Πολιτική

Τσίπρας από τα Σκόπια: Προσπαθούμε να γράψουμε ένα νέο αφήγημα για τα Βαλκάνια

Ακούστε το άρθρο

«Σήμερα εδώ προσπαθούμε να γράψουμε ένα νέο αφήγημα για τα Βαλκάνια, για την ιστορία. Προσπαθούμε να οικοδομήσουμε ένα αφήγημα συνεργασίας, αλληλοκατανόησης και συνανάπτυξης»: αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ζόραν Ζάεφ στα Σκόπια.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η επιτυχία της Συμφωνίαςτων Πρεσπών δεν είναι μόνο επιτυχία για την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία αλλά και για τα Βαλκάνια.

«Έχουμε χάσει πολύ καιρό και πρέπει να τρέξουμε μπροστά με γρήγορο βήμα» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, αναφέροντας παράλληλα πως πριν από λίγο οι δύο πρωθυπουργοί συνεδρίασαν μαζί με τους υπουργούς τους στο πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας.

«Μια συνεδρίαση που πριν από λίγο καιρό φαινόταν αδύνατο να συμβεί» είπε ο πρωθυπουργός.

«Υπογράψαμε μια σειρά από συνεργασίες και ένα μνημόνιο δράσης που καλύπτει το σύνολο της διμερής συνεργασίας» είπε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε: «Θα επιτηρούμε τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας, θα βοηθάμε τα ραντάρ της Βόρειας Μακεδονίας για την ασφάλεια των πτήσεων στον εναέριο χώρο της και θα εκπαιδεύσουμε τους ελεγκτές της» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως στον διπλωματικό τομέα, «ιδρύουμε πρεσβείες προς αντικατάσταση των Γραφείων Συνδέσμου και υπογράφουμε μνημόνιο συνεργασίας για την προώθηση της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας».

«Συζητήσαμε τις τελευταίες εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής. Συζητήσαμε για ενεργειακές διασυνδέσεις μεταξύ των δύο χωρών για τον αγωγό φυσικού αερίου, τον αγωγό πετρελαίου που ήδη υπάρχει και για ηλεκτρική διασύνδεση» είπε ο πρωθυπουργός, και συνέχισε:

«Οικοδομούμε μια πολυεπίπεδη σχέση, μια στρατηγική σχέση που έχει μεγάλες προοπτικές. Για να διασφαλιστεί αυτή η σχέση πρέπει να βασίζεται σε στερεά θεμέλια αλληλοσεβασμού. Και αυτό για να γίνει χρειάζεται να δουλέψουμε εντατικά στην ορθή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.Έχουμε κάνει γοργά βήματα και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε πως πριν από λίγους μήνες, η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που επικύρωσε το Πρωτόκολλο Ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και σήμερα υπογράφουν Μνημόνιο Συνεργασίας για την προώθηση της ενταξιακής πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

«Κι αυτό είναι ένα πλαίσιο που θα επιτρέψει τον εντατικό συντονισμό των δύο χωρών σε κάθε βήμα αυτής της διαδικασίας, αλλά και μετά την ένταξη, καθώς και τη μεταφορά τεχνογνωσίας για τις ευρωπαϊκές πολιτικές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Για τα εμπορικά σήματα

Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε και ένα «μήνυμα» για τα εμπορικά σήματα, λέγοντας πως το ζήτημα αυτό πολλοί έβαζαν κάτω από το χαλί επί δεκαετίες.

«Κάποιοι που το παίζανε πολέμιοι της Συμφωνίας είχαν δουλειές στη Βόρεια Μακεδονία» ανέφερε ο πρωθυπουργός, και συνέχισε:

«Δεν ισχύει αυτό που λένε ορισμένοι ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δημιουργεί προβλήματα, αντίθετα επιλύει προβλήματα που δημιουργήθηκαν τριάντα χρόνια. Οι καλοπροαίρετοι θα πειστούν με την πάροδο του χρόνου, όχι όμως οι κακοπροαίρετοι και οι υποκριτές».

Νέο χρηματοδοτικό εργαλείο 200 εκατ.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για το πώς θα συνεργαστούν στο ΝΑΤΟ και σε περιφερειακό επίπεδο στο πλαίσιο της Τετραμερούς με την Βουλγαρία και την Αλβανία, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, του σχήματος συνεργασίας με την Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία, σε επίπεδο ηγετών, της Διαδικασίας του Βερολίνου, των Κινεζικών Πρωτοβουλιών 1+16 και One Belt One Road, – αλλά και των αμερικανικών πρωτοβουλιών στον επιχειρηματικό και ενεργειακό τομέα. 

Επίσης, οι δύο πλευρές συζήτησαν για την αξιοποίηση ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, ύψους σχεδόν 200 εκατομμυρίων, για την επέκταση της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη Βόρεια Μακεδονία.

Ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε, παράλληλα, πως υπογράφουν μνημόνιο συνεργασίας για τη διάνοιξη της δεύτερης, μέσα σε λίγους μήνες συνοριακής διόδου, η οποία και θα ενισχύσει το εμπόριο, τις τουριστικές ροές στην Ελλάδα και κυρίως τις επαφές ανάμεσα στους λαούς.

Πηγή: cnn.gr

Όλη η επικαιρότητα