Πολιτική

Τσίπρας: Αν δεν δοθεί λύση για το χρέος, τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν

Ακούστε το άρθρο
Τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί θα ψηφιστούν για να πάρουμε τη λύση για το χρέος. Αν δεν δοθεί η λύση για το χρέος τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν. Μία κυρίαρχη κυβέρνηση μπορεί να πάρει πίσω μέτρα που έχει ψηφίσει, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Ερωτηθείς για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο κ. Τσίπρας επέρριψε εξολοκλήρου το φταίξιμο στην πλευρά των δανειστών και ιδιαίτερα στις διαφωνίες Βερολίνου και ΔΝΤ, για τους οποίους είπε ότι «ήθελαν να βάλουν στη μέση την Ελλάδα».

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός είπε ότι το πλεόνασμα που ανακοινώθηκε είναι 42 φορές μεγαλύτερο από ό,τι προέβλεπε το ΔΝΤ. Το Ταμείο «μας ζητούσε 42 φορές περισσότερα μέτρα» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωσή του «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα» ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι χάρη σε αυτή τη στάση «για πρώτη φορά είχαμε μία διαπραγμάτευση που δεν έληξε με σκορ Μπαρτσελόνα – Πανελευσινιακός».

Μία συμφωνία που, όπως είπε, έχει μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο. «Όση είναι η επιβάρυνση, τόση θα είναι και η ελάφρυνση» επανέλαβε, σημειώνοντας ότι τα λεγόμενα αντίμετρα δεν πρέπει να υποβαθμίζονται διότι «έχουν να κάνουν με την ανυπαρξία κοινωνικού κράτους».

«Ήθελαν να μας ρίξουν την ευθύνη για την αποτυχία συμβιβασμού» δήλωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι αυτή η συμφωνία είναι η πιο κρίσιμη, γιατί είναι συνολική, περιέχει δηλαδή και το ζήτημα του χρέους.

«Τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί θα ψηφιστούν για να πάρουμε τη λύση για το χρέος. Αν δεν δοθεί η λύση για το χρέος τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν. Μία κυρίαρχη κυβέρνηση μπορεί να πάρει πίσω μέτρα που έχει ψηφίσει», δήλωσε.

«Αυτά τα μέτρα είναι το εξιτήριο από το πρόγραμμα» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σχετικά με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και για το εάν η Ελλάδα είναι καλό να υπεραποδίδει ως προς τους στόχους, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «είναι προφανές ότι πρέπει να είμαστε εντός των στόχων και αποδείξαμε ότι μπορούμε».

Το μέγεθος του πλεονάσματος οφείλεται στο ότι «έχει μπει κόφτης σε μίζες, ρεμούλα και φοροδιαφυγή», όπως είπε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά: «Να κάνουμε το σταυρό μας που πιάσαμε τους στόχους».

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα