Πολιτική

Τσίπρας: «Αν χάσω τους 151 πάω σε εκλογές – Δεν θα κυβερνήσω με ψήφο ανοχής»

Ακούστε το άρθρο

«Θεωρώ ότι η λύση του Μακεδονικού είναι μία από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες της θητείας μου» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη για το 2019. Παράλληλα, τόνισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει άμεσα στην ελληνική Βουλή, μέσα στον Ιανούαριο, ξεκαθάρισε ότι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, ενώ αναφερόμενος στον κυβερνητικό έταιρο σημείωσε πως εάν ο Πάνος Καμμένος άρει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση θα «μετρηθούμε στη Βουλή». Στην περίπτωση που χάσει τους 151 βουλευτές, είπε πως θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές καθώς δεν διατίθεται να κυβερνήσει με ψήφο ανοχής.

«Πιστεύω ότι το θέμα της πΓΔΜ δεν είναι ένα θέμα που έχει διχάσει τελευταία την κοινή γνώμη αλλά ένα πρόβλημα άλυτο, βαρίδι στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Για μένα η επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα και η ανάκτηση της δεσπόζουσας θέσης της στα Βαλκάνια είναι το πιο σημαντικό στοιχείο. Η Συμφωνία δεν αφήνει κανένα θολό σημείο. Έχουμε χρέος να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία και να επιλύσουμε το ζήτημα.

Για μένα τόσο το ζήτημα της “μακεδονικής γλώσσας” όσο και της “μακεδονικής ταυτότητας” είναι ανύπαρκτα, τα οποία μεγέθυνε για λόγους μικροκομματικής σκοπιμότητας η αξιωματική αντιπολίτευση. Θα υπάρξουν μεγάλα ωφελήματα για τη χώρα μας από τη Συμφωνία αυτή», συνέχισε ενώ, ως δεύτερο σημαντικότερο επίτευγμα της θητείας του είπε πως είναι η έξοδος από τα μνημόνια και η αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της Ελλάδας.

Δείτε τη συνέντευξη του πρωθυπουργού:

«Όταν ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο η συζήτηση για το Μακεδονικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε βγει και είχε ζητήσει να ακολουθήσουμε την εθνική γραμμή που είχε χαραχτεί από την κυβέρνηση Καραμανλή το 2007. Ο ίδιος, όταν με είδε πως ακολουθώ πιστά αυτή τη γραμμή, άρχισε να αλλάζει διαρκώς θέση. Περίμενα πως ο αρχηγός της αντιπολίτευσης θα είχε αυτή την αντιφατική συμπεριφορά με γνώμονα το μικροκομματικό συμφέρον και το πρόσκαιρο κομματικό όφελος. Όλα αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις που κάνει ο κ. Μητσοτάκης: έβαλε τον πήχη αρχικά στο Βουκουρέστι, μετά στο erga omnes και όταν ανακάλυψε πως είχαμε καλύψει όλα τα θέματα, τότε “ανακάλυψε: το δήθεν ζήτημα της εθνότητας. Δεν υπάρχει ζήτημα γλώσσας ή εθνότητας, υπάρχει μόνο ζήτημα πολιτικής κερδοσκοπίας», συνέχισε ο κ. Τσίπρας στο δελτίο ειδήσεων του OPEN, τονίζοντας:

Έχει γίνει δημόσιος διάλογος, έχουν γίνει συζητήσεις στη Βουλή, αλλά και debates για το θέμα αυτό. Όλοι γνωρίζουμε τα πάντα σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κανένας βουλευτής δεν μπορεί να ξέρει ποια είναι τα οφέλη της. Όλα είναι στο φως και όλοι θα πάρουν τις ευθύνες τους απέναντι στην Ιστορία.

«Έχω ως στόχο άμεσα αμέσως μόλις ψηφιστεί η συνταγματική αναθεώρηση και κοινοποιηθεί στο ΥΠΕΞ το αποτέλεσμα του ψηφίσματος, θα ενημερώσω τον Πρόεδρο της Βουλής και το Σώμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ώστε να έρθει προς κύρωση».

«Αυτό δεν θα πάρει περισσότερο από μία εβδομάδα», είπε ο πρωθυπουργός, προσδιορίζοντας την έλευση της Συμφωνίας μέσα στον Ιανούαριο.

Όσον αφορά τις εκλογές ξεκαθάρισε ότι θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019. «Αυτός είναι ο στόχος μου. Αυτή η κυβέρνηση θα εξαντλήσει, σε πείσμα όλων, και την τελευταία μέρα που της δίνει το Σύνταγμα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στον κυβερνητικό του έταιρο, Πάνο Καμμένο ο πρωθυπουργός είπε πως: «Δεν είναι η πρώτη φορά που σε νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση ο κυβερνητικός εταίρος διαφωνεί. Δεν είναι σαν όλα τα άλλα, βέβαια, αλλά απέναντι στα εθνικά θέματα ο καθένας δικαιούται να παίρνει θέση. Ο Πάνος Καμμένος διαφέρει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο θέμα της πΓΔΜ γιατί και το 2007 είχε κρατήσει την ίδια στάση απέναντι στη γραμμή Καραμανλή για καμία ανάφορά στην όρο “Μακεδονία”», ενώ τόνισε πως ο κ. Καμμένος ήταν ένας εξαιρετικός υπουργός Άμυνας μέχρι σήμερα και δεν θέλει να τον αδικήσει. «Αγάπησε και αγαπάει αυτό που κάνει», είπε ο πρωθυπουργός.

«Από το 2007 ο ίδιος είχε πει ότι θα πρέπει να κρατήσουμε τη στάση του 1992. Όμως από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια. Η διαφοροποίηση του Πάνου Καμμένου στο θέμα αυτό δεν γίνεται προσχηματικά. Κατέγραψε τη διαφοροποίηση του και τη στάση του. Όταν λοιπόν λέει ότι εγώ δεν πρόκειται ποτέ να ρίξω αυτή την κυβέρνηση, πιστεύω ότι δεν θα το κάνει και πως δεν ρίξει νερό στο μύλο των αντιπάλων της κυβέρνησης. Πιστεύω ότι δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση και αυτό θα του ζητήσω την Παρασκευή που θα τον συναντήσω. Κυριακή κοντή γιορτή, θα έρθει μεθαύριο στο Μέγαρο Μαξίμου. Αν δεν το κάνει αυτό, θα μετρηθούμε στη Βουλή και όχι στα μαρμαρένια αλώνια. Θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. Εγώ κοιμάμαι ήσυχος και ξέρω πολύ καλά ότι πέρα και πάνω απ’ όλα βάζω το συμφέρον του τόπου», σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας, πάντως, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο κ. Καμμένος δεν θα άρει την εμπιστοσύνη, διότι δεν θα θελήσει να ρίξει νερό στον μύλο της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη.

«Έχω κάθε λόγο να φέρω στη Βουλή τη Συμφωνία προς κύρωση, γιατί υπάρχουν ανεξάρτητοι βουλευτές και κοινοβουλευτικές ομάδες (Παπακώστα και Ποτάμι) που θα τη στηρίξουν», συνέχισε.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ανασχηματισμού δήλωσε πως: «Τον ελληνικό λαό δεν τον ενδιαφέρει ποιος θα βρίσκεται σε υπουργείο, είναι δευτερεύον ζήτημα. Τον ενδιαφέρει η σταθερότητα σε επίπεδο κυβέρνησης».

Όσον αφορά το άνοιγμα στην Κεντροαριστέρα και το σενάριο κυβέρνησης μειοψηφίας με ψήφο ανοχής είπε: «Το Σύνταγμα είναι απολύτως σαφές σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη της Βουλής. Είναι αληθές ότι στην Ευρώπη υπάρχουν κυβερνήσεις μειοψηφίας και είναι επίσης αληθές ότι στην Ε.Ε. Συνταγματικό πρόβλημα δεν θα έχω σε αυτή την περίπτωση, πολιτικό πρόβλημα, όμως, θα υπάρχει.Σε αυτή την εκδοχή εν ευθέτω χρόνω και συντεταγμένα σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αλλά με κριτήριο την προώθηση όλων των υποχρεώσεων και των μεταρρυθμίσεων που έχω αναλάβει».

«Ο κ. Μητσοτάκης ψηφοθηρεί με ελεεινό και λαϊκίστικο τρόπο, διότι αυτά που λέει στο εσωτερικό για τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να τα αρθρώσει στο εξωτερικό», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Εγώ δεν έχω κανένα άγχος και αγωνία, διότι ξέρω ότι κάνω το σωστό. Αυτός που έχει άγχος είναι ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δεν θέλει να πάμε σε εκλογές», είπε και γι αυτόν τον λόγο δεν καταθέτει πρόταση δυσπιστίας, προκαλώντας τον, για μια ακόμη φορά, να την καταθέσει.

Αναφερόμενος στον Προκόπη Παυλόπουλο είπε πως «είναι απολύτως βέβαιο ότι θα τον ξαναπροτείνω για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, γιατί έχει υπερασπιστεί με σθένος και θάρρος τα εθνικά μας θέματα και είναι ένα πρόσωπο που τυγχάνει ευρείας αποδοχής από την πλευρά των Ελλήνων πολιτών».

Για την υπόθεση Novartis είπε πως: «Η δικαστική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο θεσμικός μου ρόλος δεν μου επιτρέπει να έχω περισσότερη γνώση επ’ αυτού. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι μιλάμε για ένα τεράστιο σκάνδαλο. Η υπόθεση αυτή πρέπει να φτάσει ως το τέλος και να διαλευκανθεί. Έχω ένα παράπονο γιατί σε κάποια πράγματα έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά: Είναι παρέμβαση, όταν ένα μέλος της κυβέρνησης κάνει μια κρίση και μιλά για καραμπινάτα σκάνδαλα. Ας μη σταθούμε στο ύφος του Πολάκη, αλλά στην ουσία. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο οποίος έχει άμεση εμπλοκή, έστειλε απλώς ένα γράμμα στην εισαγγελία με το οποίο ζητούσε να μην υπάρξει καμία κωλυσιεργία. Είναι αυτό παρέμβαση; Αν αυτό είναι παρέμβαση, τότε τι είναι η μήνυση και στοχοποίηση του Αντώνη Σαμαρά εναντίον δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών; Εγω είμαι ο πρώτος που λέω ότι πρέπει να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά τηςΥπάρχουν καθυστερήσεις στην ελληνική Δικαιοσύνη, είναι γεγονός, αλλά ειδικά στο θέμα αυτό θα πρέπει να σταθούμε υπεράνω και να μην καλλιεργούμε ένα κλίμα καχυποψίας εναντίον των δικαστών», ενώ τόνισε:

Ο μέσος πολίτης μπορεί να καταλάβει τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις και ποιος «μυγιάζεται». Από αυτούς τους οκτώ εγώ βλέπω συγκεκριμένα από αυτούς κάποιους μονίμως να είναι στην «πρίζα». Μπορεί κάποιος να πει πως είναι ζήτημα ιδιοσυγκρασίας, όμως εμένα κάτι μου λέει. Εγώ δεν θα γίνω ο πρωθυπουργός που θα «κουκουλώσει» υποθέσεις, ούτε η κυβέρνησή μου θα «κουκουλώσει» υποθέσεις. Η Δικαιοσύνη πρέπει να προχωρήσει και να λάμψει η αλήθεια.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, cnn.gr

Όλη η επικαιρότητα