Αποδράσεις

Τριήμερο των Θεοφανείων: Προτάσεις για σύντομες αποδράσεις στην Πελοπόννησο

Το Patrisnews σας προτείνει 5 κοντινούς και "value for money" προορισμούς, στην Πελοπόννησο, ιδανικούς γι αυτό το τριήμερο.
Ακούστε το άρθρο

Τα φετινά Θεοφάνεια, μας επιφυλάσσουν ένα όμορφο τριήμερο, πριν μπούμε για τα καλά στις υποχρεώσεις που μας φέρνει το 2024.

Ας αδράξουμε λοιπόν την ευκαιρία, για μια σύντομη, αλλά συνάμα ικανοποιητική “απόδραση”.

Το Patrisnews σας προτείνει 5 κοντινούς και “value for money” προορισμούς, στην Πελοπόννησο, ιδανικούς γι αυτό το τριήμερο.

Κεφαλάρι

Το Κεφαλάρι της Ορεινής Κορινθίας βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Ζήρεια – Κυλλήνη, τόπου γέννησης του θεού Ερμή.

Δεσπόζει στα 850μ. υψόμετρα, και είναι χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός οικισμός. Είναι ένα χωριό, όσο γραφικό το φαντάζεστε, με την πέτρινη βρύση, την επίσης πετρόκτιστη εκκλησία και τον παραδοσιακό του ξενώνα.

Ακόμη, η περιοχή έχει μεγάλο ενδιαφέρον για το ορειβατικό κοινό, καθώς από το Κεφαλάρι μπορεί κανείς να ξεκινήσει μια πολύ ιδιαίτερη ορειβατική εξόρμηση (ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες) προς τις κορυφές της Μικρής Ζήρειας, Χιόνι 2.117 μ., Ντουσιάς 2.086 μ., Ανώνυμη 2.082 μ. και Τσούμα 2.021 μ. Αντίστοιχα, οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να φτάσουν μέχρι τη χαράδρα της Φλαμπουρίτσας και το Σπήλαιο του Ερμή.

Καρυές

Οι Καρυές, είναι ένα παραδοσιακό χωριό της Λακωνίας, χτισμένο στα 900μ. υψόμετρο, στους πρόποδες του Πάρνωνα. Η περιοχή είναι κατάφυτη, γεμάτη από καστανιές, καρυδιές, αλλά και τα υπεραιωνόβια πλατάνια Μενελάου.

Το σημαντικότερο αξιοθέατο των Καρυών είναι βεβαίως… οι Καρυάτιδες, αντίγραφα των περίφημων Καρυάτιδων από τη νότια πρόσταση (προστέγασμα) του Ερεχθείου στην Ακρόπολη της Αθήνας.

Οι επισκέπτες του χωριού μπορούν να προμηθευτούν ποικίλα τοπικά προϊόντα, όπως κάστανα, καρύδια, μέλι, παξιμάδια, γλυκά κουταλιού, ζυμαρικά, τυριά, κρασί κ.ά. Εξάλλου, οι Καρυές αποτελούν ιδανικό ορμητήριο για περιπατητικές διαδρομές και ταξιδιωτικές εξορμήσεις στην ευρύτερη περιοχή του Πάρνωνα.

Καρύταινα

Πραγματικό στολίδι για την Ορεινή Αρκαδία, η Καρύταινα, έχει χαρακτηριστεί από τον Νίκο Καζαντζάκη «ως το Τολέδο της Ελλάδας».

Με την ιδιαίτερη, μεσαιωνική αύρα που την χαρακτηρίζει, αποτελεί ένα από τα πιο ιστορικά χωριά του νομού. Ο παραδοσιακός οικισμός της ορεινής Γορτυνίας, εντοπίζεται 54 χλμ. από την Τρίπολη, είναι χτισμένος σε υψόμετρο 550 μέτρων και σίγουρα ξεχωρίζει για την μεσαιωνική του ατμόσφαιρα.

Αυτό που σίγουρα εντυπωσιάζει τον επισκέπτη δεν είναι άλλο από το ξακουστό κάστρο του, χτισμένο στην κορυφή του λόφου πάνω από το χωριό, στέκοντας αγέρωχος φρουρός του από τον 13ο αιώνα. Άξια αναφοράς σημεία του το σπίτι του Κολοκοτρώνη, ο Πύργος του Ματζουρανόγιαννη καθώς και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Σμέρνα

Η Σμέρνα, το καραούλι της Ηλείας, είναι ένα πανέμορφο ορεινό χωριό του Δήμου Ζαχάρως, στην κορυφή του όρους Λαπιθα, σε υψόμετρο 650 μέτρων. Η θέα προς το Ιόνιο Πέλαγος είναι εκπληκτική και για αυτό το αποκαλούν και «Μπαλκόνι του Δήμου Ζαχαρως».

Ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του χωριού που πυρπολήθηκε από τον Ιμπραήμ στις 7 Σεπτεμβρίου του 1825, είναι ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου -ή Παναγιά η Σμερνιώτισσα.

Ριζωμένος μέσα στα απόκρημνα βράχια του βουνού, ο ναός έχει θέα που κόβει την ανάσα.

Ç åéêüíá ôçò Ðáíáãßáò ÂñÝèçêå áðü åíáí âïóêü ôçí ðåñßïäï ôçò Ôïõñêïêñáôßáò óôï óðýëáéï ðïõ óôç óõíÝ÷åéá Ýãéíå ôüðïò ðñïóêõíÞìáôïò. Ï Íáüò ôçò Êïßìçóçò ôçò Èåïôüêïõ ðïõ áðïôåëåß èáýìá ôçò ðßóôçò óôá óðëÜ÷íá ôçò öýóçò, âñßóêåôáé óå 650 ìÝôñá õøüìåôñï -óôï ÷ùñéü ÓìÝñíá, óôïí Íïìü Çëåßáò- Åßíáé ñéæùìÝíïò ìÝóá óôá áðüôïìá âñÜ÷éá ôïõ üñïõò Ëáðéèá ìå óðÞëáéï äõôéêÜ ôïõ ÷ùñßïõ.
ÃéïñôÜæåé óôéò 14 Áõãïýóôïõ, ìå üëï ôï ÷ùñéü íá “âÜæåé ôá êáëÜ ôïõ” ãéá ôï ìåãÜëï ðáíçãýñé. (EUROKINISSI/ËÕÄÉÁ ÓÉÙÑÇ)

Λέγεται πως η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε στο σπήλαιο από κάποιον βοσκό, την περίοδο της Τουρκοκρατίας, κι έτσι το σπήλαιο μετατράπηκε στη συνέχεια σε ναό.

Ερμιόνη

Η παραθαλάσσια γραφική κωμόπολη της Αργολίδας, δεν είναι ένας κλασικός χειμερινός προορισμός, η ομορφιά της όμως καταφέρνει και σαγηνεύει τους επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου.

Η Ερμιόνη, βρίσκεται μια ανάσα από το Πόρτο Χέλι, και είναι χτισμένη σε κλειστό κόλπο, με θαυμάσιο φυσικό λιμάνι και πολύ πράσινο τριγύρω. Είναι μια περιοχή που δέχεται μεγάλο αριθμό τουριστών, και γι αυτό το λόγο έχει πολύ αξιόλογες ξενοδοχειακές υποδομές, καθώς και υπηρεσίες εστίασης.

Ακριβώς απέναντι, σε πολύ μικρή απόσταση, είναι οι πανέμορφες Σπέτσες, στις οποίες μπορείτε να περάσετε με το καραβάκι από την Κόστα.

Όλη η επικαιρότητα