Ηλεία

Τριανταφυλλιά Νιάρχου: Μια γυναίκα, «στυλοβάτης» της παράδοσης

Ακούστε το άρθρο

Το σημερινό «Άρωμα Γυναίκας»  έχει άρωμα…παράδοσης, γιατί το όνομα της Τριανταφυλλιάς Νιάρχου, είναι συνυφασμένο με την άοκνη προσπάθεια της για τη διάσωση, διατήρηση και διάδοση της  παράδοσης του τόπου μας, μέσα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλίδονας «Σάρενα», με τα πολλά και δραστήρια μέλη του, το όνομα του οποίου ακούγεται συχνά και έξω από τα μικρά όρια της Ηλείας.

Από τη Νάνσυ Σπυροπούλου
n_spyropoulou@yahoo.gr

Έχει άρωμα…χωριού, σαν το φρεσκοψημένο ψωμί που βγήκε από τον ξυλόφουρνο, σαν το γεμάτο μυρωδικά φαγητό που «σπάει» τις μύτες της γειτονιάς, σαν το ποτισμένο με σιρόπι γλυκό με πλάστη που ευφραίνει ουρανίσκους, σαν τον ήχο από την κουδούνα του σχολείου, σαν τις τραγουδισμένες χαρές  – αλλά και τις λύπες, Αυτό είναι παράδοση. Είναι οι εικόνες, τα χρώματα και τα αρώματα μιας μικρής κοινωνίας που κράτα «Θερμοπύλες» και στο διάβα των χρόνων «φέρνει» μαζί της το παρελθόν. Γιατί λαός χωρίς παρελθόν, δεν έχει παρόν και μέλλον…

Τι σημαίνει παράδοση για εσάς;

Η παράδοση είναι μια αλυσίδα  που συνδέει τις γενιές μεταξύ  τους, και δεν υπάρχει χάσμα. Αποτελεί δε προϋπόθεση  για την ύπαρξη του πολιτισμού, ο οποίος δεν δημιουργείται από το μηδέν, αλλά είναι ριζωμένος στον πολιτισμό των γενιών που πέρασαν. Όταν ένας λαός  ξεχάσει την παράδοσή του είναι σαν τον άνθρωπο που έχει χάσει το μνημονικό του και έχει πάθει αμνησία. Για να κρατήσουμε την ιστορική μας φυσιογνωμία, χρειάζεται η παραδοσιακή γνώση. Η παράδοση είναι η λάμπα στο δρόμο για το μέλλον.

Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Σάρενα»

Δεν το αποφάσισα εγώ, αλλά οι πατριώτες μου που  πριν από 18 χρόνια με εξέλεξαν και μου έδωσαν εντολή  να ασχοληθώ  με το Σύλλογο. Ο στόχος μου ήταν το χωριό μου και μόνο το χωριό, και έπρεπε να φανώ αντάξια της εμπιστοσύνης τους. Αμέτρητες οι ώρες από τον προσωπικό μου χρόνο. Πολλές φορές απορώ με τον ίδιο μου τον εαυτόν «μα όλα αυτά έχουν περάσει από μένα». Έχουμε κατορθώσει, φυσικά  σε συνεργασία με τους συνεργάτες μου, οι οποίοι πάντα στηρίζουν τις προτάσεις μου, να είναι ο Σύλλογος μας  ένα γερό στήριγμα της ελληνικής μας παράδοσης. Δηλαδή, έχουμε μεταβάλλει την παράδοση μας από «μουσειακό είδος» σε ζωντανό οργανισμό και με τις εκδηλώσεις μας κάνουμε πιο σαφείς τις ιδέες μας, και σταθεροποιούμε τις  πανανθρώπινες αξίες μας.

Όλα τα οφείλω στους πατριώτες  μου  που με την επιλογή τους μου έδωσαν την ευκαιρία να αξιοποιήσω τις δυνατότητες του μυαλού  μου, ποτέ για προσωπικό  μου συμφέρον, αλλά για το καλό του χωριού μου, του τόπου που γεννήθηκα. Χάλασα σχέσεις με συγγενικά και φιλικά πρόσωπα  γιατί δεν στήριξα προσωπικά τους συμφέροντα.

Ποιο είναι το δικό σας κέρδος ασχολούμενη με τον πολιτισμό και την παράδοση;

Με γεμίζει ενέργεια και αισιοδοξία. Είμαι ικανοποιημένη τα μέγιστα  που προβάλλεται το χωριό μου και οι άνθρωποί του.  Στον Νομό Ηλείας,  πάνω απ’ όλα είναι το χωριό  μου.  Και εκτός των ορίων του, υπεραμύνομαι τον Νομό μας και δεν σταματώ να  διακηρύττω ότι είμαστε στη γη της επαγγελίας.  Δεν μπορώ να δω άλλον ομορφότερο τόπο από τον δικό μας. Ίσως είναι εγωιστικό, αλλά  δε με ενοχλεί καθόλου.

Το μεγαλύτερο κέρδος μου είναι ότι έχω μεταδώσει στα παιδιά  μου  την έννοια  του εθελοντισμού, τις γνώσεις της παράδοσης μας και τα έχω πάντα δίπλα μου και με στηρίζουν, αλλά και πάντα μου προτείνουν νέα πράγματα να εμπλουτίζουμε τις εκδηλώσεις μας.  Γνώρισα πολλές προσωπικότητες, απόκτησα πολύτιμες εμπειρίες  τις οποίες  πάντα προσπαθώ να μεταδώσω στους συνεργάτες μου, αλλά και σε αλλά Δ.Σ  Πολιτιστικών Συλλόγων όταν ζητούν τη γνώμη  μου.

Υπήρχαν δυσκολίες στην πορεία, που σας έκαναν να σκεφτείτε να εγκαταλείψετε;

Όπου υπάρχει δράση υπάρχει και αντίδραση. Οι δυσκολίες είναι  πάρα πολλές και δε φαίνονται στο ευρύ κοινό, γιατί ο κόσμος βλέπει το, αποτέλεσμα. Και μέχρι να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα πολλά «αγκάθια» έμπαιναν στα πόδια μου. Αλλά, έσκυβα τα έβγαζα και συνέχιζα… Το ευτύχημα ήταν και είναι ότι στη Δημοκρατία λειτουργούμε με την πλειοψηφία.  Πάντα η μειοψηφία δημιουργούσε και δημιουργεί τα προβλήματα. Τους αφήνουμε πίσω και προχωράμε με όσους μας ακολουθούν.  Μπορεί να ξεπερνούσα όλες τις πικρίες, γιατί ήμουν γεμάτη από εκτίμηση , αναγνώριση και αγάπη, αλλά υπάρχουν και πράγματα που όσο και να θέλεις, δεν μπορείς να τα ξεπεράσεις. Όπως η ψευτιά και η συκοφαντία…Κάτι παρόμοια με έκαναν να μην θέσω υποψηφιότητα στις τελευταίες εκλογές. Η πλειοψηφία όμως της Γ.Σ. πήρε την τύχη του συλλόγου στα χέρια της, και έκανα ένα βήμα πίσω, βλέποντας τα πρόσωπα των μελών του που τόσα χρόνια με στήριξαν. Σκέφτηκα ότι δεν είναι δυνατόν να εγκαταλείψω αυτούς τους ανθρώπους και το χωριό  μου  γιατί το θέλει μια μικρή μειοψηφία.

Η πολιτεία στηρίζει αυτές τις δράσεις των συλλόγων

Είναι λίγο δύσκολο να απαντήσω όπως ακριβώς νοιώθω, παρότι με διακρίνει η ειλικρίνεια, την οποία όταν την εκφράσεις αποκτάς πολλούς εχθρούς… Θα μπορούσε  να υπάρχει μεγαλύτερη στήριξη. Οφείλω όμως να ομολογήσω ότι έχω τη στήριξη της Περιφρ. Ενότητας Ηλείας κάθε χρόνο στην Ημέρα του Πολιτισμού. Μπορεί να μην με ικανοποιεί  η οικονομική στήριξη, αλλά στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, είναι στήριξη καλή. Και από το Δήμο έχω στήριξη, όχι όμως αυτή που θα περίμενα. Δεν πειράζει όμως δεν τα μετράω και πολύ . Άλλωστε οι Σύλλογοι δεν είναι να μαζεύουν λεφτά στις τράπεζες.

Τι σχέση έχουν οι νέοι με την παράδοση; Και τι συμβουλή θα τους δίνατε;

Πολλές φορές έχω προβληματιστεί με τη συμπεριφορά των νέων απέναντι στην παράδοση.  Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι παραδόσεις και τα έθιμα, πρώτα ξεκινούν από την οικογένειά μας και δεύτερον από τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς. Γιατί οι εκδρομές των σχολείων, μια – δυο φορές το χρόνο να μην είναι σε Λαογραφικά Μουσεία του τόπου μας; Μήπως θα έπρεπε να το σκεφτούν οι Διευθυντές και οι Σύλλογοι Διδασκόντων και να διοργανώνουν τέτοιες εκδρομές; Πρέπει να δίνουμε κίνητρα στα παιδιά να μαθαίνουν και να προβληματίζονται. Τα Μουσεία, δεν πρέπει να θεωρούνται «νεκροταφεία του παρελθόντος». Είναι χώροι που διαφυλάσσεται η προγονική ψυχή και προβάλλουν όσο κανένας άλλος τον πολιτισμό μας, το κοινωνικό μας επίπεδο και την ευμάρεια των κατοίκων της περιοχή.

Οι τοπικές κοινωνίες σε απόλυτη συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, την Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορούν να μεθοδεύουν να προγραμματίζουν, να οργανώνουν και να παρουσιάζουν πολιτιστικά δρώμενα, που να δημιουργούν πολιτιστικό τουρισμό που θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει οι νέοι να κάνουν ένα βήμα μπροστά  να συμμετέχουν . Και τον χαρακτήρα τους θα βοηθήσουν και θα εισπράττουν την εκτίμηση και την αγάπη όλων αυτών που αναγνωρίζουν τις προσπάθειές τους και θα νοιώθουν υπερηφάνεια και ηθική ικανοποίηση.

Όλη η επικαιρότητα