Categories: Αποδράσεις

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος 2023: 5+1 κοντινοί προορισμοί που θα σας μαγέψουν!

Share

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος είναι η ιδανική ευκαιρία για μια σύντομη απόδραση από την καθημερινότητα, και για πολλούς, ίσως η «επίσημη» έναρξη του καλοκαιριού.

Στο #Patrisnews, φτιάξαμε μια λίστα, με μερικούς από τους πιο όμορφους και συνάμα -κοντινούς στην Ηλεία- προορισμούς, για να κάνεις τις βουτιές σου, και να πάρεις μια πρώτη «γεύση» από καλοκαιρινές διακοπές.

Ελαφόνησος

Ελαφόνησος… η σαγηνευτική! Ένας μαγευτικός προορισμός, ο οποίος απέχει πέντε περίπου ώρες από την Ηλεία. Κι αν είσαι από αυτούς που ζαλίζονται στο καράβι, μην ανησυχείς καθόλου. Το φέρυ κάνει μόλις 10 λεπτά για να φτάσει από την Πούντα στον επίγειο παράδεισο της Ελαφονήσου.

Η Ελαφόνησος, η οποία φημίζεται για τα τυρκουάζ κρυστάλλινα νερά της και τις απέραντες χρυσαφένιες αμμουδιές της, κατοικούνταν από την αρχαιότητα. Τότε μάλιστα, ήταν χερσόνησος, και είχε το όνομα Όνου Γνάθος. Σύμφωνα με τον Παυσανία, της είχαν δώσει αυτό το όνομα γιατί το σχήμα της θύμιζε μασέλα γαϊδουριού. Το σημερινό της όνομα, όπως θα είναι εύκολο να φανταστεί κανείς, οφείλεται στους μεγάλους πληθυσμούς ελαφιών που ζούσαν κάποτε εκεί.

Photo by Nick Panourgias on Unsplash

Αν έχεις σκοπό να επισκεφτείς για πρώτη φορά το νησί, πρέπει να έχεις στο μυαλό σου, πως Ελαφόνησος δεν είναι μόνο… η παραλία του Σίμου. Δε λέω, είναι στ’ αλήθεια ένα πανέμορφο μέρος, αλλά αξίζει να επισκεφτείς και άλλες, λιγότερο δημοφιλείς, αλλά εξίσου συγκλονιστικές παραλίες. Πολύ κοντά στην παραλία του Σίμου, θα βρεις την παραλία της Λεύκης, ενώ στα δυτικά του νησιού, θα κολυμπήσεις στα καταγάλανα νερά της παραλίας της Παναγιάς.

Ακόμη, αξίζει να κάνεις τις βουτιές σου, στους όρμους Σαρακήνικο και Φράγκος, αλλά και στην παραλία Κοντογόνι. Παράλληλα, εάν είσαι λάτρης των θαλάσσιων δραστηριοτήτων (surf, wind surf και kite), βρίσκεσαι στο κατάλληλο νησί.

Τέλος, ετοιμάσου να ζήσεις μια μοναδική εμπειρία, φορώντας απλά μια μάσκα κι ένα ζευγάρι βατραχοπέδιλα. Αυτά αρκούν, για να δεις το σημαντικότερο αξιοθέατο του νησιού, τον βυθισμένο οικισμό, στο Παυλοπέτρι ή αλλιώς, την «ελληνική Ατλαντίδα», μια από τις αρχαιότερες βυθισμένες πολιτείες στον κόσμο.

Κυπαρίσσι Λακωνίας

Το χωριό Κυπαρίσσι, στη Λακωνία, είναι ένας καλά κρυμμένος θησαυρός, και απέχει περίπου πέντε ώρες από την Ηλεία. Το παραθαλάσσιο χωριό, που πήρε το όνομα του από τα κυπαρίσσια τα οποία «στολίζουν» την περιοχή, και έχει χτιστεί στη θέση της αρχαίας πόλης Κύφαντα, γνωστή για τα πηγαία νερά της, είναι κρυμμένο πίσω από βραχώδεις εκτάσεις και πυκνή βλάστηση, και βρέχεται από το Μυρτώο Πέλαγος. Είναι χαρακτηριστικό, πως μέχρι και το 1970 (!), το χωριό ήταν απομονωμένο από την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς δεν υπήρχε οδικό δίκτυο. Ο λόγος που είχε χτιστεί τόσο απόμερα, ήταν για προστασία από τους πειρατές που λεηλατούσαν τις ακτές της Πελοποννήσου.

Σήμερα αποτελεί έναν δημοφιλή θερινό προορισμό. Ο επισκέπτης πέρα από το να απολαύσει το φυσικό τοπίο, μπορεί να περιηγηθεί σε σημαντικά μνημεία που βρίσκονται στην περιοχή, όπως το Ασκληπιείο της Βρύσης. Ένας κάστρο βυζαντινής προέλευσης στην περιοχή Καστέλλι, καθώς και στην αρχαία πόλη των Κυφάντων. Φυσικά, θα φορέσεις το μαγιό σου και θα απολαύσεις τα κρυστάλλινα νερά, στις παραλίες της Μεγάλης Άμμου, και της Αγίας Κυριακής.

Αρχαία Επίδαυρος

Μπορεί οι παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου να μην έχουν ξεκινήσει ακόμη, όμως υπάρχει κι ένας ακόμη σημαντικός λόγος, που θα σε παρακινήσει να επισκεφτείς την περιοχή. Κι αυτός είναι φυσικά οι εντυπωσιακές παραλίες της Αρχαίας (ή Παλαιάς) Επιδαύρου, οι οποίες απέχουν τρεισήμισι με τέσσερις ώρες από την Ηλεία.

Από την χαμένη Ατλαντίδα της Ελαφονήσου, πάμε στην χαμένη Ατλαντίδα της Αργολίδας. Κάτω από τα τυρκουάζ νερά, ένα μικρό τμήμα της αρχαίας πόλης σε περιμένει για να το εξερευνήσεις. Μυκηναϊκοί τάφοι, αμφορείς και τείχη, διακρίνονται ακόμη και με γυμνό μάτι.

Στην Αρχαία Επίδαυρο, θα βρεις ακόμη την παραλία Νησί -προσβάσιμη σε ΑΜΕΑ και με πεντακάθαρα νερά-, αλλά την Βαγιωνιά, μια παραλία ήσυχη γεμάτη δέντρα, και με κρυστάλλινα νερά.

Ένα ακόμη μοναδικό σημείο που αξίζει να επισκεφτείς, είναι η παραλία της Πολεμάρχας, η οποία αποτελείται από δύο υπέροχες ακρογιαλιές με σμαραγδένια νερά, κι ένα πευκόδασος που θα σε μαγέψει και θα σου χαρίσει μια υπέροχη σκιά.

Ζάκυνθος

Από το λιμάνι της Κυλλήνης, δεν θες ούτε μια ώρα για να φτάσεις στο μαγευτικό «νησί των ποιητών». Η Ζάκυνθος είναι ένα νησί πολύ εύκολα προσβάσιμο, κι ένας προορισμός γεμάτος ομορφιές. Ξεκινώντας από τα βασικά, δεν γίνεται να πας στη Ζάκυνθο, και να μη γυρίσεις πίσω με μια φωτογραφία από το Ναυάγιο. Δεν θα πας όμως μόνο για την φωτογραφία… Σίγουρα θα απολαύσεις τον ήλιο πάνω στην λευκή άμμο, αλλά και θα βουτήξεις στα καταγάλανα νερά.

Photo by Raimond Klavins on Unsplash

Το φιόρο του Λεβάντε έχει πολλές παραμυθένιες παραλίες, και σου προτείνουμε να σεργιανίσεις σε κάθε μια από αυτές. Αλυκές, Αλυκανάς, Άγιος Σώστης, Άγιος Νικόλαος, Βασιλικός, Αργάσι, Άγιος Νικόλαος, Μπανάνα, Δάφνη, Γέρακας, Καλαμάκι, Κερί, Μαραθονήσι, Πόρτο Κούκλα, Πόρτο Ρώμα, Τσιλιβί… και σίγουρα έχω ξεχάσει κάποιες!

Πέρα όμως από τις βουτιές, στη Ζάκυνθο θα χορτάσεις βόλτες. Το νησί είναι γεμάτο από ειδυλλιακά φυσικά τοπία, και κατά την διάρκεια των θερινών μηνών, κάθε δρομάκι σφύζει από ζωή.

Υ.Γ.: Μην παραλείψεις να θαυμάσεις το νησί από ψηλά, στον λόφο της Μπόχαλης.

Ιθάκη

Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη… μην ανησυχείς, δεν είναι τόσο μακρύς ο δρόμος. Αν ξεκινήσεις από την Ηλεία, θα χρειαστείς περίπου πέντε ώρες για να φτάσεις στο νησί του Οδυσσέα.

Γι αυτό το καταπράσινο μικρό νησί του Ιουνίου, γράφονται ποιήματα, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα… και όχι άδικα. Η ομορφιά του είναι παραδεισένια.

Στην Ιθάκη θα βρεις δύσκολα άμμο. Οι παραλίες στο νησί, είναι βοτσαλωτές, περικυκλωμένες από καταπράσινα δέντρα και τα νερά… διάφανα!

Λούτσα, Δεξά, Σκίνος, Σαρακήνικο, Φιλιατρό, Γιδάκι και Καρβούλια είναι μερικές μόνο από τις παραλίες, που ακόμη και μια φορά να κολυμπήσεις στα νερά τους, θα το θυμάσαι για πάντα.

Εάν βρεθείς στο νησί, μη χάσεις την ευκαιρία να περιηγηθείς στα μεσαιωνικά ερείπια της Παλαιοχώρας, στην ομηρική θέση Κόρακος Πέτρα ή στα ερείπια της αρχαίας πόλης «Αλαλκομένες».

Καρδαμύλη

Μόλις τρεις ώρες μακριά από την Ηλεία, βρίσκεται το «στολίδι» της Μεσσηνιακής Μάνης… ή αλλιώς, η Καρδαμύλη.

Πριν από λίγα χρόνια το περιοδικό Travel+Leisure, την έβαλε μέσα στη λίστα με τα 25 ομορφότερα χωριά της Ευρώπη. Κι αυτή η λεπτομέρεια μοιάζει σαφώς πολύ ασήμαντη μπροστά στο απαράμιλλο κάλος της Καρδαμύλης.

Στην σκιά του Ταΰγετου, το μικρό παραθαλάσσιο χωριό, με τα πετρόχτιστα σοκάκια, και τις ολάνθιστες αυλές, θα σας κλέψει την καρδιά.

Το ίδιο και οι παραλίες του, με τα κατάλευκα βότσαλα. Μέσα στο χωριό, θα βρείς την παραλία Ριτσά, όμως αξίζει να διανύσεις μερικά χιλιόμετρα ακόμη (πολύ λίγα), για να βρεθείς σε δύο από τις πιο όμορφες παραλίες της Πελοποννήσου, τα Δεφίνια και τον Φονέα.

Τα νερά εκεί είναι καταγάλανα και πεντακάθαρα, ενώ η ομορφιά του φυσικού τοπίου θα σου κόψει την ανάσα.