Αποδράσεις

Τριήμερο Καθαράς Δευτέρας 2023: 5 ιδανικοί προορισμοί κοντά στην Ηλεία

Η συντακτική ομάδα του Patrisnews, επέλεξε για εσάς πέντε υπέροχους, προορισμούς, κοντά στην Ηλεία, για να συνδυάσετε τις τελευταίες καρναβαλικές εκδηλώσεις με τα παραδοσιακά Κούλουμα, και να περάσετε πανέμορφα!
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ημέρες μας χωρίζουν από το τελευταίο τριήμερο του φετινού χειμώνα, το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, κι αν είσαι κι εσύ από αυτούς που όταν ακούνε τη λέξη τριήμερο, ονειρεύονται εξορμήσεις, τότε διαβάζεις το σωστό άρθρο.

Μετά από αρκετή έρευνα, η συντακτική ομάδα του Patrisnews, επέλεξε για εσάς πέντε υπέροχους, προορισμούς, κοντά στην Ηλεία, για να συνδυάσετε τις τελευταίες καρναβαλικές εκδηλώσεις με τα παραδοσιακά Κούλουμα, και να περάσετε πανέμορφα!

Πάτρα

Η βασίλισσα του καρναβαλιού, δεν θα μπορούσε παρά να είναι πρώτη σε αυτή τη λίστα. Η Πάτρα για ακόμη μια Αποκριά έχει την τιμητική της.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, πραγματοποιήθηκε το καρναβάλι των μικρών, και οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση που ξεκινά το πρωί της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς, και ολοκληρώνεται το βράδυ, με την καύση του βασιλιά καρνάβαλου.

Μικροί και μεγάλοι φορούν τις στολές τους, και η πόλη χορεύει σε ξέφρενους ρυθμούς.

Την Καθαρά Δευτέρα, οι πατρινοί και όσοι επισκέπτες παρέμειναν στην πόλη μετά το πέρας του καρναβαλιού, μαζεύονται στην Πλαζ και στο Νότιο Πάρκο, όπου ο δήμος διοργανώνει εκδηλώσεις, με παραδοσιακούς χορούς και σαρακοστιανά εδέσματα.

Λαγκάδια

Η Ορεινή Αρκαδία, και τα μαγευτικά της χωριά έχουν σταθερή θέση στις ταξιδιωτικές μας προτάσεις, κάθε εποχή του χρόνου. Για το τριήμερο της Καθαρά Δευτέρας, σας προτείνουμε ένα χωριό, πραγματικό κόσμημα, τα γραφικά Λαγκάδια. Αμφιθεατρικά χτισμένα σε μια καταπράσινη πλαγιά που αγγίζει σχεδόν τα 1.000 μ. υψόμετρο, τα Λαγκάδια είναι από τα πιο όμορφα χωριά της Πελοποννήσου.

Τα τελευταία χρόνια, στο χωριό πραγματοποιείται το Λαγκαδινό καρναβάλι, ένα καλλιτεχνικό φεστιβάλ που γίνεται με πρωτοβουλία του συλλόγου νέων η «Δράση» και περιλαμβάνει γλέντι με παραδοσιακή μουσική, αναβίωση εθίμων και την αρκαδική καρναβαλική παρέλαση.

Την Καθαρά Δευτέρα, πριν πάρετε το δρόμο της επιστροφής, μην παραλείψετε να απολαύσετε παραδοσιακά πιάτα, και ντόπιο τσίπουρο σε κάποια ταβέρνα της περιοχής.

Ερμιόνη

Η παραθαλάσσια γραφική κωμόπολη της Αργολίδας, δεν είναι ένας κλασικός χειμερινός προορισμός, η ομορφιά της όμως καταφέρνει και σαγηνεύει τους επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου. Η Ερμιόνη βρίσκεται μια ανάσα από το Πόρτο Χέλι, και είναι χτισμένη σε κλειστό κόλπο, με θαυμάσιο φυσικό λιμάνι και πολύ πράσινο τριγύρω.

Την Καθαρά Δευτέρα πραγματοποιείται στην περιοχή η ξακουστή «γιορτή των ψαράδων». Το εορταστικό σκηνικό στήνεται στο λόφο της Ερμιόνης.

(EUROKINISSI)

Εκεί οι ψαράδες της περιοχής προσφέρουν, με τη βοήθεια του δήμου, σε κατοίκους και επισκέπτες θαλασσινά που έχουν αλιεύσει, ενώ ακολουθεί ένα υπαίθριο γλέντι με μουσική και χορούς.

Νέδουσα

Η Νέδουσα, είναι ένας σχετικά άγνωστος, αλλά ιδιαίτερα ξεχωριστός προορισμός. Είναι ένα καταπράσινο, γραφικό χωριό, κτισμένο σε υψόμετρο 701 στον βορειοδυτικό Ταΰγετο. Απέχει λιγότερο από είκοσι χιλιόμετρα από την Καλαμάτα, και έχει περίπου εκατό μόνιμους κατοίκους. Το φυσικό τοπίο, σου κόβει την ανάσα, ενώ αν είσαι λάτρης των ορεινών αθλημάτων, πρέπει να γνωρίζεις πως στην περιοχή υπάρχει Αναρριχητικό Πάρκο.

Την Καθαρά Δευτέρα, στο χωριό αναβιώνει το δρώμενο της Ευετηρίας (ένα είδος «λαϊκού θεάτρου») το οποίο αποτελείται από μία σειρά πράξεων και έχει τις ρίζες του στην αρχαία Διονυσιακή λατρεία. Το έθιμο αναπαριστά τη γέννηση της ζωής, την καρποφορία της φύσης, αλλά και το θάνατο, μέσα από τη σατιρική διάθεση των μεταμφιεσμένων, που είναι ζωσμένοι με κουδούνια.

Οι μεταμφιεσμένοι πηγαίνουν στα σπίτια και παίρνουν αυτά που τους προσφέρουν οι κάτοικοι. Το δρώμενο συνεχίζεται με το όργωμα της γης και τη σπορά, ενώ ακολουθεί ο γάμος που συμβολίζει την αναπαραγωγή και ολοκληρώνεται με την κηδεία και την ανάσταση. Όσοι συμμετέχουν στο δρώμενο κυκλοφορούν με μουντζουρωμένα πρόσωπα για να ξορκίζουν το κακό, ενώ το έθιμο ολοκληρώνεται με γλέντι.

Ναύπακτος

H Ναύπακτος με τη βενετσιάνικη φινέτσα της, είναι ακόμη μια πόλη, ιδανική, για σύντομη απόδραση. Η καστροπολιτεία, το Ενετικό Λιμάνι, τα τείχη και τα παλιά δρομάκια θα σας ταξιδέψουν σε μιαν άλλη εποχή, ενώ αν ο καιρός είναι τόσο καλός όσο προβλέπουν οι μετεωρολόγοι θα ευχαριστηθείτε περιπάτους πλάι στη θάλασσα.

Photo by Jason Blackeye on Unsplash

Κάθε χρόνο την παραμονή της Αποκριάς, στην περιοχή αναβιώνει  το έθιμο των Νταβάδων στο Στενοπάζαρο ή αλλιώς στην «Οδό Μεζεδίων», όπου  τα πιο παλιά χρόνια  ήταν το κέντρο της πόλης και καθημερινά έσφυζε από ζωή.

Εκεί έδιναν ραντεβού εργάτες του λιμανιού, καραβοκυραίοι, έμποροι και μεταπράτες της περιοχής για να κλείσουν συμφωνίες, να ξεκουραστούν και να διασκεδάσουν.  Στο σημείο αυτό  στήνεται ένα παραδοσιακό γλέντι με μουσική και χορούς, ενώ στους κατοίκους και τους επισκέπτες προσφέρονται μεζέδες, γλυκά, κρασί και τσίπουρο.

Όλη η επικαιρότητα