Κόσμος

Τρίτο βίντεο «κήρυγμα» βρετανού ομήρου της ISIS ενώ οι επιδρομές συνεχίζονται

a49657e5f4d61c40e6e03cad430ebad2.jpg
Ακούστε το άρθρο
Η τζιχαντιστική ISIS δημοσίευσε νέο βίντεο «κήρυγμα» προς τη Δύση και ειδικότερα την Ουάσινγκτον, στο οποίο εμφανίζει για τρίτη φορά τον βρετανό όμηρο Τζον Κάντλι να λέει ότι οι αεροπορικές επιδρομές σε Συρία και Ιράκ δεν θα νικήσουν τους ενόπλους. 

Το μήνυμα ειρωνεύεται επίσης την στρατηγική των ξένων κυβερνήσεων για ενίσχυση των τοπικών ενόπλων δυνάμεων ως αντίβαρο των τζιχαντιστών.

Οι απαγωγείς του Τζον Κάντλι, βρετανού δημοσιογράφου που είχε εξαφανιστεί στο τέλος του 2012, τον έχουν εμφανίσει άλλες δύο φορές να μεταδίδει «μηνύματα» προς τη Δύση. 

Σε αντίθεση με τα βίντεο του Τζέιμς Φόλεϊ και του Στέφεν Σότλοφ, στα προηγούμενα δύο βίντεο με τον Κάντλι δεν υπήρχε ανοικτά διατυπωμένη απειλή για τη ζωή του -έστω κι αν ο κίνδυνος είναι προφανής, ακόμη από την πορτοκαλί στολή που φορά (όπως οι άλλοι όμηροι).

Tο τρίτο βίντεο, όπως αναφέρει το BBC, είναι η πρώτη φορά που ο Κάντλι ξεκαθαρίζει στην αρχή ότι μιλά ως όμηρος του οποίου η ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο.

Σχολιάζοντας την θέση της Ουάσινγκτον, το μήνυμα που μεταδίδουν οι τζιχαντιστές είναι ότι «όλα ήταν απογοητευτικά προβλέψιμα, η Αμερική είνια καλή, το Ισλαμικό Κράτος είναι κακό, και θα νικηθούν με αεροσκάφη και ένα συνοθύλευμα μαχητών στο έδαφος». 

«Από την πλευρά του, το Ισλαμικό Κράτος καλωσορίζει αυτόν τον υπό κατασκευή στρατό του Ομπάμα» λέει το μήνυμα, αναφερόμενο στην απόπειρα εξοπλισμού και ενίσχυσης κούρδων μαχητών και ενόπλων της μετριοπαθούς συριακής αντιπολιτεύσης ως αντίβαρο στην ISIS.

Newsroom ΔΟΛ

 

Όλη η επικαιρότητα