηρίου «Τραχηλος», στη Λέσβο, είχε εντοπιστεί και άλλο ιστιοφόρο, το οποίο ρυμουλκήθηκε, με 46 μετανάστες ανάμεσα τους 16 ανήλικοι, ενώ συνελήφθησαν οι τέσσερις διακινητές.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Πράγα εξέφρασε την θλίψη του για το διπλό ναυάγιο.

Όπως είπε «θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά θλίψη μου για την απώλεια ανθρώπινων ζωών το πρωί και αργά χθες το βράδυ, σε δύο διαφορετικά ναυάγια στο Αιγαίο, παρά τις ηρωικές προσπάθειες του ελληνικού Λιμενικού. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε πραγματικά και με πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο, προκειμένου να αποφύγουμε την επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον και να εξουδετερώσουμε εντελώς τους λαθρέμπορους που εκμεταλλεύονται αθώους ανθρώπους, απελπισμένους ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο με σκάφη που σαφώς δεν είναι αξιόπλοα».

Γ. Πλακιωτάκης: Η ανοχή της Τουρκίας στα κυκλώματα των διακινητών κοστίζει ανθρώπινες ζωές

“Για μια ακόμα φορά, η ανοχή της Τουρκιάς στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών κόστισε ανθρώπινες ζωές. Όσο η τουρκική ακτοφυλακή δεν εμποδίζει τη δράση τους, τόσο οι διακινητές στοιβάζουν δυστυχισμένους ανθρώπους, χωρίς μετρά ασφαλείας, σε σκάφη που δεν αντέχουν στις καιρικές συνθήκες, θέτοντας τις ζωές τους σε θανάσιμο κίνδυνο”, δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, αναφορικά με τα δύο περιστατικά έρευνας και διάσωσης σε Κύθηρα και Μυτιλήνη.

“Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και εθελοντών, διέσωσαν χθες δεκάδες συνανθρώπους μας, στα Κύθηρα και τη Μυτιλήνη. Δυστυχώς, όχι όλους. Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο δεν το κάνει, θα θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές”, τόνισε ο υπ. Ναυτιλίας.

Την θλίψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ναυάγιο στη Λέσβο εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς κάνοντας λόγο για «ημέρα λύπης».

Όπως είπε: «Επιτρέψτε μου να εκφράσω εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εμού του ιδίου τη θλίψη μας για την τραγική απώλεια ζωών στο Αιγαίο σήμερα το πρωί. Κάθε ζωή που χάνεται ισοδυναμεί με πολλούς θανάτους».

«Ήδη σήμερα πολλές ζωές χάνονται στο Αιγαίο, άνθρωποι πνίγονται σε μη αξιόπλοα σκάφη. Η Ε.Ε. πρέπει να δράσει» αναφέρει με ανάρτησή του στο twitter o υπουργός Μετανάστευσης και ασύλου Νότης Μηταράκης.

Πηγή: ertnews.gr