Ηλεία

«Τρικλοποδιές» στον Βιολογικό Βάρδας ενώ βρίσκεται στη φάση οριστικής ένταξης και χρηματοδότησης

  • Το Υπουργείο τα έμπλεξε με τους οικισμούς και ζητά… νέα μελέτη
  • Το έργο των 14 εκατ. ευρώ είναι τρίτο στη λίστα των μεγάλων έργων του ΕΠΠΕΡΑΑ

«Τρικλοποδιές» καλείται να ξεπεράσει το σημαντικό έργο του βιολογικού καθαρισμού της Βάρδας το οποίο μετά από πολύχρονες περιπέτειες βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Το έργο των 14 εκατ ευρώ που κατατάσσεται στα τρία μεγάλα έργα στη λίστα του ΕΠΠΕΡΑΑ προς ένταξη,  βρίσκεται στη φάση της οριστικής ένταξης και χρηματοδότησης αλλά από το ΕΠΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) και από τον υπεύθυνο για την διαχείριση όλων των Περιβαλλοντικών Έργων για το ΕΣΠΑ 2014-2020, δόθηκαν την περασμένη Τρίτη οδηγίες  για διόρθωση των τευχών δημοπράτησης  για να γίνει η οριστική ένταξη η οποία πιθανότατα να γίνει τον Νοέμβριο.

Πού βρίσκεται το έργο

Για το έργο με τίτλο «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων και Δίκτυα Ακαθάρτων Οικισμού Βάρδας και ευρύτερης περιοχής Βουπρασίας» έχει  υποβληθεί ολοκληρωμένη μελέτη, έχει συνταχθεί το τεχνικό δελτίο και έχει αποσταλεί στο ΕΠΠΕΡΑΑ. Η Τεχνική Υπηρεσία  του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης , οι εξωτερικοί μελετητές καθώς και δύο συνεργάτιδες του δημάρχου Ναμπίλ Μοράντ εργάστηκαν σκληρά όλο αυτό το διάστημα,  για να φθάσει ολοκληρωμένος ο φάκελος με τα δεκάδες έγγραφα στο για την ένταξη του συγκεκριμένου έργου στο ΕΣΠΑ.

Τα προσκόμματα για το έργο

Έχουν γίνει δύο συσκέψεις στην Αθήνα και η τελευταία έγινε πριν τρεις μέρες. Εκεί ανακοινώθηκε στον δήμαρχο κ. Ναμπίλ και στους συνεργάτες του «ότι υπάρχει μια διαφορά όσον αφορά τον πληθυσμό της ΔΚ Βάρδας». Συγκεκριμένα το Υπουργείο δεν κατανοεί ότι διοικητικά και χωροταξικά οι οικισμοί Συρμπάνι, Κόμη και Ψάρι είναι ενιαίο τμήμα. Επίσης για τον οικισμό Καρβουνέϊκα που δεν υπάρχει σχέδιο οικισμού η υπηρεσία του υπουργείου έχει μπλέξει τον πολεοδομικό επιμερισμό- διαχωρισμό της ΔΚ Βάρδας με την ΔΚ Βάρδας. Δηλαδή υποστηρίζουν ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη μόνο ο πληθυσμός της Βάρδας και όχι του Συρμπανίου της Κόμης, του Ψαρίου και των Καρβουνέϊκων. Αρχικά ενώ είχε δοθεί από το Υπουργείο εντολή να συνταχθεί  μελέτη για τον πληθυσμό της  ΔΚ Βάρδας, τώρα λένε ότι πρέπει να αφαιρεθούν όλοι οι προαναφερόμενοι οικισμοί που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Βάρδας και να μείνει μόνο η ΔΚ Βάρδας!

«Λάθος σκεπτικό»

Αυτό σημαίνει πως πρέπει να αλλάξουν στατικές μελέτες , οι δεξαμενές χωρητικότητας των λυμάτων και άλλα, οπότε αλλάζει όλη η μελέτη.  «Αυτό το σκεπτικό στηρίζεται σε απόλυτα λάθος βάση γιατί δεν χρησιμοποιούν τον διοικητικό διαχωρισμό όπως έχει γίνει με τον Καλλικράτη και χρησιμοποιούν τον Πολεοδομικό ο οποίος δεν αφορά τους δήμους το Υπουργείο Εσωτερικών και κανένα υπουργείο».

Αν όμως γίνουν αλλαγές στη μελέτη η ένταξη δεν θα γίνει τον Νοέμβριο γιατί η αλλαγή μελέτης είναι χρονοβόρος διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι έργο προυπολογισμού 14 εκατ. ευρώ πρέπει να έχει τελειώσει το 2023.

Ναμπίλ: «Θα ξεπεραστούν τα προβλήματα»

Ο δήμαρχος Ναμπίλ Μοράντ δήλωσε: «Το μεγάλο αναπτυξιακό αυτό έργο συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Βουπρασίας. Το έργο βρίσκεται σε καλό δρόμο αφού βρίσκεται στη φάση της οριστικής ένταξης και χρηματοδότησης. Τα όποια προβλήματα υπάρχουν ελπίζουμε πως σύντομα θα ξεπεραστούν».

Τσίρος: «Να αναλάβουν τις ευθύνες τους»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βάρδας κ. Ανδρέας Τσίρος δήλωσε: «Είναι επιτακτική η ανάγκη να προχωρήσει το έργο γιατί ήδη υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υγιεινής και πρέπει οι αρμόδιοι επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους» δήλωσε ο κ. Τσίρος και συνέχισε: «Το Σεπτέμβριο ξεκινούν οι αναπλάσεις για το ανοικτό εμπορικό κέντρο και είναι αδιανόητο να μην υπάρχει βιολογικός»

Τι περιλαμβάνει το  έργο

Το έργο Αποχέτευσης οικισμού Βάρδας και ευρύτερης περιοχής Βουπρασίας αποτελείται από δυο επιμέρους έργα: (1) Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων των οικισμών Βάρδας και Ψαρίου, (2) Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) και αγωγού διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων οικισμών πρώην Δήμου Βουπρασίας.

Προβλέπεται η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης 17.000 μ. που αφορά στους οικισμούς Βάρδας και Ψαρίου και δύο αντλιοστάσια ένα για κάθε οικισμό. Στο χρονικό διάστημα υλοποίησης του έργου προβλέπεται και η ολοκλήρωση των μελετών για τα δίκτυα αποχέτευσης στους οικισμούς Μανωλάδας και Νέας Μανωλάδας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των έργων προσαγωγής τα λύματα από το κεντρικό αντλιοστάσιο της Βάρδας οδηγούνται στο χώρο της Ε.Ε.Λ. διά μέσου καταθλιπτικού αγωγού, μήκους 570 μ. και στη συνέχεια μέσω βαρυτικού αγωγού μήκους 1480μ. που είναι ήδη κατασκευασμένος.

Στην Ε.Ε.Λ θα καταλήγουν τα αστικά λύματα της ευρύτερης περιοχής. Συγκεκριμένα έχει σχεδιαστεί να δέχεται τα λύματα των οικισμών Βάρδας, Ψαρίου, Μανωλάδας και Νέας Μανωλάδας, καθώς και τα υγρά απόβλητα των βιοτεχνικών μονάδων της περιοχής που είναι ομοειδή ως προς τη σύστασή τους με τα αστικά λύματα. Ο αγωγός διάθεσης θα οδηγεί τα επεξεργασμένα λύματα στον αποδέκτη και συγκεκριμένα  στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Κυλλήνης.

Όλη η επικαιρότητα