Κόσμος

Τσε Γκεβάρα: Βάζουν πωλητήριο στο σπίτι όπου γεννήθηκε στην Αργεντινή

Ακούστε το άρθρο

Πωλητήριο στο σπίτι όπου αντίκρισε το φως της ζωής ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα στο Ροζάριο της Αργεντινής βάζει ο νυν ιδιοκτήτης του.

Ο Φρανσίσκο Φαρούλια λέει ότι αγόρασε το 2002 το διαμέρισμα των 240 τ.μ. όπου γεννήθηκε πριν από 92 χρόνια ο γιατρός -σύμβολο της κουβανικής επανάστασης , αλλά δεν κατάφερε ποτέ να υλοποιήσει τα σχέδιά του να το μετατρέψει σ’ ένα πολιτιστικό κέντρο. Ο Αργεντινός επιχειρηματίας δεν αποκάλυψε το ποσό που ζητά για το διαμέρισμα στο νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο του Ροζάριο.

Το νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο του Ροζάριο της Αργεντινής, όπου αντίκρισε το φως της ζωής ο Τσε Γκεβάρα

Πολλοί επώνυμοι έχουν επισκεφθεί κατά καιρούς το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Τσε Γκεβάρα στη συμβολή των οδών Urquiza και Entre Ríos , ανάμεσά τους τα παιδιά του Φιντέλ Κάστρο, ο πρώην πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ Πέπε Μουτζίκα και ο Αλμπέρτο Γρανάδος, που είχε ταξιδέψει με τον Τσε Γκεβάρα με μοτοσικλέτα στη Νότια Αμερική τη δεκαετία του 1950.

Άγαλμα του Ερνέτσο Τσε Γκεβάρα στο Ροζάριο της Αργεντινής

Ο Τσε Γκεβάρα ήταν γόνος πλούσιας μεοσαστικής οικογένειας, αλλά ριζοσπαστικοποιήθηκε αργότερα βλέποντας τη φτώχεια και την πείνα στη Νότια Αμερική. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επανάσταση στην Κούβα, που οδήγησε στην ανατροπή του δικτάτορα Μπατίστα, και στη συνέχεια θέλησε να διαδώσει την αριστερή επανάσταση στη Λατινική Αμερική κι άλλες αναπτυσσόμενες χώρες. Από την Κούβα ταξίδεψε στη Βολιβία για να ηγηθεί των δυνάμεων που πολεμούσε την τότε κυβέρνηση, αλλά με τη βοήθεια των ΗΠΑ οι ένοπλες δυνάμεις της Βολιβίας τον έπιασαν και εκτελέστηκε στις 9 Οκτωβρίου του 1967 και θάφτηκε σε ομαδικό τάφο στο αεροδρόμιο του Βαλεγκράντε. Μετά από 30 χρόνια αμφιβολιών πραγματοποιήθηκε εκταφή της σορού του το 1997 και αφού επιβεβαιώθηκε ότι ανήκει στον ίδιο, στη συνέχεια ετάφη σε κουβανικό έδαφος, στο μαυσωλείο της Σάντα Κλάρα, μαζί με άλλους συναγωνιστές του.

Πηγή: iefimerida.gr

Όλη η επικαιρότητα