Ελλάδα

Τραγωδία χωρίς τέλος: Τέσσερις oι νεκροί πρόσφυγες στα hotspots σε μία εβδομάδα

Τέλος δεν έχει η τραγωδία των προσφύγων και των μεταναστών στα κέντα φιλοξενίας του Ανατολικού Αιγαίου, που ζουν σε άθλιες συνθήκες προσπαθώντας να επιβιώσουν και να ζεσταθούν με αυτοσχέδιες σόμπες, μέσα σε υγρές και παγωμένες σκηνές, επί ένα μήνα που μαίνεται η κακοκαιρία και το δριμύ ψύχος.

Χθες το πρωί, ένας 20χρονος νέος από το Πακιστάν, έγινε ο τρίτος άνθρωπος που χάνει την ζωή του στο κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, προσπαθώντας να ζεσταθεί από μαγκάλι που είχε τοποθετήσει στη σκηνή, μαζί με άλλους μετανάστες. Άλλος ένας γλίτωσε από του χάρου τα δόντια, όταν έχασε κι εκείνος τις αισθήσεις του, αλλά λόγω του συναγερμού που σήμανε στο hot spot, μεταφέρθηκε εγκαίρως στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης και οι γιατροί κατόρθωσαν να τον σώσουν.

Το περιστατικό του θανάτου του άτυχου νέου από το Πακιστάν όμως αποκάλυψε και τα κενά που υπάρχουν στην πληροφόρηση που έχουν οι αρχές για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών στα κέντρα φιλοξενίας.

Όπως αποκαλύφθηκε χθες, πέραν των τριών νεκρών στο κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, άλλος ένας μετανάστης έχασε την ζωή του στις 25 Ιανουαρίου στην Σάμο, χωρίς να γίνει καν γνωστός ο θάνατός του μέχρι χθες το μεσημέρι!

Πρόκειται για έναν 41χρονο Ιρακινό, για τον οποίο παραμένουν άγνωστα τα αίτια του θανάτου του.

Μέσα σε μια εβδομάδα λοιπόν, ο απολογισμός των χαμένων ψυχών ανέρχεται πλέον σε τέσσερις, σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας και συγκεκριμένα:
1. Στις 24 Ιανουαρίου πεθαίνει από αναθυμιάσεις αναμμένου μαγκαλιού, ένας 20χρονος Αιγύπτιος, σε σκηνή στην Μόρια της Λέσβου.
2. Στις 25 Ιανουαρίου βρίσκεται νεκρός ο 41χρονος Ιρακινός στην Σάμο.
3. Στις 28 Ιανουαρίου πεθαίνει και πάλι από αναθυμιάσεις στην Μόρια της Λέσβου ένας 46χρονος από την Συρία.
4. Χθες στο ίδιο κέντρο της Μόριας της Λέσβου, πεθαίνει από αναθυμιάσεις ένας 20χρονος Πακιστανός, ενώ ένας συνομήλικός του μεταφέρεται στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης χωρίς τις αισθήσεις του, αλλά οι γιατροί κατορθώνουν να τον επαναφέρουν.

Όπως είναι λογικό, στο κέντρο φιλοξενίας της Λέσβου που φιλοξενούνται 4.891 πρόσφυγες και μετανάστες σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο των αρμοδίων αρχών και με ανώτατη χωρητικότητα τα 3.500 άτομα, επικρατεί αναταραχή, ενώ η αστυνομία εκφράζει ζωηρή ανησυχία για το ενδεχόμενο νέας εξέγερσης.

Ανάλογη εικόνα, επικρατεί και στην Σάμο, όπου φιλοξενούνται 1.800 πρόσφυγες και μετανάστες με τις υπάρχουσες δομές να μπορούν να εξυπηρετήσουν μόλις 850.

«Οφείλουμε να διερευνήσουμε γρήγορα τα αίτια που προκάλεσαν του θανάτους στην Μόρια και να προβούμε σε κινήσεις που θα κάνουν την κατάσταση πιο ελέγξιμη», τόνισε χθες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, δηλώνοντας ταυτόχρονα συντετριμμένος για το γεγονός. Κατά τη διάρκεια άτυπης ενημέρωσης, ο υπουργός ομολόγησε πως δεν μπορεί να αποσυνδέσει τους θανάτους από το γεγονός του υπερπληθυσμού στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης και πρόσθεσε ότι το υπουργείο περιμένει τα αποτελέσματα των ιατροδικαστικών εξετάσεων για να προβεί εκ νέου σε ενημέρωση.

Τη βαθιά τους οδύνη για το νέο θάνατο, αλλά και την έντονη ανησυχία τους εξέφρασαν οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας, με ανακοίνωσή τους: «Ως η οργάνωση, που έχει αναλάβει την παροχή πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας εντός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου, οι Γιατροί του Κόσμου είχαν από πολύ νωρίς δημόσια επισημάνει τους σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή και την υγεία, όσων παραμένουν στο Κέντρο της Μόριας εξαιτίας των άσχημων συνθηκών διαβίωσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Υπενθυμίζουν επίσης στην ανακοίνωση, την πάγια θέση τους, ότι «η διαβίωση ανθρώπων σε αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες είναι μείζον ζήτημα, το οποίο τοποθετείται πέρα και πάνω από οποιαδήποτε ανάγκη για απαρέγκλιτη τήρηση της Συμφωνίας ΕΕ και Τουρκίας».

Πηγή: protothema.gr 

Όλη η επικαιρότητα