Κόσμος

Τρεις νεκροί στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά του Μαδούρο

Ακούστε το άρθρο

Δύο φοιτητές και ένα μέλος της εθνικής φρουράς έχασαν τη ζωή τους από πυροβολισμούς στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο την Τετάρτη.

Η «μητέρα όλων των διαδηλώσεων», όπως ονομάστηκε από τους διοργανωτές, πραγματοποιήθηκε με αίτημα τη διεξαγωγή εκλογών.

Λίγες ώρες πριν οι αντίπαλοι και οι υποστηρικτές του Νικολάς Μαδούρο συναντηθούν στους δρόμους του Καράκας, ο πρόεδρος της χώρας επανέλαβε τις κατηγορίες περί πραξικοπήματος, καταφερόμενος ειδικά κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και κυρίως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσαν τον πράσινο φως και την έγκρισή τους για μία επονείδιστη πραξικοπηματική διαδικασία εν όψει μίας επέμβασης στην Βενεζουέλα», δήλωσε ο Μαδούρο χθες το βράδυ από το προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες κατά τη διάρκεια σύσκεψης που μεταδόθηκε ζωντανά από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Η καταγγελία ακολούθησε την δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρκ Τόνερ, ο οποίος απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τις αρχές του Καράκας καλώντας τις να σταματήσουν την καταστολή των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης.

Μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων, πέντε άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και δεκάδες τραυματισθεί στο κύμα των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων και η αντιπολίτευση καταγγέλλει την καταστολή την οποία εφαρμόζουν οι δυνάμεις ασφαλείας που έχουν προχωρήσει σε περισσότερες από 200 συλλήψεις.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Νικολάς Μαδούρο δήλωσε χθες το βράδυ ότι ο Χούλιο Μπόρχες, πρόεδρος του κοινοβουλίου, στο οποίο την συντριπτική πλειοψηφία έχει η αντιπολίτευση από το 2015, θα πρέπει να διωχθεί για «έκκληση για πραξικόπημα».

«Αυτό που έκανε σήμερα ο Μπόρχες συνιστά παραβίαση του Συντάγματος και γι΄αυτό θα πρέπει να ασκηθεί δίωξη», επέμεινε ο αρχηγός του κράτους.

Στην πραγματικότητα, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις να παραμείνουν «πιστές» στο Σύνταγμα επιτρέποντας στους διαδηλωτές να πορευθούν ειρηνικά, κάνοντας αναφορά στην «άνευ όρων πίστη» στον Νικολάς Μαδούρο την οποία διατυμπάνισε την δευτέρα ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και υπουργός Αμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο Λόπες.

Δίνοντας την διαβεβαίωση ότι δεν καλεί ούτε σε «ανταρσία», ούτε σε «πραξικόπημα», ο πρόεδρος του κοινοβουλίου ζήτησε από τους στρατιωτικούς να σταματήσουν τις καταχρήσεις εξουσίας και την καταστολή.

Η «μητέρα όλων των διαδηλώσεων» είναι η έκτη κινητοποίηση από τις αρχές του Απριλίου με αίτημα την διενέργεια πρόωρων εκλογών και για την υπεράσπιση του κοινοβουλίου.

Κατά την διάρκεια του προηγουμένου κύματος αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων το 2014, είχαν σκοτωθεί 43 άνθρωποι, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα