Πολιτική

Τσακαλώτος: Η αξιολόγηση θα κλείσει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι νομίζετε

Ακούστε το άρθρο

Μια πρωτοβουλία που «θα φέρει πάρα πολλά φορολογικά έσοδα», προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή (θα ανακοινωθεί σε συνέντευξη Τύπου την προσεχή Πέμπτη), η οποία, όπως διαβεβαίωσε, «θα εντυπωσιάσει πάρα πολλούς».

Και αυτό καθώς «για πρώτη φορά έχουμε καταφέρει να συνδέσουμε τις καταθέσεις με προηγούμενες φορολογικές δηλώσεις». Μάλιστα προανήγγειλε ότι «αυτό θα φέρει πάρα πολλά φορολογικά έσοδα».

Αναφορικά με την πορεία της αξιολόγησης σημείωσε ότι «θα κλείσει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι νομίζετε» και συνέστησε να «μην πιστεύετε συχνά αυτά που γράφουν οι εφημερίδες ειδικά στους τίτλους».

Μετά δε το κλείσιμο της αξιολόγησης, το οποίο προεξόφλησε ο υπουργός Οικονομικών, «αρχίζει η συζήτηση για το χρέος που το ΔΝΤ έχει κάνει ξεκάθαρο ότι δεν μπαίνει στο πρόγραμμα αν δεν υπάρξουν εγγυήσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος».

Κάτι που θα είναι «μεγάλο σήμα για τις αγορές με την σφραγίδα του ΔΝΤ και σήμα για το QE του κ. Ντράγκι, με όλες τις συνέπειες που έχει αυτό για την ρευστότητα».

«Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειαζόμαστε περισσότερη λιτότητα και ότι το νέο πακέτο θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα», επανέλαβε ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχει «πολύ κινδυνολογία», ενώ επιτέθηκε σε όσους λένε ότι «δεν θα μπορούμε σε λίγο να πληρώνουμε συντάξεις και ότι θα έχουμε τέταρτο μνημόνιο ή ότι θα μπορούσε να κλείσει η αξιολόγηση μέσα σε 5-6 μήνες».

Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι «οι προοπτικές της οικονομίας δεν εξαρτώνται από τον αριθμό των ιδιωτικοποιήσεων». «Έχουμε συμφωνήσει κάποιο αριθμό και θα τις κάνουμε. Το πώς αξιοποιείς τα περιουσιακά στοιχεία κρατικές επιχειρήσεις και ακίνητα, έχει σημασία», υπογράμμισε.

«Βεβαίως να είμαστε αξιόπιστοι στους δανειστές αλλά να είμαστε αξιόπιστοι και στην ελληνική κοινωνία», πρόσθεσε.

Κάλεσε δε τις πολιτικές δυνάμεις σε αντιπαράθεση για την οικονομία αλλά πάνω στο «τι οικονομία θέλουμε και τι προοπτική και για ποιον, με ποια διανομή και αναδιανομή». «Αν δεν υπάρχει τέτοια αντιπαράθεση κάτι ύποπτο κρύβεται», σημείωσε.

Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα