WEB tv Πολιτική

Τσίπρα: Η Τουρκία να σκεφτεί καλά αυτό που κάνει με τους στρατιωτικούς [ΒΙΝΤΕΟ]

Ακούστε το άρθρο

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, στην συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά πως η Τουρκία θα πρέπει να εγκαταλείψει την προκλητικότητα, καθώς από αυτήν δεν έχει να κερδίσει τίποτα αλλά μόνο να χάσει.

Τόνισε επίσης πως «η Ελλάδα είναι χώρα που δεν πρέπει να παίζει κανείς», αναφέροντας για μια ακόμα φορά πως έχει υψηλή αποτρεπτική ικανότητα και συμμάχους.

«Η Σύνοδος είχε πολλά θέματα», είπε και επισήμανε τη συζήτηση για την τουρκική προκλητικότητα.

«Θέλω να ξεκινήσω με τη χθεσινή συζήτηση για τη φορολόγηση και την ανάγκη για τη φορολογική σύγκλιση εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας την ανάγκη να ελεγχθούν οι φορολογικοί παράδεισοι.

Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

«Θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαΐκή προοπτική της Τουρκίας παρά το γεγονός ότι η γειτονική χώρα ακολουθεί διαφορετική πορεία, είπε ο πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι οποίων απειλών και ειδικότερα στην πρόασπιση των συνόρων της που είναι και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμήνυσε ο κ. Τσίπρας και επισήμανε πως ζήτησε ξεκάθαρες εγγυήσεις προκειμένου να προχωρήσει οποιοσδήποτε ευρωτουρκικός διάλογος. Πρέπει να γίνει σαφές στην Τουρκία ότι οφείλει το ταχύτερο δυνατόν να εγκαταλείψει τις λογικές διαρκούς προκλητικότητας καθώς από αυτές δεν έχει να κερδίσει, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε: «Δεν έχει να κερδίσει απολύτως τίποτα παρά μόνο να χάσει στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας αυτές τις εγγυήσεις από τους εταίρους μας, υποστήριξα την πραγματοποίηση της συνόδου της Βάρνας».

«Ζήτησα εγγυήσεις από τους εταίρους μας για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και ότι το θέμα θα τεθεί στη Βάρνα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και είπε επίσης ότι τον διαβεβαίωσαν ότι το θέμα θα τεθεί στον Τούρκο Πρόεδρο.

«Καταβάλαμε κάθε προσπάθεια να λυθεί το θέμα αυτό σε διμερές επίπεδο με την υποστήριξη των εταίρων μας, αυτό δεν κατέστη δυνατό», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας μέσω των διμερών σχέσεων αλλά στηριζόμαστε πλεον και στην επίσημη και ανοιχτή πρόθεση των εταίρων μας και συμμάχων μας για το ζήτημα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ακόμα πως η Τουρκία θα πρέπει να το ξανασκεφτεί αν έχει υπόθεση να κρατήσει ως όμηρους τους στρατιωτικούς.

Για τους Έλληνες στρατιωτικούς και τα τουρκικά δημοσιεύματα, είπε: «Όποιος επιχειρήσει να αξιοποιήσει ένα γεγονός, που είναι προφανές σε όλους ότι συνέβη εκ παραδρομής, να το χρησιμοποιήσει σε βάρος δύο χωρών, θα κάνει τεράστιο λάθος, θεωρώ ότι αυτά τα δημοσιεύματα δεν έχουν τίποτα να προσθέσουν».

«Δεν φοβόμαστε θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο»

Σε ερώτηση της Ελένης Καλογεροπούλου από το κανάλι «Ε», ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως δεν φοβάται θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, καθώς η χώρα μας έχει αποτρεπτική ικανότητα.

Ανέφερε επίσης πως ούτε στην δημόσια συζήτηση πρέπει να κυριαρχεί ο φόβος, ωστόσο υπάρχει προβληματισμός για τις εξελίξεις.

«Απευθύνουμε έκκληση στην απέναντι πλευρά να σοβαρευτουν» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι σήμερα θα πρεπε να συζητάμε με την Τουρκία για τον τουρισμό και για την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις και όχι για θερμό επεισόδιο.

«Μέσα σε μία κυβέρνηση δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούν όλοι την ίδια ορολογία, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν συμφωνούν» είπε ερωτηθεις για τις τοποθετήσεις του Πάνου Καμμένου.

«Εάν ένα γεγονός προσπαθεί να χρησιμοποιηθεί από τη μία ή από την άλλη πλευρά ως γεγονός ομηρίας, θα πρέπει να το ξανά σκεφτεί γιατί θα δημιουργούσε αρνητική επίδραση και στις ευρώ-τουρκικές σχέσεις. Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση και σύντομα θα υπάρξει θετική εξέλιξη», είπε ο πρωθυπουργός.

«Ενημέρωσα και τον Πούτιν»

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν δημοσιοποιεί τις τηλεφωνικές επικοινωνίες.

Ωστόσο, προσέθεσε πως του εξέθεσε το ζήτημα της προκλητικότητας στο Αιγαίο και το ζήτημα των δυο αξιωματικών.

Η Ε.Ε να διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους με την Ρωσία

Για την επίθεση με το νευροπαραλυτικό παράγοντα εναντίον του Σεργκέι Σκριπάλ στην Αγγλία, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αλληλεγγύη του στη Μεγάλη Βρετανία και επισήμανε την ανάγκη διαλόγου και συμμετοχής και της Ρωσίας στη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Αναφέροντας ως παράδειγμα μάλιστα την προκλητικότητα της Τουρκίας που είναι δεδομένη προς τη χώρα μας, σημείωσε ότι η Ελλάδα ακόμα και κάτω από αυτό το πρίσμα επιμένει στο διάλογο αυτό, και αυτο προέκρινε ο πρωθυπουργός στους Ευρωπαίους εταίρους και για την υπόθεση του Ρώσου που δηλητηριάστηκε στη Μεγάλη Βρετανία.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε και για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, λέγοντας ότι «αναζητούμε έναν έντιμο συμβιβασμό που θα είναι επωφελής όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά για την Ευρώπη συνολικά, στο πλαίσιο πάντα των αρχών και των θέσεων που έχουμε περιγράψει».

Η ερώτηση από τον εκπρόσωπο της… Γκόρνα Ματσεντόνια

Σε σχέση με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ο Αλέξης Τσίπρας δέχτηκε ερώτηση από εκπρόσωπο των Σκοπίων, που είχε διαπίστευση ως «Γκόρνα Ματσεντόνια» (Βόρεια Μακεδονία), κάτι που σχολίασε ο κ. Τσίπρας.

«Δείτε το όλοι, είναι εδώ ως «Γκόρνα Ματσεντόνια». Χρησιμοποιούν το όνομα «Μακεδονία» εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια, για να μην πω από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμοπ και μετά.

Δεν προτείνω το Γκόρνα Ματσεντόνια, απλά το αναφέρω» είπε ο κ. Τσίπρας. Παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση κοινά αποδεκτή, ανεξάρτητα από το αν το ΝΑΤΟ πιέζει και από το αν η ΠΓΔΜ θα γίνει χώρα – μέλος.

«Μέχρι τον Ιούνιο θα υπάρχουν στοιχεία που θα οδηγήσουν την Ευρώπη εμπρός»

Δεν είναι προαπαιτούμενο η αλλαγή της συνθήκης, είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, για τη νέα οικονομική διακυβέρνηση στην Ε.Ε., η οποία συζητείται. Πρόσθεσε πως δεν θα είναι οι αλλαγές που εμείς οραματιζόμαστε, αλλά εκτίμησε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα υπάρχουν στοιχεία που θα οδηγήσουν την Ευρώπη εμπρός.

Τα λάθη που έγιναν κόστισαν παρά πολύ στην Ελλάδα, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα και μετά το τέλος του προγράμματος, όπως τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Πηγή: newsit

Όλη η επικαιρότητα