Ηλεία

Τρίμηνα και μηνιαία συμβόλαια κυριαρχούν στην αγορά – «Μπλόκο» με… πρόστιμο στα ανασφάλιστα οχήματα!

Ενεργοποίηθηκε εδώ και μερικές ημέρες η «δαγκάνα» που εντοπίζει τα ανασφάλιστα οχήματα σε πανελλαδικό επίπεδο, κάτι που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται ακόμα και από σήμερα να ξεκινήσουν τα πρώτα… ραβασάκια με τα πρόστιμα που θα πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων.

Παράλληλα, όπως τόνισαν ασφαλιστές στην εφ.«Πατρίς», σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, από σήμερα δεν θα μπορεί να γίνει ασφάλιση οχήματος αν δεν πληρωθεί πρώτα το πρόστιμο.

«Ήδη υπάρχουν αναπροσαρμογές στις πλατφόρμες που εκτυπώνουμε τα συμβόλαια, με αποτέλεσμα να μη μας δίνεται η δυνατότητα να εκτυπώσουμε κάποιο συμβόλαιο που έχει λήξει. Αν π.χ. ένα συμβόλαιο που έληξε στις 5/6, προσπαθήσω να το εκτυπώσω στις 7/6, δεν μου δίνεται η δυνατότητα αν πρώτα δεν προσκομίσω πληρωμένο το πρόστιμο από την Εφορία, να το αποστείλω στην εταιρεία και στη συνέχεια να δοθεί η έγκριση εκτύπωσης του συμβολαίου», δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» ο ασφαλιστικός σύμβουλος Σπύρος Δαρζέντας, προσθέτοντας ότι η τελευταία διορία ανανέωσης συμβολαίου ή υπογραφής νέου ήταν μέχρι χθες το βράδυ.

Το πρόστιμο για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων είναι 500 ευρώ (250€ αν πληρωθεί εντός 8 ημερών) και 250 ευρώ για τα μηχανάκια (125€ εντός 8ημέρου). Όπως δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» η συντονίστρια ασφαλιστικών συμβούλων, Κων/να Νταή, ξεκινά ο εντοπισμός των ανασφάλιστων οχημάτων και οι εταιρείες ενεργοποιούν τους κανόνες που έχει θέσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

«Είμαστε εν αναμονή της διαδικασίας. Σήμερα πάντως ασφαλίστηκε κανονικά ένα όχημα. Για τον πελάτη σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώσει το παράβολο των 250 ευρώ και μετά να έρθει να ασφαλιστεί. Από ό,τι ενημερώθηκα, θα δίνεται και ένας κωδικός πληρωμής, που θα συμπεριλαμβάνεται στην αίτηση ασφαλίσεως και πλέον θα γίνεται η σχετική διασταύρωση για να προχωρήσει η ασφάλιση», επισήμανε η κα Νταή.

Ο ασφαλιστικός σύμβουλος Βασίλης Κοπανιτσάνος, σημείωσε στην εφ.«Πατρίς» ότι «επειδή πιθανόν να γίνουν και λάθη στη διασταύρωση, ο νόμος δίνει διορία δύο μηνών για να αποδείξει ότι ήταν ασφαλισμένος και κακώς του επιβλήθηκε πρόστιμο. Ο νόμος ισχύει εδώ και καιρό, οι εταιρείες περίμεναν να βρουν τη χρυσή τομή για να τον εφαρμόσουν. Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι σήμερα (σ.σ. χθες) θα γίνουν οι έλεγχοι και η διασταύρωση των στοιχείων, και από αύριο (σ.σ. σήμερα) λογικά θα αρχίσουν να ταχυδρομούνται τα πρόστιμα σε όσους βρεθούν ανασφάλιστοι.

Μηνιαία και τρίμηνα συμβόλαια!

Η οικονομική κρίση έχει αφήσει έντονα σημάδια στον κλάδο της ασφάλισης, δημιουργώντας μια… ωρολογιακή βόμβα με περίπου 800.000 ανασφάλιστα οχήματα στους δρόμους της χώρας.

Όπως ανέφερε στην εφ.«Πατρίς» η κα Νταή, παρότι οι τιμές στα ασφάλιστρα έχουν μειωθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, η έλλειψη ρευστότητας αναγκάζει αρκετούς ιδιοκτήτες οχημάτων είτε να κυκλοφορούν ανασφάλιστοι είτε να καταθέτουν πινακίδες.

«Υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά, οπότε μοιραία επηρεάζει τον κλάδο παρότι έχουν μειωθεί πάρα πολύ τα ασφάλιστρα για να βοηθήσουν τους πολίτες. Όμως όλοι οφείλουν να αντιληφθούν πως οι κυρώσεις είναι πολύ σοβαρές και δεν πρέπει να κυκλοφορεί κανένας ανασφάλιστος», σχολίασε στην εφ.«Πατρίς» η κα Νταή.

Ο κ.Κοπανιτσάνος τόνισε πως η οικονομική δυσπραγία αυξάνει γεωμετρικά τον αριθμό των ανασφάλιστων οχημάτων, παρά τις διευκολύνσεις που παρέχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες. «Είναι πάρα πολλά τα ανασφάλιστα οχήματα και στην Ηλεία. Ο κόσμος πλέον επιλέγει να ασφαλίζεται για μικρά χρονικά διαστήματα. Οι εταιρείες έχουν εφαρμόσει συμβόλαια τρίμηνης ή και μηνιαίας διάρκειας με σκοπό να βοηθηθεί ο κόσμος στη δύσκολη αυτή περίοδο», υπογράμμισε στην εφ.«Πατρίς» ο κ.Κοπανιτσάνος.

Ο Σπύρος Δαρζέντας αποτύπωσε με «γκρίζα» χρώματα την υφιστάμενη κατάσταση στην ασφάλιση των οχημάτων, και ιδιαίτερα στα δίτροχα, όπου… κυριαρχούν οι ανασφάλιστοι.

«Το πρόβλημα είναι η έλλειψη χρημάτων, αν και υπάρχει ανταπόκριση τις τελευταίες ημέρες. Τα ετήσια συμβόλαια έχουν γίνει εξάμηνα, τα εξάμηνα τρίμηνα και ούτω καθ’ εξής, παρότι έχουν μειωθεί τα ασφάλιστρα. Οι εταιρείες, για να προστατέψουν τον καταναλωτή, έχουν δώσει αυτή δυνατότητα  στους ιδιοκτήτες οχημάτων, ώστε να μειώσουν το κοστος.  Δυστυχώς, ειδικά σε αγροτικές περιοχές υπάρχουν αρκετά ανασφάλιστα οχήματα, κάτι που εγκυμονεί πολλούς και σοβαρούς κινδύνους, ενώ στα μηχανάκια ακόμα περισσότερα», δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» ο κ.Δαρζέντας.

Όλη η επικαιρότητα