Πολιτική

Τσακαλώτος: Εφόσον είμαστε εντός στόχων τότε περνούν και μέτρα και αντίμετρα

Δεν υπάρχει καμία αμφισημία στη Συμφωνία των Βρυξελλών, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ξεκαθαρίζοντας πως αυτό το οποίο ισχυρίζεται η ελληνική πλευρά και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, είναι ακριβώς το ίδιο: «Η Συμφωνία είναι ότι αν είμαστε εντός των στόχων τότε περνούν και τα καλά και τα κακά μέτρα».

Με βάση αυτό, ως δεδομένο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανέφερε ότι τα λεγόμενα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν είναι ακριβή, καθώς υποστήριξε ότι θα ληφθούν αναπτυξιακά μέτρα μόνον εφόσον υπάρξει υπέρβαση των στόχων.

«Δεν ισχύει αυτό που είπε ο κ. Μητσοτάκης. Δεν θέλω να το κάνω θέμα ότι μίλησε για υπέρβαση των στόχων. Μπορώ όμως να σας εγγυηθώ υπεύθυνα ότι και αυτό που λέω και εγώ και ο Ντάισελμπλουμ είναι ακριβώς το ίδιο. Αν είμαστε εντός των στόχων θα μπουν και τα καλά και τα κακά μέτρα», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

«Στο τέλος του 2018, θα υπάρχει μία πρόβλεψη για το 2019. Ας πούμε ότι αυτή η πρόβλεψη είναι 3,5%. Τότε θα πάνε και τα καλά και τα κακά μέτρα. Επειδή είμαστε στον στόχο θα πάρουμε 2% αναπτυξιακά μέτρα, 2% υφεσιακά μέτρα, κατά κάποιο τρόπο, οπότε πρέπει να είναι μηδενικό το αποτέλεσμα για τους πολλαπλασιαστές» είπε.

Ο κ. Τσακαλώτος προσέθεσε πως ο κ. Ντάισελμπλουμ, αναφέρει ότι και τα κακά μέτρα θα ληφθούν έτσι κι αλλιώς και παρατήρησε ότι κι ο ίδιος αναφέρει ότι όταν θα φτάσουμε στο 3,5% πλεόνασμα -αφού είμαστε όλοι σύμφωνοι ότι έχουμε όλοι τις ίδιες προβλέψεις- το 2018 και το 2019 θα έχουμε 5,5% πλεόνασμα. «Γιατί αφού είναι 3,5% συν τα 2% τα μη αναπτυξιακά μέτρα, άρα δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για τα καλά μέτρα», εξήγησε ο κ. Τσακαλώτος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα