Υγεία

Τρανς λιπαρά: Ευρωπαϊκό «μπλόκο» για το καλό της καρδιά μας

Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια προσπάθεια αναχαίτισης των καρδιαγγειακών νοσημάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων, αποφάσισε να περιορίσει από τις 2 Απριλίου του 2021 στα 2 γραμμάρια των βιομηχανικώς παραγόμενων τρανς λιπαρών ανά 100 γραμμάρια λίπους στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε, σήμερα Τετάρτη, σχετικό κανονισμό σύμφωνα με τον οποίο περιορίζονται οι ποσότητες των τρανς λιπαρών σε προϊόντα διατροφής, όπως τα σνακς, σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της καρδιακής νόσου και των εγκεφαλικών επεισοδίων στην Ευρώπη.

Όπως είναι ήδη γνωστό, τα βιομηχανικώς παραγόμενα τρανς λιπαρά οξέα, όπως η μαργαρίνη και ορισμένα φυτικά λιπαρά, είναι ιδιαιτέρως δημοφιλή στις εταιρείες παραγωγής τροφίμων καθώς είναι φθηνά και μακράς διάρκειας.

Αλλά η σχέση των τρανς λιπαρών με τις καρδιαγγειακές παθήσεις είναι δεδομένη και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ευθύνονται για περισσότερους από 500.000 θανάτους ετησίως.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια προσπάθεια αναχαίτισης των καρδιαγγειακών νοσημάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων στην ΕΕ, αποφάσισε να περιορίσει από τις 2 Απριλίου του 2021 στα 2 γραμμάρια των βιομηχανικώς παραγόμενων τρανς λιπαρών ανά 100 γραμμάρια λίπους στα τρόφιμα.

Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό οι χονδρέμποροι πρέπει να ενημερώνουν τους λιανοπωλητές για κάθε τρόφιμο που περιέχει περισσότερα τρανς λιπαρά από το προαναφερόμενο όριο.

«Το μέτρο αυτό έχει στόχο να προστατεύσει την υγεία των καταναλωτών και να παράσχει στους Ευρωπαίους υγιεινότερες διατροφικές επιλογές», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων και άλλοι σχετικοί θεσμικοί φορείς έχουν διενεργήσει μελέτες με στόχο την μείωση της κατανάλωσης των τρανς λιπαρών στο ελάχιστο δυνατόν.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι τον Μάιο του 2018 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε το σχέδιο του για την εξάλειψη της χρήσης των τρανς λιπαρών σε όλες τις χώρες, από τις πλουσιότερες μέχρι τις φτωχότερες.

via 

Όλη η επικαιρότητα