Ηλεία

Τρύγος… τέλος στην Αλφειούσα!

Επιστολή απόγνωσης στέλνουν σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς οι πληγέντες παραγωγοί της Αλφειούσας, καθώς ο καύσωνας του περασμένου Σαββατοκύριακου προκάλεσε σοβαρή ζημιά στις καλλιέργειες της σταφίδας και της ελιάς σε ποσοστό τουλάχιστον 70%.

Όπως τόνισαν στην εφ. «Πατρίς» οι παραγωγοί της περιοχής, είναι αμφίβολο αν θα τρυγήσουν φέτος, ενώ και οι προσδοκίες για τη φετινή ελαιοπαραγωγή έχουν πλέον περιοριστεί.

«Μια ολόκληρη χρονιά καταστράφηκε μέσα σε μία μέρα. Οι ζημιές είναι τεράστιες και δεν μπορούν να καλυφθούν με βάση τα έσοδά μας. Δεν ξέρουμε αν θα πάμε για τρύγο φέτος, η καταστροφή είναι ολοκληρωτική. Τα έξοδα δεν βγαίνουν. Η πολιτεία, όπως αποδεικνύεται, δεν είναι στο πλευρό μας. Καλλιεργούμε για να εισπράξουμε και να πληρώσουμε φόρους. Θα είναι δύσκολη χρονιά και φοβόμαστε ότι θα έχουμε πρόβλημα και με τις ελιές», δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο νέος αγρότης Δημήτρης Παπαστάθης, εκφράζοντας τον προβληματισμό του

Ο παραγωγός Αντώνης Δημόπουλος έκανε λόγο για «χαριστική βολή» στο αγροτικό εισόδημα και εξέφρασε φόβους για μηδενική σοδειά στη σταφίδα και στο λάδι.

«Αυτή είναι η μοίρα του αγρότη. Λυπούμαι διότι ήταν ένα από τα τελευταία εναπομείναντα εισοδήματα  η σταφίδα, και δόθηεκ η χαριστική βολή. Με τη φθίνουσα πορεία που έχει ο αγροτικός κόσμος στην Ηλεία, τα πράγματα είναι δύσκολα. Λυπούμε για τους νέους που έχουν αγαπήσει αυτή τη δουλειά. Η ζημιά θα επηρεάσει και την επόμενη χρονιά, όχι μόνο τη φετινή», είπε ο κ. Δημόπουλος συμπληρώνοντας ότι το κόστος της καλλιέργειας είναι δυσβάσταχτο και κανένας δεν ενδιαφέρεται ούτε για τις τιμές πώλησης ούτε για την απορρόφηση των προϊόντων.

«Πέρυσι δεν είχαμε λάδι, τώρα δεν έχουμε σταφίδα. Ελπίζω μια κυβέρνηση να δείξει το φιλολαϊκό της πρόσωπο στους αγρότες, διότι ο πρωτογενής τομέας είναι ο κινητήριος μοχλός της οικονομίας.

Στην επιστολή, ο πρόεδρος της ΤΚ Αλφειούσας, Δημ. Βαρώτσος, ο αγροτικός συνεταιρισμός και ο αγροτικός σύλλογος Αλφειούσας συνυπογράφουν έγγραφο αίτημα το οποίο στέλνουν στον ΕΛΓΑ, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην ΠΕ Ηλείας και τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και τον δήμο Πύργου και στο οποίο περιγράφουν τη ζοφερή εικόνα που δημιούργησε ο καύσωνας στην παραγωγή τους.

Όλη η επικαιρότητα