Πολιτική

Τσίπρας: «To 2018 θα είναι έτος ορόσημο, θα είναι έτος δικαίωσης»

Ακούστε το άρθρο

«Κλείνουμε ένα μακροχρόνιο κύκλο επιτροπείας που ξεκίνησε το 2010» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι πλέον οι αμοιβές αυξάνονται και επεσήμανε ότι: «To 2018 θα είναι έτος ορόσημο, θα είναι έτος  δικαίωσης».

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι: «Μπαίνουμε στην τελική φάση ολοκλήρωσης του προγράμματος» και πρόσθεσε ότι: «Η Τρίτη αξιολόγηση κλείνει χωρίς ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα».

«Με το Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου ολοκληρώνουμε την γ’ αξιολόγηση και μπαίνουμε στην τελική φάση» είπε ο πρωθυπουργός.

«Το 2018 θα είναι μια χρονιά ορόσημο, μια χρονιά σταθμός, ένα έτος γεμάτο προκλήσεις που για να μπορέσουν να υλοποιηθούν χρειάζεται σκληρή δουλειά, ώστε να είναι κι εάν έτος δικαίωσης για τις θυσίες του ελληνικού λαού» ανέφερε.

Τις επόμενες μέρες θα φανεί κατά πόσο είναι εφικτό να γίνουν βήματα στο όνομα της ΠΓΔΜ

«Να δουλέψουμε συντονισμένα χωρίς παλινωδίες» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της εισηγητικής ομιλίας του στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.

Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του πρωθυπουργού είχε να κάνει με την οικονομία, ωστόσο αναφέρθηκε και στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων υπογραμμίζοντας ότι είναι ένα θέμα που «βαλτώνει εις βάρος της χώρας μας».

«Έχουμε ένα παράθυρο για λύση στο βαθμό που η στροφή των γειτόνων μας αποδειχθεί ειλικρινής» είπε ο κ. Τσίπρας και επεσήμανε ότι: «Τις επόμενες μέρες θα φανεί κατά πόσο είναι εφικτό να γίνουν βήματα».

Στο μεταξύ ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε ότι η συγκεκριμένη χρονιά θα είναι γεμάτη προκλήσεις ενώ ανέφερε ότι θα αποτελέσει έτος δικαίωσης για τον ελληνικό λαό καθώς όπως είπε μπήκε με καλούς οιωνούς κυρίως στην οικονομία.

Σχετικά με την πορεία της γ’ αξιολόγησης ξεκαθάρισε ότι η χώρα μπαίνει τώρα στην τελική φάση και όπως είπε «δεχθήκαμε ένα πρόγραμμα που δεν μπορεί να συγκριθεί με τα δύο προηγούμενα».

Αναγνώρισε ακόμη ότι «επιβλήθηκαν προγράμματα που βύθισαν την ελληνική οικονομία στην ύφεση και πολλά κοινωνικά στρώματα στην φτώχεια».

Ανέφερε ακόμη ότι «το 2015 προσπαθήσαμε να αντιστρέψουμε τη φορά των πολιτικών πραγμάτων στην Ελλάδα, δεν καταφέραμε όσα θα θέλαμε αλλά το πρόγραμμά μας δεν μπορεί να συγκριθεί με τα δύο προηγούμενα προγράμματα».

«Η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ολοκληρωθεί. Το 2017 επιτύχαμε για τρίτη φορά δημοσιονομική υπεραπόδοση ενώ η 3η αξιολόγηση κλείνει χωρίς ούτε ένα ευρώ νέα δημοσιονομικά μέτρα. Και αυτή είναι η πρώτη φορά στην οχταετία που επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο» ανέφερε.

«Πλέον έχουμε μπει σε μια πορεία που φανερώνει πως η επιστροφή της χώρας μας στις αγορές χρήματος μετά τον ερχόμενο Αύγουστο, όταν και λήγει η δανειακή σύμβαση, δεν θα είναι κάτι που είναι απλά μια ρητορική», είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο.

«Αλλά», τόνισε, «είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, όλες οι ενδείξεις αυτό φανερώνουν, και αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος τον Αύγουστο να μπει ένα οριστικό τέλος στα προγράμματα, στη συνθήκη της επιτροπείας στην οποία η χώρα μας μπήκε τον Μάιο του 2010».

Πρόσθεσε ότι «σήμερα τα μεγέθη είναι τέτοια που μας γυρνάνε σε χρόνια πολύ πριν από το 2010».

Πηγή: newsbeast.gr 

Όλη η επικαιρότητα