Ηλεία

Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηλείας: Ενοχή Καφύρα και αθώοι 6 υπάλληλοι

Αθωωτική ήταν η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηλείας για τους έξι υπαλλήλους της ΠΕ Ηλείας, οι οποίοι κατηγορούνταν για παράβαση καθήκοντος, καθώς, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δεν επέβαλαν κυρώσεις παρότι διαπίστωσαν σε ελέγχους που έκαναν σε μηχανουργείο στον Πύργο κατά την περίοδο 2012-14 ότι παραβιάζεται η περιβαλλοντική νομοθεσία.

Αντίθετα, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηλείας έκρινε ένοχο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος τον τέως αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Χαρ. Καφύρα, επιβάλλοντάς του ποινή ενός έτους, καθώς σύμφωνα με τον Εισαγγελέα και το δικαστήριο, προέβη καθυστερημένα στη διακοπή λειτουργίας του μηχανουργείου.

Με την ίδια απόφαση επιβλήθηκε στον ιδιοκτήτη του μηχανουργείου ποινή φυλάκισης δώδεκα μηνών για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και δεκαπέντε μηνών για υποβάθμιση περιβάλλοντος (21 μήνες κατά συγχώνευση), καθώς και πρόστιμο 3.000 ευρώ.

Οι ποινές έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι την έφεση, την οποία αναμένεται να ασκήσουν αμφότεροι.

Για την υπόθεση είχε παρέμβει και ο τέως Γεν. Επιθεωρητής Περιβάλλοντος, Λέανδρος Ρακιντζής  και ο τότε Γεν. Επιθεωρητής Περιβάλλοντος, Παναγιώτης Μέρκος.

Ο εκ των δικηγόρων υπεράσπισης των υπαλλήλων, Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, δήλωσε στην εφ. «Πατρίς»: «Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την απαλλαγή των υπαλλήλων της ΠΕ Ηλείας από τις κατηγορίες που τους αποδόθηκαν και οι οποίες κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της δίκης, η οποία ήταν πολύμηνη κα με ιδιαίτερη ένταση. Από τη διαδικασία αποδείχθηκε ότι οι υπάλληλοι αυτοί άσκησαν τα καθήκοντά τους κατά τρόπο άψογο και προέβησαν σε εκείνες τις ενέργειες που η επιστημονική τους κατάρτιση, η εμπειρία και η συνείδησή τους υποδείκνυαν ότι ήταν οι ενδεδειγμένες. Αποδείχθηκε επίσης ότι δεν προσπάθησαν να ευνοήσουν ή να αδικήσουν καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές και ότι διενήργησαν τους ελέγχους που ζητήθηκαν με αμεροληψία. Για τον λόγο αυτό αισθάνονται δικαιωμένοι από την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηλείας παρά το γεγονός ότι υπεβλήθησαν σε μια δικαστική διαδικασία, η οποία διήρκεσε χρόνια, μέχρι να φτάσει στο ακροατήριο».

Δικηγόροι στην πολυήμερη δίκη, για την οποία χρειάστηκαν 11 δικάσιμοι για να ολοκληρωθεί, παρέστησαν από την πολιτική αγωγή ο κ. Θοδωρής Αντωνόπουλος και ο κ.Βασίλης Χειρδάρης (Αθηνών) και από την υπεράσπιση ο κ. Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, ο κ. Άγγελος Αντωνόπουλος, η κα Νικολία Διαμαντοπούλου, η κα Αθανασία Κουσκουρή και ο κ. Κων/νος Κυρμανίδης (Θες/νίκης).

Όλη η επικαιρότητα