Τσάι, συμπάθεια και συναίνεση υπό όρους – Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Να δούμε την πρότασή σας

Πάνω από μια ώρα κράτησαν και οι δυο πρώτες συναντήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα και στην συνέχεια με την Φώφη Γεννηματά. Και σύμφωνα με πληροφορίες δεν περιορίστηκε μόνο στο θέμα της ψήφου των αποδήμων. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr και στις δυο συναντήσεις ο πρωθυπουργός ήταν μόνος του με τους πολιτικούς αρχηγούς, χωρίς την παρουσία συμβούλων ή συνεργατών.

Οι συζητήσεις μπροστά στις κάμερες αφορούσαν με τον μεν Αλέξη Τσίπρα την διακόσμηση του γραφείου και με την δε Φώφη Γεννηματά για θέματα υγείας αφού η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δήλωσε ότι υποφέρει από κρύωμα και σηκώθηκε από το κρεβάτι μόνο για να συναντήσει τον πρωθυπουργό, ο οποίος της είπε επίσης ότι και ο ίδιος αναρρώνει από κρύωμα και της… παρήγγειλε ένα πράσινο τσάι!

Τι είπε ο Τσίπρας στον Μητσοτάκη

Αφού η συζήτηση για τα… έπιπλα τελείωσε, οι κάμερες έκλεισαν και οι δημοσιογράφοι έφυγαν, ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσίασε στον πρωθυπουργό αναλυτικά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι για ένα τέτοιο θέμα χρειάζεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση για αυτό και ο νομοθέτης ζητάει τις 200 ψήφους.

Ο πρώην πρωθυπουργός επέμεινε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να δουν γραπτή την πρόταση της κυβέρνησης, καθώς σε άλλη περίπτωση η προσπάθεια της κυβέρνησης για διάλογο θα αποβλέπει μόνο στην πρόθεσή της να καταμετρήσει τις θετικές ψήφους που θα μπορούσε να πάρει η πρότασή της.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε πάντως ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να δεχτεί μια πρόταση που θα αλλοιώνει το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.

Σε ό,τι αφορά στα ελληνοτουρκικά και τη στάση Ερντογάν στο προσφυγικό, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι από τη στιγμή που υπάρχουν οι αποφάσεις του περασμένου Ιουλίου για ευρωπαϊκές συνέπειες στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει την ενεργοποίηση της σχετικής απόφασης.

«Δεν γίνεται για να κατευναστεί ο Ερντογάν και να μη στέλνει πρόσφυγες στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, να απωλέσουμε πάγια εθνικά δικαιώματα», φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ επεσήμανε και την ανάγκη στενότερης συνεργασίας και με την κυπριακή κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας με δήλωση που έκανε πριν από λίγο για την συνάντηση είπε:

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε η πρώτη από τη μεταπολίτευση που επιχείρησε να δώσει απάντηση σε ένα σύνθετο ζήτημα, όπως η διευκόλυνση ψήφου των Ελλήνων πολιτών που διαμένουν στο εξωτερικό. Τον Φλεβάρη του ‘18, ψηφίσαμε σχετικό νόμο ώστε να καταρτιστεί πρόταση από ειδική επιστημονική επιτροπή στο υπουργείο Εσωτερικών, λαμβάνοντας υπ όψιν όλες τις κρίσιμες παραμέτρους. Και ταυτόχρονα φροντίσαμε να ανοίξει στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης το άρθρο 54, ώστε η σχετική νομοθετική ρύθμιση να αντιστοιχίζεται με το Σύνταγμα της χώρας. Η πρόταση που καταθέτουμε σήμερα βασίζεται στο πόρισμα αυτής της επιτροπής. Να μπορούν δηλαδή να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, όλοι όσοι έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Και να εκλέγουν από τρεις έως δώδεκα βουλευτές Επικρατείας, αναλόγως με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού».

Και συνέχισε: «Είμαστε φυσικά ανοιχτοί να συζητήσουμε και κάθε άλλη σχετική πρόταση που μπορεί να διευκολύνει τη ψήφο των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού. Με μια και μόνο προϋπόθεση: Να μην επιχειρηθεί η ανάμιξη της ομογένειας σε παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, με κρυφό και δόλιο στόχο την αλλοίωση των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας. Μια τέτοια σκοπιμότητα, πέραν της προφανούς θεσμικής ανευθυνότητας για όσους θα το επιχειρούσαν, θα διακινδύνευε και το πολυτιμότερο χαρακτηριστικό του απόδημου ελληνισμού που είναι η ενότητα στον κοινό εθνικό στόχο της στήριξης των εθνικών συμφερόντων αλλά και της θετικής προβολής της πατρίδας μας στο εξωτερικό. Επιθυμούμε, λοιπόν, να εντάξουμε τους Έλληνες της διασποράς δημιουργικά στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Επιθυμούμε τη ψήφο τους και την εκλογή των εκπροσώπων τους στην Ελληνική Βουλή. Δεν επιθυμούμε όμως – και θα μας βρει απέναντι οποιαδήποτε πρόταση το επιχειρήσει – να μετατρέψουμε τους Έλληνες του εξωτερικού σε αντικείμενο ψηφοθηρίας ή να χωρίσουμε τους ομογενειακούς τους συλλόγους, ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουνε. Η πρόταση που μου παρουσίασε προφορικά ο κος Μητσοτάκης, δυστυχώς εκεί κατατείνει. Θα περιμένουμε να δούμε και γραπτώς τις τελικές του προτάσεις. Τον προέτρεψα όμως να αλλάξει ρότα ώστε να βρούμε τον κοινό τόπο των προτάσεων μας και να προχωρήσουμε συναινετικά. Και σε κάθε περίπτωση να μην οδηγήσουμε τους Έλληνες της διασποράς στο διχασμό. Οι μεγάλες θεσμικές τομές απαιτούν ευρύτατες συναινέσεις και κυρίως συνθέσεις ανάμεσα στις παρατάξεις που αποτελούν τους κεντρικούς πόλους διεκδίκησης της διακυβέρνησης στον τόπο. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι επιλογή πολιτικής αλλά και θεσμικής εκτροπής. Από την οποία δεν θα κερδίσει κανείς. Τέλος, με την ευκαιρία της συνάντησής μας, κάλεσα τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει επιτέλους την εφαρμογή των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, που από κοινού με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πετύχαμε ως απόφαση στο προηγούμενο Συμβούλιο Κορυφής. Οι διαρκείς και επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, δεν αντιμετωπίζονται με μια τακτική κατευνασμού απέναντι στον παραβάτη του Διεθνούς δικαίου, αλλά ούτε και συμψηφισμού με τις προσφυγικές ροές. Η Ελλάδα οφείλει να στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία και σε κάθε περίπτωση να μην απεμπολεί τα ήδη κεκτημένα σε επίπεδο αποφάσεων της Ε.Ε».

Τσίπρας: «Βλέπω έκανες αλλαγές»

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που πέρασε το κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου στη Βουλή. Στις 11:00 όπως ήταν προγραμματισμένο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο… ραντεβού, με το κλίμα ανάμεσα στους δυο άνδρες να φαίνεται καλό (on camera τουλάχιστον) και με τα χαμόγελα να περισσεύουν. Η συνάντησή τους είχε διάρκεια σχεδόν μια ώρα.

«Βλέπω έκανες αλλαγές στη διαρρύθμιση», ήταν το πρώτο πράγμα που σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας όταν μπήκε στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή. «Αλλαγές μικρές», του απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνοντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης το χώρο. Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε να… αστειεύεται, λέγοντας: «Βλέπω ξεκίνησες τις μεταρρυθμίσεις», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά χαριτολογώντας: «Ναι, μεταρρύθμιση επίπλων».

Ακολούθησε η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά η οποία ήταν εμφανώς καταβεβλημένη εξαιτίας ενός κρυώματος που την ταλαιπωρεί. «Δεν είμαι πολύ καλά σήμερα μην έρχεσαι κοντά», είπε η κα Γεννηματά «δεν μου βγαίνει η φωνή μου, σηκώθηκα μόνο για να έρθω».

Όλος ο διάλογος:

– Κ. Μητσοτάκης: Πώς είσαι;
– Φ. Γεννηματά: Δεν είμαι πολύ καλά μην έρχεσαι κοντά.
– Κ. Μητσοτάκης: Το ίδιο κι εγώ.
– Φ. Γεννηματά: Τότε δε κινδυνεύουμε ο ένας από τις ιώσεις του άλλου.
– Κ. Μητσοτάκης: Ένα ζεστό πράσινο τσάι, παρακαλώ
– Φ. Γεννηματά: Σηκώθηκα μόνο για να έρθω εδώ…
– Κ. Μητσοτάκης: Το εκτιμώ.

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Γεννηματά ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι.

Λίγη ώρα αργότερα αποχώρησε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος δεν έκανε καμία δήλωση στους δημοσιογράφους.

Πέτσας: Άσκηση συναίνεσης, όχι επικοινωνιακό παιχνίδι

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, λίγο πριν τις συναντήσεις δήλωσε: «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την πρωτοβουλία να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς για τη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους. Ελπίζουμε ότι η σημερινή πρωτοβουλία για αυτό το μείζον θέμα που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες θα είναι μια επιτυχής άσκηση συναίνεσης και δεν θα μετατραπεί σε επικοινωνιακό παιχνίδι». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει τον Δημήτρη Κουτσούμπα στις 16.00, το Γιάνη Βαρουφάκη στις 16.45 και τον Κυριάκο Βελόπουλο στις 17.30. Αν και η ατζέντα των συναντήσεων μοιραία θα επεκταθεί σε διάφορα θέματα, η ψήφος των αποδήμων είναι ασφαλώς το κυρίαρχο, αλλά η πρόταση με την οποία προσέρχεται στη συνάντηση ο κ. Τσίπρας και η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να την απορρίψει a priori ακόμη και ως βάση διαλόγου οδηγεί σε εναλλακτικές διαδρομές. Οι οποίες περνούν μέσα από τον… Περισσό, εννοώντας τη στάση του ΚΚΕ.

newsit.gr