Αποδράσεις

Τρία χωριά όνειρο στην Ήπειρο

Ακούστε το άρθρο

Επιβλητικοί ορεινοί όγκοι, ποτάμια με γάργαρο νερό και πλούσιο φυσικό περιβάλλον εναλλάσσονται αρμονικά με δημοφιλείς προορισμούς και γραφικά χωριά που μαγνητίζουν τον επισκέπτη με την αυθεντικότητα και την γνήσια και ανεπιτήδευτη ομορφιά τους.

Η Ήπειρος έχει να αναδείξει υπέροχα και αμέτρητα χωριά για τους λάτρεις της ηρεμίας και της χαλάρωσης. Τρία από αυτά ακολουθούν παρακάτω εντυπωσιάζοντας και μαγεύοντας τους επισκέπτες τους με την ανόθευτη και αυθεντική ομορφιά τους.

Πυρσόγιαννη

Τα Μαστοροχώρια αποτελούν πατρίδα των φημισμένων μαστόρων της πέτρας που έχουν αφήσει εντυπωσιακά μνημεία (γεφύρια, μοναστήρια, αρχοντικά κ.α.) σε διάφορα σημεία της χώρας μας αλλά και των Βαλκανίων, καθώς και αρκετών καλλιτεχνών –κυρίως αγιογράφων, ξυλογλυπτών κ.α., με την Πυρσόγιαννη να είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά από αυτά.

Τα σπίτια της, που χρονολογούνται από τον 17ο αι., σε συνδυασμό με τα πέτρινα καλντερίμια και τις εντυπωσιακές, πέτρινες βρύσες δημιουργούν ένα μοναδικό σκηνικό που ταξιδεύει πίσω στο χρόνο. Το χωριό συναντάται σε απόσταση 30 χλμ. από την Κόντισα.

Συρράκο

Σε απόσταση 53 χλμ. περίπου από τα Ιωάννινα, φωλιασμένο σε μια πλαγιά του όρους Λάκμος, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, το Συρράκο γοητεύει με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά του. Χαρακτηρισμένο παραδοσιακός οικισμός, αποτελεί διαμάντι της λαϊκής ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής.

Μέσα σε λίγα βήματα από την πέτρινη πύλη, όπου υπάρχει χώρος στάθμευσης για τα αυτοκίνητα, πραγματοποιείται ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο. Η βόλτα στα πέτρινα καλντερίμια και την πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια που προστατεύουν με τον ίσκιο τους το ναό του Αγίου Νικολάου και η επίσκεψη το λαογραφικό μουσείο όπου στεγάζεται στο σπίτι του Κώστα Κρυστάλλη στα όσα αξίζει να δει κανείς στο χωριό.

Βίτσα, Ζαγόρι

Ένα παραδοσιακό χωριό στην καρδιά του Ζαγορίου, που συνδυάζει το πλούσιο φυσικό περιβάλλον με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Η Βίτσα, χτισμένη αμφιθεατρικά στο κεντρικό Ζαγόρι, βρίσκεται στην είσοδο του Βίκου, σε απόσταση 35 χλμ. από τα Γιάννενα.

Χωρισμένη στην Άνω και Κάτω Βίτσα, είναι γεμάτη με πέτρινα σπίτια, εκκλησίες, δρόμους και πλατείες  που εντυπωσιάζουν από την πρώτη στιγμή τον επισκέπτη.

via

Όλη η επικαιρότητα