Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Τριφυλία: “Ρουκέτες” παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο για τα στερεά απόβλητα

Ακούστε το άρθρο
Απρόβλεπτες διαστάσεις λαμβάνει στην Τριφυλία το θέμα της εναπόθεσης και διαχείρισης στερεών αποβλήτων καθώς η περιοχή ρίψης απορριμμάτων στο Αλιμάκι Κυπαρισσίας έχει ξεπεράσει τα όρια αντοχής της, δοκιμάζοντας μάλιστα την υπομονή των κατοίκων της περιοχής.
Καυτό ήταν μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας το Δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας στο οποίο όπως ήταν λογικό κυριαρχεί το θέμα των απορριμμάτων, με “ρουκέτες” των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για την χωροθέτηση, την παράνομη χωματερή, την αποκατάσταση και προσωρινή αποθήκευση των στερεών αποβλήτων με ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων που ανέβασαν τους τόνους της συζήτησης.
Καποδίστριας, Καλλικράτης και σε λίγο Κλεισθένης
αλλά το πρόβλημα παραμένει
Αν αναλογιστεί κανείς ότι στο ίδιο Δ.Σ. είχε γίνει επίσημα η παραδοχή από αξιωματούχο το 2015 μετά την ανάληψη της νέας Δημοτικής αρχής ότι “το πρόβλημα κρυβόταν κάτω από το χαλάκι της αδιαφορίας”, προερχόμενο από τον πρώην Καποδιστριακό Δήμο που μόλις έγινε…Καλλικρατικός τελικά αντί να διορθωθεί το πρόβλημα…επιδεινώθηκε. Με 3 Δημοτικές περιοχές όπου η περισυλλογή διεξάγεται από ιδιώτη, με μεταχειρισμένα και ενίοτε…ζημιάρικα απορριμματοφόρα ήρθε η σειρά για το Αλιμάκι με το πρόστιμο της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Το Αλιμάκι από το 2016 έχει φτάσει στα όριά του
Μάλιστα τον  Δεκέμβριο του 2016 το θέμα ήρθε στο Δ.Σ. πριν τις 20/12 καθώς κινδύνεψε η περιοχή γράφοντας τότε ότι “Το θέμα της χωματερής στο Αλιμάκι προκαλεί κραδασμούς στο Δ.Σ. Τριφυλίας καθώς δέχεται σκουπίδια από όλη την Τριφυλία. Μάλιστα, όπως έχουν αναφέρει κάτοικοι, μέχρι πριν λίγες μέρες και ενώ ο σκουπιδότοπος ήταν στις φλόγες, απορριμματοφόρα του δήμου Τριφυλίας μετέφεραν και εναπόθεταν σκουπίδια εκεί που ήταν η φωτιά… Οι κάτοικοι τονίζουν με έμφαση πως, τα σκουπίδια στον παράνομο σκουπιδότοπο στο Αλιμάκι καίγονται από το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου και δηλητηριάζουν τον αέρα που αναπνέουν με αναθυμιάσεις, ρυπαίνουν το περιβάλλον και μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα”. Μάλιστα νέες αυτοσχέδιες χωματερές υπάρχουν ήδη κοντά στο γήπεδο των Φιλιατρών, ενώ σκουπίδια μαζεύει σύμφωνα με πληροφορίες και ο χώρος παλιού αμαξοστασίου νότια των Γαργαλιάνων.
Πέρα από τις όποιες πολιτικές προεκτάσεις του θέματος ενέχει κυρίως κοινωνικούς κραδασμούς καθώς αν ο εργολάβος προχωρήσει στην παράδοση των έργων της χωματερής που αποκαθίσταται και άμεσα στην επιχωμάτωση της νέας παράνομης χωματερής, οι κάτοικοι έχουν δηλώσει ότι δεν..θα “περάσει ούτε τσάντα” από την περιοχή. Το θέμα που καίει στο Δ.Σ. Τριφυλίας πάντως είναι αν προχώρησαν οι χρηματοδοτήσεις για το χώρο προσωρινής διαχείρισης σε περιοχή των Γαργαλιάνων με αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή όπως η μείωση των δημοτικών τελών…

Όλη η επικαιρότητα