Ελλάδα

Τραγωδία στο Μάτι: Τα κενά, τα λάθη και τα ευρήματα

Ακούστε το άρθρο

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χθες το βράδυ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο υπ. Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος στην αίθουσα “Παύλος Μπακογιάννης” στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τις πρόσφατες φωτιές, κατά την οποία έδωσαν απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα που έχουν ανακύψει τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την τραγωδία.

Οι αρμόδιοι ανέφεραν πως θα γίνουν όσα πρέπει για να αποδοθεί δικαιοσύνη, ωστόσο αυτό που προέκυψε ως συμπέρασμα για ακόμη μια φορά είναι πως υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν, και πιο πολλά αυτά που επιτέλους σε αυτόν τον τόπο πρέπει να αποτελέσουν μάθημα.

Στα στοιχεία και τα ευρήματα εμπρησμού και εγκληματικών ενεργειών στάθηκε ιδιαίτερα χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ενώ οι Αρχηγοί των δύο σωμάτων υπερασπίστηκαν την στρατηγική που ακολούθησαν στο πεδίο, απαντώντας στις ερωτήσεις που δέχτηκαν από τους δημοσιογράφους μετά το πέρας των τοποθετήσεών τους.

Ξεκινώντας από τα στοιχεία και τα ευρήματα εμπρησμού ο Αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού και Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού Γεώργιος Μαντζούρης, παρουσίασε τις δορυφορικές εικόνες που έλαβαν οι ελληνικές Αρχές από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος.

Έως και 14 σχεδόν ταυτόχρονες εστίες σε ευθείες γραμμές και κοντά στο οδικό δίκτυο στην Κινέττα

Σύμφωνα με αυτές και σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά στην Κινέττα, στα Γεράνεια Όρη αποτυπώθηκαν τα εξής:

Στην περιοχή της Κινέτας 23/07/2018 και ώρα 12.03 μ.μ. εμφανίζεται η αποτύπωση από πρώτης εστίας πυρκαγιάς, η οποία αντιστοιχίζεται με την καταγραφή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. 12.35 μ.μ. καταγράφεται από τα δορυφορικά δεδομένα εκδήλωση 13 θερμικών εστιών πυρκαγιάς, όπως φαίνονται στην προβολή και με την γραμμική διάταξη που εμφανίζεται κυρίως κοντά σε οδικό δίκτυο. Δεδομένου ότι η διεύθυνση του ανέμου ήταν βόρεια, βορειοδυτική οι εστίες που καταγράφονται τριάντα λεπτά αργότερα βόρεια και βορειοδυτικά της πρώτης εστίας προξενούν εύλογα ερωτήματα.

Τα θερμικά σημεία όπως αποτυπώνονται από την δορυφορική απεικόνιση βρίσκονται σε νοητές και παράλληλες ευθείες κοντά σε οδικό δίκτυο που απέχουν μεταξύ τους περίπου 1.100 μέτρα και επισημαίνεται η χρονικά σχεδόν ταυτόσημη εκδήλωση των θερμικών εστιών. Οι δορυφορικές αποτυπώσεις παραδοθήκαν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να προχωρήσουν οι αυτοψίες στα σημεία αυτά και η προανάκριση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Άλλωστε στην περιοχή υπάρχουν γνωστά και χρόνια ζητήματα σε ό,τι αφορά την διεκδίκηση του συγκεκριμένου σημείο για τον ορυκτό του πλούτο.

Στοιχεία και καταθέσεις που υποδεικνύουν την ύπαρξη μηχανισμού και εμπρηστή στο Νταού Πεντέλης όπου ξέσπασε η φονική πυρκαγιά

Παράλληλα, στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής εμφανίζονται από τις δορυφορικές απεικονίσεις, θερμικά σημεία εστιών πυρκαγιάς, τα οποία παραδόθηκαν στην Πυροσβεστική. Επικρατούσαν άνεμοι δυτικοί, πολύ θυελλώδεις που έφταναν τα 120 χλμ. την ώρα με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να επεκταθεί μέχρι την παραλία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (μόλις 1,5 ώρα).

Στα στίγματα αυτά εντοπίστηκαν πράγματι εστίες έναρξης της πυρκαγιάς, οι οποίες εξετάζονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες. Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού εντόπισαν στο αρχικό σημείο έναρξης της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης και κοντά στα σπίτια στοιχεία εμπρηστικού μηχανισμού, μία εστία που είχε πέτρες και γυαλιά γύρω-γύρω και ενδεχομένως κάποιου είδους κατασκευή που οδήγησε στην ανάφλεξη.

Ενισχυτικά σε αυτή την θεωρία για το συγκεκριμένο σημείο υπάρχουν ήδη καταθέσεις μαρτύρων-κατοίκων της περιοχής στις Αρχές, όπως τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας που έκαναν λόγο για την ύπαρξη ενός ύποπτου ατόμου στο σημείο, τον οποίο είδαν μάλιστα να βάζει την φωτιά.

Επίσης, γι αυτή την περίπτωση η διαδικασία έρευνας για τον εντοπισμό του δράστη ή των δραστών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Επιμένουν οι εμπρηστές να κάψουν την περιοχή και ίσως στοχεύουν ειδικά στη Νέα Μάκρη

Αυτό που εντυπωσιάζει ακόμα περισσότερο είναι η επιμονή των εμπρηστών που δεν κάμπτονται ούτε από τα φονικά αποτελέσματα των εγκληματικών τους ενεργειών, κάτι που τους καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνους και είναι ανάγκη να βρεθούν άμεσα και να βρεθούν αντιμέτωποι με την Δικαιοσύνη.

Ο κ. Τόσκας τόνισε κάτι που επίσης δεν ήταν γνωστό, ότι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, η Πυροσβεστική απέτρεψε μία νέα τραγωδία στην περιοχή αφού έσβησε αμέσως δύο νέες εστίες που ξέσπασαν στη Νέα Μάκρη πάνω στον δρόμο και με απόσταση μεταξύ τους μόλις 300 μέτρα, οι οποίες ήταν και πάλι αποτέλεσμα εμπρησμού κάτι που επίσης είναι υπό έρευνα. Αυτό δείχνει και την επιμονή των συγκεκριμένων εγκληματιών με την περιοχή.

Τι απαντούν οι Αρχηγοί της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας στις κατηγορίες περί κωλυσιεργίας

Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων που μετέφεραν τις εύλογες απορίες των πολιτών απάντησαν ο καθένας για τον τομέα ευθύνης του, οι Αρχηγοί της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Σωτήριος Τερζούδης και Aντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, αντίστοιχα.

Από την πλευρά του ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής αφού τόνισε ότι νιώθει δυστυχισμένος για την τραγική έκβαση των γεγονότων αλλά υπερήφανος για όσα προσπάθησαν να κάνουν και κάνουν οι πυροσβέστες, παρέθεσε τους χρόνους ανταπόκρισης της Πυροσβεστικής από την έναρξη της πυρκαγιάς και μετά.

Σύμφωνα με αυτούς:

Στις 16:49 δίνεται η έναρξη της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης-Καλλιτεχνούπολη

Στις 16:50 δίνεται εντολή εκτροπής από την Κινέττα ενός ελικοπτέρου προς τον Νέο Βουτζά

Ακριβώς την ίδια ώρα δίνεται εντολή απογείωσης σε ένα ελικόπτερο Sikorsky S-64 από το αεροδρόμιο Ελευσίνας, όμως εκφράζει αδυναμία απογείωσης εξαιτίας πλευρικών ανέμων εντάσεως 11 μποφόρ που αυτόματα έκλεισαν τα αεροδρόμια Ελευσίνας και Τανάγρας για αρκετά λεπτά.

Στις 17:00 δίνεται εντολή απογείωσης σε δύο αεροπλάνα Canadair CL-215 από το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας και ταυτόχρονα σε ακόμη δύο Canadair CL-215 από το αεροδρόμιο της Σάμου.

Στις 17:20 δίνεται εντολής απογείωσης σε ακόμη τρία Canadair CL-215 από το αεροδρόμιο της Τανάγρας.

Στις 17:37 δίνεται εντολής απογείωσης ενός ελικοπτέρου Sikorsky S-64 από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας (νέα εντολή) που επιτέλους ανοίγει το αεροδρόμιο και πετυχαίνει την απογείωση.

Στις 18:12 δίνεται εντολής απογείωσης ενός ελικοπτέρου Sikorsky S-64 από το αεροδρόμιο Ελευσίνας.

Στις 18:15 δίνεται εντολή εκτροπής ενός Canadair CL-415 από τα Μέγαρα στο Νταού Πεντέλης.

Στις 18:24 δίνεται εντολή απογείωσης ενός Canadair CL-215 από το αεροδρόμιο της Τανάγρας κλπ.

Σε ό,τι αφορά τα επίγεια μέσα, στις 16:49 δίνεται η έναρξη της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης-Καλλιτεχνούπολη και όπως τόνισε ο Αρχηγός του Π.Σ. έως τις 17:15, δηλαδή μέσα στα πρώτα 16 λεπτά είχαν αναπτυχθεί στο σημείο 22 οχήματα της Πυροσβεστικής και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος. Το πρώτο κιόλας όχημα ήταν πλησίον της περιοχής και έφτασε αμέσως, όμως οι άνεμοι ήταν δυνατοί και δεν μπόρεσαν εγκαίρως να αναχαιτίσουν το πύρινο μέτωπο και την πορεία του και έως την κρίσιμη ώρα, δηλαδή λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, στο σημείο επιχειρούσαν 40 οχήματα της Πυροσβεστικής και ήδη είχαν προβεί σε αρκετές διασώσεις και απεγκλωβισμούς ατόμων, πέρα από την προσπάθεια αναχαίτισης της πυρκαγιάς, η οποία όμως είχε αναπτύξει ταχύτητα εξάπλωσης άνω των 100 χλμ. την ώρα, μέτωπο άνω των 3 χλμ. και φλόγες ύψους 30-40 μέτρων, ενώ από τις κάπνες και τις καύτρες ανεφλέγη αμέσως και η απέναντι πλευρά της Λ. Μαραθώνος.

Σε ό,τι αφορά τα περί εκκένωσης της περιοχής, απάντησε ο Υπαρχηγός του Π.Σ. κ. Αναγνωστάκης ο οποίος τόνισε ότι ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής στο σημείο εισηγήθηκε στην τοπική αυτοδιοίκηση λίγο πριν τις 6 το απόγευμα και ενώ η πυρκαγιά ήταν στον Νέο Βουτζά, την εκκένωση της περιοχής, ωστόσο όπως τόνισε ήταν αδύνατον αυτή να οργανωθεί και να εκτελεστεί επιτυχώς μέσα σε μισή ώρα για 15.000-20.000 κατοίκους της περιοχής και παρότι άρχισαν να μαζεύονται λεωφορεία από την Περιφέρεια δεν θα προλάβαιναν να φτάσουν εγκαίρως και να φύγουν εγκαίρως, όπως επίσης τόνισε ότι ακόμα και αν εκείνη την στιγμή έφευγαν όλοι μαζικά θα συναντούσαν μισή ώρα νωρίτερα μπροστά τους το πύρινο μέτωπο, ενώ στο Μάτι τόνισε ότι από τις λιωμένες ζάντες των αυτοκινήτων κατέληξαν στο συμπέρασμα πως την κρίσιμη στιγμή είχαν αναπτυχθεί στο σημείο θερμοκρασίες που υπερέβαιναν τους 1.666 βαθμούς κελσίου…

Για το ίδιο θέμα απάντησε και ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Aντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, για τις επικρίσεις που δέχτηκε η Τροχαία, αναφέροντας τα εξής:

Στις 16:50 δίνεται η έναρξη της πυρκαγιάς στην ΕΛ.ΑΣ.

Στις 17:45 η φωτιά φτάνει στον Νέο Βουτζά και είναι ορατή πλέον από την Λ. Μαραθώνος και την παραλία.

Στις 18:12 ο Αστυνομικός Διευθυντής της Βορειοανατολικής Αττικής δίνει εντολή στην Τροχαία να κλείσει την Λ. Μαραθώνος στο ύψος της διασταύρωσης προς Ραφήνα, στον κόμβο Φλέμινγκ και στην περιοχή της Νέας Μάκρης, στον κόμβο Διονύσου. Μόνο όμως τις εισόδους προς την περιοχή.

Οι έξοδοι έμειναν ανοιχτές και αυτό γιατί εκείνη την ώρα αποχωρούσαν κάτοικοι με οχήματα από την περιοχή και έπρεπε να μείνει ανοιχτός ο δρόμος για να απομακρυνθούν με ασφάλεια, αλλά και να ελευθερωθεί ο δρόμος.

Σε πολλές περιπτώσεις η Τροχαία έβαλε τα αυτοκίνητα ακόμη και στο αντίθετο ρεύμα για να προλάβουν να απομακρυνθούν και σε επίσης πολλές περιπτώσεις οι αστυνομικοί με τα περιπολικά τους βοήθησαν.

Η εντολή για διακοπή της εισόδου των δύο στομίων στον δρόμο δίνεται στις 18:13. «Διεκόπη οριακά εντελώς μόνο για 10 λεπτά» όπως τόνισε ο Αρχηγός, οριακά και κρίσιμα λεπτά όπως τόνισε, γιατί έπρεπε να αδειάσει εγκαίρως εντελώς ο δρόμος που είχε ακόμα αυτοκίνητα με κόσμο που έφευγε και για να μπορέσουν να κινηθούν με ασφάλεια τα οχήματα της Πυροσβεστικής.

Έπρεπε να αδειάσει μέσα σε 10 λεπτά ένας δρόμος γεμάτος αυτοκίνητα και στα δύο ρεύματα την στιγμή που υπήρχε παράλληλα με αυτά ένα πύρινο μέτωπο τριών χιλιομέτρων. Όπως τόνισε ο Αρχηγός εάν δεν έπαιρνε εκείνη την απόφαση η Τροχαία την δεδομένη στιγμής θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με μία ακόμη πιο τραγική εικόνα 500-1.000 αυτοκινήτων που θα είχαν παραδοθεί στις φλόγες.

Πρόσθετα, τόνισε ότι όλο αυτό το διάστημα κανείς αστυνομικός δεν βρισκόταν μέσα στο Μάτι ώστε να εμποδίσει την διαφυγή των κατοίκων, αντιθέτως όσοι ανέβαιναν τους βοηθούσαν οι αστυνομικοί να απομακρυνθούν και με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν απομακρύνουν εκατοντάδες αυτοκίνητα από την περιοχή.

Την παραίτησή του υπέβαλλε την επόμενη ημέρα ο Νίκος Τόσκας αλλά δεν έγινε δεκτή από τον Πρωθυπουργό

Πρόσθετα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αποκάλυψε ότι για συνειδησιακούς λόγους υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό την Τρίτη, με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά ότι «είναι η ώρα της πάλης και της μάχης».

Το θρίλερ με τους αγνοούμενους και η διαγραφή των «40» από την λίστα

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μεταξύ άλλων τόνισε την διαδικασία που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για την ταυτοποίηση των θυμάτων με την διαδικασία του DNA, κάτι που ισχύει και για τους 11 διασωληνωμένους τραυματίες στις ΜΕΘ, αλλά και για την λίστα των προσώπων που αναζητούνται η οποία διαρκώς ανανεώνεται, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε μέχρι τώρα έχουν διαγραφθεί από αυτή την λίστα 40 άτομα που επανενώθηκαν με τους δικούς τους, πήγαν στην Αθήνα κλπ. και δεν είχαν ενημερώσει τις Αρχές. Μάλιστα, έδωσε χαρακτηριστικό παράδειγμα, ένα ζευγάρι Βρετανών τουριστών που είχαν δηλωθεί αγνοούμενοι και την ίδια ημέρα πήραν το αεροπλάνο και γύρισαν στην πατρίδα τους και οι Αρχές τους εντόπισαν στο Λονδίνο.

Ήταν οι πιο δυνατοί άνεμοι της τελευταίας 8ετίας

Από την πλευρά του, μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικό εκπρόσωπος κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της μετεωρολογίας η ένταση των ανέμων εκείνη την ημέρα ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί την τελευταία 8ετία με το νέο σύστημα καταγραφής, που ισχύει εδώ και 8 χρόνια, άρα μπορεί να αφορά και ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τα κενά αναφορικά με την εκκένωση

Αν και οι απαντήσεις των αρμοδίων ήταν πολύ αναλυτικές και διαφωτιστικές για την κατάσταση που επικρατούσε την δεδομένη χρονική στιγμή, προφανώς κανείς δεν ζητάει ευθύνες από τους πυροσβέστες και τους αστυνομικούς που υπερέβησαν τα ανθρώπινα όρια.

Παρότι ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι ακόμα και ο απεγκλωβισμός των κατοίκων από τις ακτές με πλοιάρια δεν μπορούσε να γίνει με αυτοματισμούς και χρειάστηκε ώρα να συντονιστούν όλα αυτά τα μέσα, προκύπτουν δύο βασικά ερωτήματα όμως.

Το ένα είναι, παρότι επίσης ο Υπαρχηγός της Πυροσβεστικής τόνισε τα στενά περιθώρια του χρόνου της μισής ώρας για την εκκένωση, γιατί αφού ήταν αδύνατον όντως αυτή να γίνει οργανωμένα, τουλάχιστον δεν έγινε έκκληση από τα μεγάφωνα του δήμου και των περιπολικών να εγκαταλείψει άμεσα ο κόσμος την περιοχή και όσοι δεν προλαβαίνουν να κατευθυνθούν άμεσα στις παραλίες και ταυτόχρονα να ειδοποιηθεί το Λιμενικό να στήσει την διαδικασία απεγκλωβισμού τους.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα προλάβαιναν τα πλοιάρια να προσεγγίσουν εκείνη την στιγμή, αλλά ίσως να μην χρειαζόταν να παλεύουν με τα κύματα 4-5 ώρες, ηλικιωμένοι και παιδιά και να μην χρειαζόταν να φτάσει στο σημείο να τους μαζεύει η φρεγάτα έως και 4 ναυτικά μίλια από την ακτή, αφού είχαν παρασυρθεί από τα ισχυρά ρεύματα.

Ίσως μία έγκυρη ειδοποίηση να έδινε την ευκαιρία σε ακόμη περισσότερους να σωθούν από μία προδιαγεγραμμένη τραγωδία, ίσως να μην είχαν πνιγεί οι έξι που πνίγηκαν, ίσως, …ίσως. Αυτό που πάντως όλοι οφείλουν να αναγνωρίσουν είναι ότι κανείς αφ’ υψηλού κριτής δεν καλείται να ζήσει με αυτές τις εικόνες που αντίκρισαν αυτοί οι πυροσβέστες και αυτοί οι αστυνομικοί και σε αυτό το σημείο οφείλουμε όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην κριτική μας.

Ακολουθούν οι επίσημες τοποθετήσεις κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου:

Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος:

«Οι προσπάθειες των Αρχών για την αντιμετώπιση των συνεπειών των καταστροφικών πυρκαγιών που οδήγησαν στον άδικο χαμό δεκάδων συνανθρώπων μας συνεχίζεται.

Η Πυροσβεστική, η Αστυνομία και ο Ελληνικός Στρατός καθώς και όλες οι άλλες διοικητικές αρχές εξακολουθούν να δίνουν τη δύσκολη αυτή μάχη με αμείωτη ένταση.

Παράλληλη όμως υποχρέωση της πολιτείας και της κυβέρνησης αλλά και όλων των υπολοίπων αρμοδίων είναι να διερευνήσουνε ενδελεχώς τα αίτια της τραγωδίας αλλά και να ενημερώνουν του πολίτες για την πορεία των ερευνών.

Από την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή να διερευνηθούν ταχύτατα αλλά και μεθοδικά όλα τα στοιχεία και να μη μείνει τίποτα αναπάντητο. Στο πλαίσιο αυτό, πριν από λίγο συνεδρίασε υπό τον Πρωθυπουργό διυπουργική επιτροπή προκειμένου να εξετάσει τα στοιχεία που συνέλεξαν όλες οι αρμόδιες αρχές για τα αίτια των καταστροφικών πυρκαγιών μετά τις σχετικές εντολές που είχε δώσει.

Ειδικότερα ο Πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή στον Υπουργό ‘Άμυνας, ο οποίος επικοινώνησε με σύμμαχες χώρες και ζήτησε στοιχεία τόσο από δορυφόρους όσο και από UAV προκειμένου να εξακριβωθούν τα στίγματα των πρώτων εστιών φωτιάς τόσο στην Κινέττα όσο και στο Νταού Πεντέλης.

Επίσης είχε δώσει εντολή στον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής να ενεργοποιήσει τον ΕΛΔΟ, ο οποίος με τη σειρά του πήρε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία από ευρωπαϊκά και διεθνή δορυφορικά συστήματα. Κατόπιν συλλογής όλων των πληροφοριών αξιολογήθηκαν τα πρώτα στοιχεία και μικτά κλιμάκια της Πυροσβεστικής και του Στρατού έλεγξαν τα συγκεκριμένα σημεία.

Τα κλιμάκια επιβεβαίωσαν τα στοιχεία των δορυφόρων καθώς βρήκαν τα ίχνη των εστιών από όπου ξεκίνησαν οι πυρκαγιές, ακριβώς εκεί που τα στίγματα των δορυφόρων μας έδωσαν τις σχετικές πληροφορίες. Το προσωπικό της Πυροσβεστικής έχει ήδη ξεκινήσει έρευνες οι οποίες συνεχίζονται.

Ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή να διαβιβαστεί σχετικός φάκελος με τα στοιχεία στις δικαστικές αρχές καθώς και να διεξαχθεί η σημερινή Συνέντευξη Τύπου προκειμένου όλα τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας να τεθούν σε γνώση του ελληνικού λαού.

Θα δώσω το λόγο προκειμένου να σας κάνουν την παρουσίαση των δεδομένων αρχικά από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΕΛΔΟ, Αντιπλοίαρχο κ. Μαντζούρη, ακολούθως στον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Τερζούδη καθώς και τον Αρχηγό της Αστυνομίας κ. Τσουβάλα. Στο τέλος θα δώσω το λόγο στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Τόσκα, ενώ θα ακολουθήσουν στη συνέχεια οι ερωτήσεις.Ευχαριστώ πολύ.»

Αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού & Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού Γεώργιος Μαντζούρης:

«Καλησπέρα σας. Καταρχάς να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Ονομάζομαι Γεώργιος Μαντζούρης, είμαι αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού και διευθύνων σύμβουλος του ελληνικού διαστημικού οργανισμού. Κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, εκεί ο εθνικός διαστημικός οργανισμός να συνεισφέρει στην αρχική καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης και στην εξακρίβωση των αρχικών εστιών πυρκαγιάς αξιοποιώντας τη πρόσβαση του στις διεθνείς δορυφορικές βάσεις δεδομένων.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης μέσω της συνεργασίας του ελληνικού διαστημικού οργανισμού με το Ι nternational Charter Space and Major Disasters έκανε αίτημα καταγραφής προς την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος για λήψη όλων των διαθέσιμων δορυφορικών δεδομένων από διάφορους διαστημικούς οργανισμούς προκειμένου να υπάρξει αρχική ανάλυση και πληρέστερη αποτύπωση της καταγραφής των αιτιών των πυρκαγιών. Η Υπηρεσία αξιοποιώντας τις παρεχόμενες εικόνες από τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς δορυφόρους έδωσε στην Πυροσβεστική στοιχεία για την πιθανή έναρξη καθώς και για την εξέλιξη των πυρκαγιών. Στην προβολή φαίνονται τα τρία σημεία που εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές και αφορούν στις πυρκαγιές Κινέττας, Ανατολικής Αττικής και Ζεμενού Κορινθίας.

Η έναρξη πυρκαγιάς στην Κινέττα και σύμφωνα με τα επεξεργασμένα δεδομένα αφορούσε πραγματικές εικόνες ή εικόνες δορυφορικών υπέρυθρων αισθητήρων, όπως ελήφθησαν από τους ευρωπαϊκούς δορυφόρους. Στην περιοχή της Κινέττας 23/07/2018 και ώρα 12.03 μ.μ. εμφανίζεται η αποτύπωση από πρώτης εστίας πυρκαγιάς, η οποία αντιστοιχίζεται με την καταγραφή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. 12.35 μ.μ. καταγράφεται από τα δορυφορικά δεδομένα εκδήλωση 13 θερμικών εστιών πυρκαγιάς, όπως φαίνονται στην προβολή και με την γραμμική διάταξη που εμφανίζεται κυρίως κοντά σε οδικό δίκτυο. Δεδομένου ότι η διεύθυνση του ανέμου ήταν βόρεια, βορειοδυτική οι εστίες που καταγράφονται τριάντα λεπτά αργότερα βόρεια και βορειοδυτικά της πρώτης εστίας προξενούν εύλογα ερωτήματα.

Σημειώνεται ότι τα ανωτέρω θερμικά σημεία όπως αποτυπώνονται από την δορυφορική απεικόνιση βρίσκονται σε νοητές και παράλληλες ευθείες κοντά σε οδικό δίκτυο που απέχουν μεταξύ τους περίπου 1.100 μέτρα και επισημαίνεται η χρονικά σχεδόν ταυτόσημη εκδήλωση των θερμικών εστιών. Οι δορυφορικές αποτυπώσεις παραδοθήκαν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να προχωρήσουν οι αυτοψίες στα ανωτέρω σημεία. Παράλληλα στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής εμφανίζονται θερμικά σημεία εστιών πυρκαγιάς, τα οποία παραδόθηκαν στην Πυροσβεστική. Επικρατούσαν άνεμοι δυτικοί, πολύ θυελλώδεις που έφταναν τα 120 χ.λ.μ. την ώρα με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να επεκταθεί μέχρι την παραλία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Στα στίγματα που δώσαμε προς εξέταση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εντοπίστηκαν πράγματι εστίες έναρξης της πυρκαγιάς, οι οποίες εξετάζονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες (οι εστίες φαίνονται στην διαφάνεια που βλέπετε). Ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία παράδοσης των δορυφορικών απεικονίσεων στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Προς ενημέρωση σας, αναφέρεται ότι μέχρι στιγμής έχουν αξιοποιηθεί και διασταυρωθεί πληροφορίες από τα κάτωθι δορυφορικά συστήματα: International Charter for “Space and Major Disasters”, μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (κλειστή πηγή), Copernicus Emergency Management Service (κλειστή πηγή), Ευρωπαϊκός Δορυφόρος Sentinel II ( κλειστή πηγή), Fire Management System της ΝΑΣΑ (ανοιχτή πηγή), το Γαλλικό Δορυφορικό Σύστημα Pleiades (κλειστή πηγή).

Στην προβολή φαίνεται μία περιοχή στην οποία εντοπίστηκε εστία πυρκαγιάς. Σας ευχαριστώ πολύ.»

Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος:

«Μετά από την ενημέρωση από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ελληνικού Οργανισμού Διαστήματος, ο οποίος μας ενημέρωσε για τα δορυφορικά στίγματα τα οποία είχαμε για τις ώρες έναρξης της πυρκαγιάς τον λόγο θα πάρει ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής για να ενημερώσει για την πορεία των ερευνών σε σχέση με τον έλεγχο που έγινε στα στίγματα που καταφέραμε να πάρουμε από τους Ευρωπαϊκούς και άλλους δορυφόρους.»

Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Σωτήριος Τερζούδης :

«Κι εγώ με τη σειρά μου θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων αυτής της τραγικής ιστορίας. Αυτής της τραγικής καταστροφής.

Στις 23.07.2018 ο χάρτης επικινδυνότητας σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι 4. Είναι υψηλή επικινδυνότητα. Και σύμφωνα με τον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό εκπέμπονται σ’ αυτό το στάδιο της επιχειρησιακής ετοιμότητας 78 περιπολικά στην Αττική. Παράλληλα γνωρίζουμε ότι επικρατούν στην Αττική θυελλώδεις δυτικοί, βορειοδυτικοί άνεμοι, θυελλώδεις, που οι ριπές τους μπορεί να φτάσουν και φτάνουν τα 100 έως 120 χλμ την ώρα.

Με αυτά τα δεδομένα, στις 12.03 εκδηλώνεται η πρώτη πυρκαγιά στην Κινέττα στην περιοχή των Μεγάρων, όπου είναι μία κλιμάκωση, επειδή πρόκειται για κωνοφόρα σε πολύ δύσκολο σημείο και μη προσβάσιμο. Έχουμε μια κλιμάκωση προσωπικού και μέσων στις 13.00, 26 υδροφόρα στις 14.00 κλιμακώνεται στα 48, στις 15.15 στα 70 και φτάνουμε στις 19.00 στα 88 πυροσβεστικά οχήματα.

Παράλληλα, για να μην σας κουράζω, το σύνολο σχεδόν του εθνικού εναέριου στόλου και των μισθωμένων εναέριων μέσων συμμετέχει στην πυρκαγιά. Στις 16.49 εκδηλώνεται πυρκαγιά στο Νέο Βουτζά στην Καλλιτεχνούπολη, και στις 17.15 έχουμε την άφιξη των πρώτων 22 υδροφόρων οχημάτων και επιπλέον πεζοπόρου τμήματος. Στις 18 κλιμακώνεται περεταίρω στα 33 πυροσβεστικά οχήματα και σταδιακά φτάνουμε στα 56.

Τι είναι η πυρκαγιά για την οποία μιλάμε, αυτή η καταστροφική πυρκαγιά; Αυτή η πυρκαγιά από το σημείο που εκδηλώθηκε στο Νταού Πεντέλης, μεταξύ Καλλιτεχνούπολης και N ταού Πεντέλης από κει εντοπίζεται η εστία της πυρκαγιάς, για να φτάσει στη λεωφόρο Μαραθώνος, απαιτείται κάτι λιγότερο από μιάμιση ώρα. Επιπλέον, εκδηλώνεται στις 18.57 την ίδια μέρα πάντα για τις 23.07 μιλάμε, στον δήμο Ωροπού, στον Κάλαμο πυρκαγιά σε δασική έκταση όπου η κλιμάκωση 19.10 είναι 6 υδροφόρα, κλιμακώθηκε στις 19.20 στα 12 υδροφόρα, για να φτάσουμε στις 20.00 στα 19.

Αυτή είναι η ιστορία στην Αττική των πυρκαγιών όπως αυτή αποτυπώνεται στα στοιχεία που διαθέτει η Πυροσβεστική Υπηρεσία στο επιχειρησιακό της κέντρο. Από εκεί και ύστερα αντιλαμβάνεστε πόσο μικρό είναι το χρονικό διάστημα από την εκδήλωση της πυρκαγιάς μέχρι την απόληξη της, είναι κάτι λιγότερο από μιάμιση ώρα. Είναι καταστροφική πυρκαγιά, αυτό έχω να πω. »

Αρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας, Aντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας:

«Εκφράζουμε τη συντριβή και την οδύνη μας ως Ελληνική Αστυνομία για τον τραγικό θάνατο των συνανθρώπων μας. Εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας στους συγγενείς των νεκρών και των αγνοουμένων.

Ως προς την επιχειρησιακή, υποστηρικτική εμπλοκή της Ελληνικής Αστυνομίας στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην προαναφερθείσα περιοχή, σημειώνονται συνοπτικά τα ακόλουθα:

Καταρχήν οι ειδικές γεωμορφολογικές και λοιπές συνθήκες υπό τις οποίες αναπτύχθηκε η επιχειρησιακή δράση του προσωπικού ήταν αναμφίβολα ακραίες και ιδιαίτερες καθώς και οι θυελλώδεις άνεμοι με φορά προς τις κατοικημένες πευκόφυτες περιοχές, το ευρύ μέτωπο της πυρκαγιάς επί μεγάλου τμήματος 2,5 έως 3 περίπου χιλιομέτρων του βασικού οδικού άξονα της Λ. Μαραθώνα, ο μεγάλος αριθμός ιδίως παραθεριστών και βεβαίως η ταχύτητα μετάδοσης της πυρκαγιάς και η αδυναμία πρόβλεψης από τους πολλούς κατοίκους του επαπειλούμενου κινδύνου επέτειναν, την ούτως η άλλως σε υψηλό βαθμό δυσκολίας και επικινδυνότητας, το επιχειρησιακό έργο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι βασικοί άξονες της λογικής υπό την οποία αναπτύχθηκαν και λειτούργησαν επιχειρησιακά οι αστυνομικές δυνάμεις που διατέθηκαν για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς ήταν οι ακόλουθες:

Διευκόλυνση των πολιτών για την ασφαλή απομάκρυνση τους από την περιοχή της πυρκαγιάς.

Ενημέρωση, αποτροπή όσων επιχειρούσαν να προσεγγίσουν σε επικίνδυνα ή πιθανώς βάσει των υφισταμένων κατά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεδομένων, επικίνδυνα για την ζωή τους σημεία.

Συνδρομή σε οχήματα κατάσβεσης του Πυροσβεστικού Σώματος προκειμένου να προσεγγίζουν τις εστίες της πυρκαγιάς.

Συνεργασία, παροχής συνδρομής προς κάθε Υπηρεσία, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβεστικό Σώμα, Τοπική Αυτοδιοίκηση και γενικά οποιοδήποτε νομικό ή φυσικό πρόσωπο έχριζε βοηθείας.

Ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας στην περιοχή για τόνωση του ηθικού των πολιτών. Οι επιχειρησιακές μας δράσεις εκδηλώθηκαν στην περιοχή με μέτρα τροχαίας, με μέτρα τάξης και συνδρομή σε Υπηρεσίες και φορείς.»

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας:

«Κυρίες και κύριοι πρώτα θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου λύπη και τα συλλυπητήρια για τον τραγικό χαμό τόσων ανθρώπων.

Με την ευκαιρία της σημερινής ενημέρωσης θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι είναι υποχρέωση όλων μας η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και σε ένα τέτοιο πλαίσιο και μόνο γίνεται η σημερινή ενημέρωση.

Σε ότι αφορά τις έρευνες που γίνονται από το Ανακριτικό Τμήμα του Πυροσβεστικού Σώματος σε συνεργασία με υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας θα ήθελα να τονίσω ορισμένα slights, ορισμένες εικόνες που παρουσιάστηκαν πριν στην ενημέρωση και να σας ενημερώσω ότι έχουμε σοβαρές ενδείξεις, σημαντικά ίχνη για εγκληματικές ενέργειες που αφορούν εμπρησμό.

Είδατε στην εικόνα την πρώτη που παρουσιάστηκε σε ό,τι αφορά το δυτικό μέτωπο, δυτικό μέτωπο εννοούμε εμείς την περιοχή των Γερανείων που ήταν και οι πρώτες πυρκαγιές, ότι σε πολύ μικρό χρόνο μετά την έναρξη της πυρκαγιάς και μετά την πρώτη εστία παρουσιάστηκαν πολλές άλλες εστίες και πολλές πυρκαγιές σε πολύ μικρό χρόνο.

Αυτό κάθε λογικό άνθρωπο τον προβληματίζει και έχουμε επικεντρώσει τις έρευνές μας σε αυτό το σημείο. Δεύτερον σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά που ξεκίνησε από την περιοχή της Νταού Πεντέλης, εκεί βέβαια μας προβληματίζουν αρκετά ζητήματα. Αλλά δεν σας κρύβω ότι υπάρχει εύρημα, το οποίο μας έχει οδηγήσει σε ανακριτικές έρευνες οι οποίες προχωρούν με γρήγορο ρυθμό αλλά δεν θέλω να αναφέρω, να ενημερώσω για στοιχεία που θα εμποδίσουν την ανακριτική έρευνα.

Τέλος, αν θέλετε, μας προβληματίζει και ο τελευταίος εμπρησμός που έγινε χθες το βράδυ, τα μεσάνυχτα στη περιοχή της Νέας Μάκρης με δύο εστίες που απείχαν σχεδόν 300 μέτρα πάνω στον ίδιο δρόμο και αυτό μας προβληματίζει για τις ενέργειες κάποιων στην συγκεκριμένη περιοχή.

Θα ήθελα, και θα σας ενημερώσουν στη συνέχεια οι αρμόδιοι, να τονίσω τις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούσαν σε όλη την περιοχή ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής και επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την ιδιαίτερη αυτοθυσία και αυταπάρνηση των πυροσβεστών και των αστυνομικών όπως και των εθελοντών και των απλών πολιτών που βοήθησαν με όλες τους τις δυνάμεις για τον περιορισμό των απωλειών.

Στη συνέχεια θα σας ενημερώσουν και οι ειδικοί, οι Υπαρχηγοί και ο Μετεωρολόγος του Πυροσβεστικού Σώματος οι οποίοι θα μπουν σε λεπτομέρειες πάνω στα ζητήματα αυτά και φυσικά στη συνέχεια θα απαντήσουν στις ερωτήσεις σας. Σας ευχαριστώ».

Πηγή: news247

Όλη η επικαιρότητα