Categories: Κόσμος

Τρίτη στον κόσμο η Σερβία στον αριθμό των όπλων – Αυστηρό το νομοθετικό πλαίσιο

Share

Στην τρίτη θέση κατατάσσεται παγκοσμίως η Σερβία, μετά τις ΗΠΑ και Υεμένη στον αριθμό των όπλων, με τις εκτιμήσεις να θέλουν 39 όπλα ανά 100 άτομα -μαζί με τον πρώην ομοσπονδιακό εταίρο της το Μαυροβούνιο- σύμφωνα με την Έρευνα Small Arms 2018.

Μετά τον Γιουγκοσλαβικό εμφύλιο τη δεκαετία του 1990 τα βαλκάνια έχουν «πλημμυρίσει» από εκατοντάδες χιλιάδες παράνομα όπλα, απομεινάρια των σφαγών εκείνης της εποχής.

Στη Σερβία, το κυνήγι είναι ευρέως διαδεδομένο με πάνω από 78.000 Σέρβους –σε ένα πληθυσμό 6,6 εκατ. κατοίκων- να έχουν άδεια κυνηγετικών όπλων και πολλές οικογένειες έχουν όπλα στα νοικοκυριά τους για γενιές.

Η Σερβία έχει εδραιωμένη κουλτούρα οπλοκατοχής, ειδικά σε αγροτικές περιοχές, αλλά και αυστηρούς νόμους για τον έλεγχο των όπλων.

Ενδελεχείς εξετάσεις

Όπως αναφέρει πάντως το REUTERS, οι μαζικοί πυροβολισμοί είναι σχετικά σπάνιοι στη χώρα.

Άτομα άνω των 18 ετών μπορούν να κατέχουν πυροβόλα όπλα μόνο με άδεια που εκδίδεται μετά από ενδελεχή έλεγχο ιστορικού με την αστυνομία. Η ιατρική εξέταση είναι επίσης υποχρεωτική και πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε πέντε χρόνια.

Δεν πρέπει να υπάρχει ιστορικό εγκλήματος, ψυχικής διαταραχής, χρήσης αλκοόλ ή παράνομων ουσιών, τα πυροβόλα όπλα πρέπει να φυλάσσονται κλειδωμένα σε καθορισμένο ντουλάπι όπλων και μπορεί να κατασχεθούν εάν διαπιστωθεί ότι ο ιδιοκτήτης είναι ανεύθυνος.

Οι ιδιοκτήτες όπλων υποχρεούνται επίσης να περάσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα και ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη νομοθεσία για τα όπλα.

Όπως σημειώνεται, μπορεί κάποιος να έχει άδεια οπλοκατοχής, αλλά δεν επιτρέπεται να μεταφέρει το όπλο οπουδήποτε έξω από το σπίτι.

Πάντως να έχει κάποιος κρυφά όπλο είναι εξαιρετικά δύσκολο στη Σερβεία.

Πηγή: Reuters