WEB tv Αγροτικά Ηλεία

Τρύγος – Ηλεία: Τιμή και εργάτες γης το μεγάλο πρόβλημα

Άριστη η ποιότητα της φετινής παραγωγής και σε υψηλά επίπεδα η απόδοση  των καλλιεργειών...
Ακούστε το άρθρο

H τιμή παραμένει το άλυτο πρόβλημα για τους σταφιδοπαραγωγούς της Ηλείας  που έχουν ήδη μπει στα αμπέλια  και έχουν ξεκινήσει τον τρύγο εδώ και μερικές μέρες. Η φετινή ποιότητα και απόδοση των δέντρων είναι εξαιρετική όπως λένε οι παραγωγοί που όμως δεινοπαθούν για να βρουν εργάτες προκειμένου να μπορέσουν να μαζέψουν την σταφίδα  στην ώρα της…

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν φέτος είναι και η εύρεση εργατών με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να επιστρατεύουν τα μέλη των οικογένειών τους για να μπορέσουν να τρυγήσουν.

Έως τώρα επικρατεί σιγεί ιχθύος όσον αφορά το θέμα της τιμής που αν παραμείνει στα 90 λεπτά που πέρυσι πληρώθηκαν το κιλό, πολλοί είναι εκείνοι που δεν βλέπουν μέλλον στην καλλιέργεια και εκφράζουν την πεποίθηση ότι θα εγκαταλείψουν την  καλλιέργεια.

Έως το τέλος Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί ο τρύγος στην Ηλεία που και φέτος αναμένεται να φθάσει περίπου τους 8000 τόνους, ποσότητα που εκτός από την εγχώρια αγορά αναμένεται να διοχετευθεί και στο εξωτερικό.

Το κόστος παραγωγής  ανά κιλό φθάνει το 1,20 με τους αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση αφού τα έξοδα για την παραγωγή δεν είναι βέβαιοι ότι θα τα βγάλουν από την εμπορεία του προϊόντος αφού και φέτος δεν βλέπουν να περνούν η τιμή τα 90 λεπτά το κιλό.

Γιώργος Ευθυμιόπουλος- Παραγωγός

Η παραγωγή είναι καλή αλλά δεν έχουμε τιμές που μας ενδιαφέρουν.

Η παραγωγή καλά πάει. Αλλά το θέμα τώρα είναι τι θα γίνει με την τιμή γιατί οι έμποροι δεν κόβουν τιμή. Πέρυσι την άφησαν ανοιχτή με 90 λεπτά. Και φέτος τα ίδια θα γίνουν όπως και πέρυσι. Η απόδοση της καλλιέργειας φέτος είναι καλή ενώ πέρυσι ήταν μειωμένη. Σε αυτό συνέβαλλε ότι δεν πέρασε από εδώ φέτος η βροχή μόνο ο καύσωνας έχει επηρεάσει με αποτέλεσμα ορισμένα σταφύλια να είναι μαραμένα. Ο τρύγος θα κρατήσει καμία δεκαριά μέρες ακόμα. Θα τελειώσουν όλοι.

Νίκος Δημακόπουλος-Παραγωγός 

«Με το κιάλι οι εργάτες»

«Εφέτος η παραγωγή είναι πάρα πολύ καλή, η καλύτερη από όλες τις χρονιές. Η τιμή δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Τα έξοδα είναι πάρα πολλά, μεροκάματα,  φάρμακα όλα αυτά έχουν ανεβεί στο διπλάσιο. Η σταφίδα αν δεν έχει το λιγότερο 1,5 ευρώ το κιλό δεν βγαίνουμε καθόλου. Τα λεφτά που θα πάρουμε, όχι μόνο  εγώ άλλα όλοι, δεν βγάζουμε ούτε τα έξοδα. Πως θα ζήσουμε από εδώ και πέρα τι  θα φάμε. Η ποιότητα της τιμής είναι πάρα πολύ καλή. Εγώ έχω τέσσερις εργάτες που είναι πάρα πολύ καλοί αλλά όμως υπάρχει πρόβλημα μεγάλο για να βρεις. Στην αρχή δεν βρίσκαμε. Έψαχνα ένα μήνα για να βρω. Είναι πολλοί που δεν έχουν. Το μεροκάματο είναι σε υψηλά επίπεδα».

Θανάσης Βομπίρης –Πρόεδρος ΟΑΣΗ 

«Εάν η τιμή είναι στα  90 λεπτά πολλοί θα κόψουν την σταφίδα»

«Η παραγωγή είναι καλή και σε απόδοση φέτος και ποιοτικά. Και αυτό οφείλεται στο ότι δεν είχαμε πολλές βροχές, εκτός από κάποια μέρη που είχε ρίξει χαλάζι. Εδώ στο χωριό το δικό μας είναι άριστη ποιότητα και η ποσότητα. Δυσκολίες πολλές έχουμε. Η τιμή πέρυσι 90 λεπτά με 1 ευρώ το κιλό, δηλαδή  μπήκαμε μέσα. Εκείνο που βλέπουμε και φέτος είναι ότι η τιμή θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα πάνω-κάτω. Εάν συνεχίσει και φέτος στην ίδια τιμή, πιστεύω ότι οι περισσότεροι,  αν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο, θα τις κόψουν τις σταφίδες. Οδηγούν την σταφιδοκαλλιέργεια  στο τέλος. Εργάτες  δεν υπάρχουν αφού πλέον προσανατολίζονται σε άλλες δουλειές για να ζήσουν. Το μεροκάματο έχει ανέβει. Είναι λογικό να ζητάει ο εργαζόμενος ένα μεροκάματο για να μπορεί να ζήσει γιατί και για αυτούς η ζωή έχει ακριβύνει. Όμως εμείς δυσκολευόμαστε πάρα πολύ. Δεν φταίνε ούτε οι εργαζόμενοι που ζητούν να πληρωθούν  ούτε εμείς. Φταίει το γεγονός ότι η πολιτεία έχει εγκαταλείψει ένα παραδοσιακό προϊόν . Το έχουμε πει τόσες φορές. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για αυτό και το επόμενο διάστημα ώστε να αυξηθεί η σταφίδα ως παραγωγή και να παραμείνει ένα βασικό προϊόν για την περιοχή».

Χρήστος Σταυρόπουλος-Παραγωγός 

«Ούτε τα έξοδά μας δεν βγάζουμε»

«Όπως έχετε διαπιστώσει έχουμε ξεκινήσει τον τρύγο και ευελπιστούμε σε μία καλή τιμή για την σταφίδα.  Η ποιότητα φέτος είναι άριστη και θέλουμε και από τους εμπόρους να ρίξουμε νερό στο κρασί τους ώστε να μην έχει και φέτος 90 λεπτά όπως πέρυσι. Το κόστος της παραγωγής, δηλαδή τα έξοδα φθάνουν το 1,20 με 1,50 ευρώ. Εμείς θέλουμε να έχει τουλάχιστον 1,50 ευρώ. Δύο ευρώ εμείς θέλουμε να έχει για να βγάλουμε και εμείς ένα μεροκάματο. Ο κόσμος είναι χρεωμένος στα φάρμακα, στα πετρέλαια που φέτος αυξήθηκαν κατά πολύ. Για να καλύψουμε αυτά τα έξοδα θα πρέπει η σταφίδα να έχει τουλάχιστον 1,50 ευρώ  για να βγάλουμε και εμείς ένα μεροκάματο. Εργάτες δεν υπάρχουν. Σαράντα ευρώ μεροκάματο μας ζητάνε. Έχουν έρθει φίλοι και από το Καναδά για να βοηθήσουν γιατί δεν μπορούμε να βρούμε εργάτες. Η καλλιέργεια είναι πολύ ακριβή της σταφίδας».

Λευτέρης Σταυρόπουλος-Πρόεδρος Τ.Κ. Σοπίου 

«Ο Θεός βοηθός»….

«Ο τρύγος έχει ξεκινήσει με καλές προϋποθέσεις φέτος η παραγωγή είναι πολύ καλή μέχρι και αυτή τη στιγμή. Η ποιότητα είναι πάρα πολύ καλή. Το θέμα με τους εργάτες είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που μας βασανίζει φέτος. Δεν υπάρχουν εργάτες δεν μπορούμε να βρούμε. Οι  περισσότεροι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει μόνοι τους τον τρύγο μέχρι να δουν τι θα γίνει με τους εργάτες. Η τιμή και πάλι είναι στα αζήτητα. Είμαστε για ακόμα μία φορά στο έλεος του Θεού και κάνουμε τον σταυρό μας. Ο Θεός βοηθός.»

Όλη η επικαιρότητα