Πολιτική

Τσίπρας: Η Ελλάδα θα βγει καθαρά στις αγορές «με το σπαθί της»

«Το κουβάρι έχει ξεμπερδευτεί και πράγματι η Ελλάδα αποδεσμεύεται σταδιακά, αφήνοντας πίσω της την πολυετή ύφεση και διαμορφώνει τις συνθήκες για την έξοδο από τα προγράμματα στήριξης, την έξοδο από την επιτροπεία, με το δικό της σχέδιο για μια νέα Ελλάδα, πιο παραγωγική και πιο δίκαιη» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Κλειδί για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας ήταν, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «η σταθερή υπεραπόδοση έναντι των δημοσιονομικών στόχων», κάτι που κατέστη δυνατό «δίχως να επαναλάβουμε τα αδιέξοδα και τις καταστροφικές συνέπειες μιας άνευ προηγουμένου επιθετικής δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία υλοποιήθηκε την περίοδο 2010-2014».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν αρκεί για την Ελλάδα ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει συρρίκνωση μισθών, πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και εξάλειψη κάθε μορφής κοινωνικής προστασίας. Αντίθετα, είπε, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις που θα αξιοποιούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας: υψηλής ποιότητας προϊόντα, δίκτυα, υποδομές, τεχνογνωσία και πάνω απ’ όλα ένα ανθρώπινο δυναμικό με γνώσεις και δεξιότητες.

Έθεσε δε ως στόχους «να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, με σταθερές σχέσεις εργασίας και αξιοπρεπείς αμοιβές, να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα, μέσω του μισθού, ώστε να συμπαρασύρει θετικά την ιδιωτική κατανάλωση που αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής δραστηριότητας, να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα της εργασίας».

«Σταθερός στόχος για τη χώρα από εδώ και στο εξής, είναι να βελτιώσουμε την απόδοσή της ελληνικής οικονομίας, να ενισχύσουμε τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να αξιοποιήσουμε στο βέλτιστο βαθμό και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου», υπογράμμισε.

Ο Αλ.Τσίπρας σημείωσε ότι «η ανεργία τα τελευταία δύο χρόνια έχει μια σαφή πτωτική τάση» και έθεσε ως στόχο να επιταχύνει το ρυθμό απoμείωσής της μέσω της επενδυτικής ανάκαμψης τόσο των εγχώριων όσο και των ξένων επενδύσεων.

Ως επιστέγασμα της όλης προσπάθειας «ήρθε και το κλείσιμο της 2η αξιολόγησης για να τερματίσει οριστικά μια περίοδο αβεβαιότητας, δίνοντας περισσότερη σαφήνεια γύρω από τα απαραίτητα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους για τα οποία πια δεσμεύονται οι εταίροι μας να τα υλοποιήσουν αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή περίπου σε ένα χρόνο από σήμερα».

«Το πιο σημαντικό όμως στο κλείσιμο της αξιολόγησης και την απόφαση του Eurogroup ήταν η ισχυρή δέσμευση των εταίρων μας ότι θα πράξουν ό,τι χρειαστεί προκειμένου η Ελλάδα σε ένα χρόνο από σήμερα να τερματίσει οριστικά τα προγράμματα στήριξης (…) Να μπορεί αυτοδύναμα να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της και συνακόλουθα αυτόνομα να προσδιορίζει τις οικονομικές της πολιτικές μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο» είπε.

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα